Mi a véleményetek a jobbik "hiszekegy" törvényéről?
Kedves kérdező, a már itt élő ősökre gondoltam. Például Szetn Istvánra.
Nem igazán bírom felfogni, ha más ország tudja őrizni a hagyományait, itt miért kell az ilyen walter tipusuak miatt üldözni.
Előbb utóbb ebből elég lesz és keményen fellép a nép.
"Szóval Szent István királyunkról azt mondod, hogy csak felajánlotta a kéglijében egy szertartásocska keretében az országot Máriának."
Igen, valami ilyesmi történt. A királlyá koronázásához a keresztény hitét nevezte meg mint jogalapot, majd megkoronázása után törvénnyel üldözte a pogányságot és erőltette rá a népre a kereszténységet.
1. Az állam és a vallás két külön dolog, semmi keresnivalója egy ilyen versnek az osztályok falán. Majd irodalom órán tanulhatnak róla.
2. Mi lenne ha legalább ilyen formában a gyerekeket nem tömnénk azzal, hogy nekünk milyen egy elb*tt történelmünk van és mekkora egy szerencsétlen nép vagyunk. Igy akarunk jövőt építeni?
Senki sem mondta hogy nézned KELL, mindössze ki lenne rakva egy falra, hogy aki szeretné, megtekinthesse. Érdekes, hogy a himnusz ellen nincs kifogásod, pedig: A himnusz vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk segítségért fohászkodó, imaszerű ének. Tárgya és alkalma tehát eredetileg valamely istenség vagy az Isten dicsérete, megnyerése és magasztalása. A vallásos költészet egyik legrégibb műfaja, az ősi kultúrákban mindenhol fellelhető. Közeli rokona az irodalmi ima műfaja. (Forrás: Wikipédia)
És ha parlamenti képviselő lennél, vagy akár elnök, akkor sem követelhetnéd, hogy máglyát rakjanak és sámántáncot járjanak az iskolákban. Mindössze beterjeszthetnél egy javaslatot, amit vagy elfogadnának, vagy nem.
És legfőképp: Ha Odinban vagy Hádészban hiszel, akkor is tökéletes lenