Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az Index valóban független,...

Az Index valóban független, csak nekem van olyan érzésem, hogy kormányellenes és balra húz?

Figyelt kérdés
2020. júl. 18. 15:00
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
100%

És ha nem kapnának pénzt senkitől, akkor miből adnának fizetést?

Nem ezt jelenti a függetlenség. Ahogy azt sem, hogy liberális, konzervatív vagy kommunista.

2020. júl. 22. 14:51
 32/49 anonim ***** válasza:
0%

#28!

Több probléma van azzal, amit írtál:

1. Az Index nem felel meg és soha nem is felet meg a feltételeidnek. Mert azt soha nem lehetett róla elmondan, hogy egy témát bemutat több oldaról is. Szily azért nagyon példa, mert mindig csak féligazságokat mond. Meg sem említi azokat a dolgokat, amelyek neki nem tetszenek, mert nem tudná megvédeni az álláspontját.

2. Nem, a függetlenség nem szakmai minőséget jelent. Előszőr is lehet, hogy nekem jót kell írnom valamiről (megtörtént eset), tehát nem vagyok független, mert közvetve függő helyzetben voltam, tehát nem voltam független. Mégis írtam néhány nem kedves dolgot. Az már más kérdés, hogy nem volt hosszú karrierem annál az újságnál. Persze az objektivitás és függetlenség látszatára nagyon ügyeltek, csak éppen nem volt igaz.

Az Index mindig is egy politikai bulvár portál volt. A többi rovataról sem lehetett elmodani, hogy minőséget produkál. Nem tudom, hogy Joó Gábor az Indexnél van-e, de pl. miatt szoktam le az oldalról. Jellemzően angolból fordított cikkei voltak, de se angolul, se magyarul nem tud megfelelően és a témáit sem érti. Bosszantott, hogy általános iskola 3. osztályos szinten ír.

3. Te is azt fejted ki, hogy a független jelző gyakorlatilag semmit sem jelent, mert nem következik belőle semmi. Csak azt jelenti, hogy nincs látható politikai finanszírozás a lap mögött. De ettől még saját meggyőződésükből is lehetnek szélsőségesek! Ha a tulajdonos kialakít egy jövedelmező politikai hozzáállást, akkor már nem is tud megjelenni erről független írás az oldalon.

Ha a baloldal lenne hatalmon, akkor reklámokon keresztül tudnák támogatni az Indexet. Elfogytak a támogatóik és pénzük is (a baloldalnak). Ez az anyagi függetlenségük alapja.

2020. júl. 22. 14:59
 33/49 anonim ***** válasza:
61%

28-as, tökéletesen megfogalmaztad a lényeget.

Ha tehetném 100 zöld pipát nyomnák a válaszodra!

Az más kérdés, hogy teli van ez az oldal egybites emberekkel, akik úgysem értik meg ezt.

Nekem egyébként, konzervatív értékrendű emberként, kifejezetten hiányzik, hogy nem tudok a jobb oldalról egy olyan kulturált honlapot megnevezni, amelyik a liberális index konzervatív/jobboldali párja lehetne. Ahol nem fröcsögés menne, hanem tájékoztatás, még ha kicsit lejt is valamerre a pálya. Amibe belefér a kiállás a saját értékrendjük mellett, de nem pártszócsőként működik. Ahol adott esetben merik Orbán Viktor intézkedéseit is kritizálni.

Mert egy ilyen honlapot szívesen olvasnék.

Amiket a jobboldalról fel tudok sorolni (origo, pesti srácok, lokál, ripost) azok szimpla pártszócsövek. Akik oda írnak, azok bértollnokok, akik hírből sem ismerik a tisztességet. Pont nekik nincsen értékrendjük, mert tapasztalatból tudom, hogy ez az a fajta firkász, amelyik egy hatalomváltás esetén ugyanilyen stílusban nyalna bármelyik másik oldalnak is.

2020. júl. 22. 15:19
 34/49 anonim ***** válasza:
82%

Nem az Indexről beszéltem, hanem általában a függetlenség fogalmáról.

De, a függetlenség elsősorban szakmai minőséget jelent. Függeni nemcsak anyagilag lehet, hanem ideológiailag is. Ahogy az sem mindegy, hogy csak szereted a bort, és néhanapján iszol, vagy alkoholista vagy, aki az alkohol által kiváltott bódulat elérésének célja alá rendel minden mást. Ugyanis aki a bort magáért a borért szereti, az képes lesz élvezni a különböző ízeket, és képes lesz disztingválni jó és rossz bor között, valamint megfelelő mennyiség és sok között. Aki meg alkoholista, annak a bor csak eszköz, nem cél.

Amit saját példádból írsz, az épp azt támasztja alá, amit én mondtam: hogy ki voltál szolgáltatva, nem tudtál szakmailag független lenni, és feltételezhetően ezért is nem maradtál meg ott sokáig, ahol voltál. Ergo az anyagi függőségeddel próbáltak meg ideológiai függőségbe is taszítani, amire te nem voltál hajlandó.

A szakmai minőséget félreérted. Különbség van alapvető tájékoztatás és mély elemzés között, ezért az Index sosem lesz olyan, mint akár pl. a Hvg. De én nem is erről beszéltem, hanem az újságírás olyan alapvető, elemi követelményeiről, amit jelenleg szerintem egyetlen kormánymédium sem tart be, mert propagandaeszközzé silányították le őket, ellenben még mindig sokkal inkább ott van az Indexnél, a rengeteg bulvárcikk és helyesírási hiba ellenére is. De szeretném újra kiemelni, hogy a hosszú bejegyzésemben nem az Indexről írtam, hanem arról, hogy aki összekeveri a függetlenséget a pártatlansággal, az nem ért az egészből semmit.

"Te is azt fejted ki, hogy a független jelző gyakorlatilag semmit sem jelent, mert nem következik belőle semmi."

Nem, ez legfeljebb az, amit neked átment. Tehát neked nem jelent semmit. Elég sajnálatos.

Én egészen konkrétan leírtam, hogy (számomra) mit jelent a függetlenség, még kis külön listát is írtam. Csak ezek szerint te nem érted. Anyagi függetlenséget nyilván nem érdemes feszegetni, hacsak nem multimilliomos újságírókból álló szerkesztőségről beszélünk, akik hobbiból csinálnák azt, amit csinálnak, mivel ennek hiányában szükségszerűen munkáltatójuktól kapják a pénzüket, ergo anyagi függésben vannak. Szakmai függetlenségről van értelme beszélni, aminek elsődleges kritériuma, hogy a munkád anyagi ellentételezését nem kötik olyan feltételekhez, hogy politikai-ideológiai értelemben mit szabad írnod, és mit nem. Az evidens, hogy minden szerkesztőségben olyan emberek dolgoznak, akik képesek a szerkesztett lap számára egyfajta világnézetet, általános felfogást, hozzáállást, arculatot adni - ettől lesz más az a lap, mint a többi. De ezt csakis olyan elvek mentén lehet megszervezni, amely nem mond ellent alapvető újságírói szakmai és etikai előírásoknak és értékeknek. Mert ha igen, akkor az a lap, vagy az az újságíró már nem független, mert vagy az anyagi megélhetés diktálta ideológiai igazodási kényszer határozza meg a cikkeit, vagy a saját mélységes elfogultsága, ahogy az alkoholista ivási szokásait is a saját addikciója.

"De ettől még saját meggyőződésükből is lehetnek szélsőségesek!"

Lehetnek. Ezért is beszélek én szakmai függetlenségről, mert ezt van értelme vizsgálni. Az anyagi függetlenség nem jelent semmit. Attól, mert egy szerkesztőséget egy párt pénzeli, elvileg akár még jó, tartalmas és tárgyilagos cikkeket is írhatnának, ha a párt ezt támogatja. A megjelent tartalmat ugyanis maga a tartalom minősíti, nem az, hogy ki fizeti a szerzőt.

Ha tisztességes kormány lenne hatalmon (függetlenül a politikai oldaltól), akkor az a hatalmat jó kormányzással, valós eredményekkel, és nem ideológiai gőzhengerrel próbálná meg megtartani, és általában is pénzelne minden olyan kezdeményezést, amely - az egyértelmű szélsőségek kizárásával - a társadalom sokszínűségét igyekszik fenntartani. Merthogy az emberek nem egyformák, és ha sokan kezdik magukat rosszul érezni egy országban, mert úgy látják, hogy nem törődnek velük, annak előbb-utóbb nagyon komoly politikai, társadalmi és gazdasági következményei is lesznek.

Tehát nem bal- vagy jobboldali kormány kell, hanem normális.

2020. júl. 22. 15:48
 35/49 anonim ***** válasza:
85%

28-as vagyok.

Igen, egyetértünk. Én liberális felfogásúnak vallom magamat, de én meg nagyon szívesen szavaznék egy mérsékelt, tisztességes konzervatív pártra, ahol pl. a Lánchíd felújítására adandó 6 milliárdos plusz állami támogatás nem esne olcsó és átlátszó politikai csatározások áldozatául a vírushelyzet közepén, amikor erre hivatkozva nyirbálják meg az önkormányzatok költségvetését, ugyanakkor meg talán soha meg nem térülő MotoGP pálya építését kezdeményezik ennek 11-szereséből (!!). Nem hiszem, hogy véresszájú kommunistának vagy ultraliberálisnak kell lenni ahhoz, hogy értetlenül álljak ez előtt, mégis annak vagyok kikiáltva (pl. az általad említett szócsövek révén), csak mert nem tetszik nekem az ötlet.

Ebben az országban már rég elveszett a mérték, sajnos. Nem tudom, hogy mikor és hogyan lehet majd ezt visszahozni, de nagyon nehéz lesz. Már nem is az elfogultság a baj sokszor, hanem az elvakultság, meg az emiatti aránytévesztés és tisztességtelenség. Bármelyik oldalon.

2020. júl. 22. 16:00
 36/49 anonim ***** válasza:
24%

Megnyitottam az Indexet és lentebb görgettem, mert megint magukkal vannak elfoglalva. Random kattintottam egy képre és egy újabb független és objektív, rendkívül magas színvonalú 4 soros cikket találtam, ami valószínűleg, csak azért jött létre, hogy leírhassa a szerző a következőt: "...Rogán Antal propagandaminisztertől..."

Annyira elfogultak, hogy mindenből ellenzéki propagandát csinálnak. És persze ők függetlenek és más a propagandista.

2020. júl. 22. 17:12
 37/49 anonim ***** válasza:
68%

"Nem, ez legfeljebb az, amit neked átment. Tehát neked nem jelent semmit. Elég sajnálatos."

Értem. Ha valamivel nem értek egyet, ha rávilágítok, hogy valójában mit is írtál, akkor én vagyok a hülye, mert nem értettem meg a te nagyon magas szintű eszmefuttatásodat.

Te nem értetted meg, hogy önellentmondásba keveredtél és magadat cáfoltad meg.

2020. júl. 22. 17:14
 38/49 anonim ***** válasza:
100%

"Értem. Ha valamivel nem értek egyet, ha rávilágítok, hogy valójában mit is írtál, akkor én vagyok a hülye, mert nem értettem meg a te nagyon magas szintű eszmefuttatásodat."

Nem. Azt, hogy hülye, most te írtad le az előbb, az én számba adva ezt a kifejezést, mintha én ezt mondtam volna rád. (Ezt hívják úgy, hogy csúsztatás, kormányoldalon előszeretettel és tömegével alkalmazzák.) Holott én csak annyit írtam, hogy neked nem jelent semmit és nem következik belőle semmi abból, amit leírtam, és ezt sajnálatosnak gondolom. Reflektálhattál volna rá konkrétan, de nem tetted. És még most sem teszed.

"Te nem értetted meg, hogy önellentmondásba keveredtél és magadat cáfoltad meg."

Semmiféle önellentmondásba nem keveredtem. Különben rámutattál volna. De még most sem tetted, csak szimplán leírtad.

2020. júl. 22. 17:33
 39/49 anonim ***** válasza:
64%

Én meg fölmentem az Origo címlapjára, ahol rögtön a címekben ezek vannak feltünteve (meg sem kell nyitni őket):

"Megtámadta a radikális baloldal a nyugati, keresztény civilizációt" (Ez a főcím, baromi nagy betűkkel kiemelve)

"Lábát szétterpesztve ülő, meztelen nő, vele szemben rendőrök - a radikális baloldal új jelképe - videó"

"Karácsony Gergelyék egyértelmű kudarcát jelentette az uniós csúcs"

"Orbán Viktor véget vetett az EU-s forrásokkal való politikai zsarolásnak"

"Ősszel új támadássorozat indulhat Magyarország ellen"

Vagyis Orbán a harcos király, a radikális baloldal (valójában értsd: Gyurcsány meg úgy minden "komcsi", aki nem a Fideszre szavaz) meg már nemcsak Magyarország, de az egész nyugati keresztény civilizáció ellensége. Ez utóbbi különösen azért durva, mert bár a hír csupán az USA-ban és Európában garázdálkodó radikális baloldali bűnözői csoportokról szól, azzal a következetességgel, hogy a Fidesz mindenkit kommunistáz, aki ellenség, lényegében egy kalap alá veszi az összes politikai ellenfelét. Így aztán egy átlag fideszesnek Gyurcsány vagy bármely baloldali politikus meg egy német vagy amerikai gyújtogató szélsőséges huligán egykutya.

2020. júl. 22. 17:51
 40/49 anonim ***** válasza:
25%
Nyugi, nem sokáig fog már “balra húzni”, most rúgták ki a főszerkesztőt. Hamarosan az Index is a kormány dícséretét fogja zengeni.
2020. júl. 22. 18:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!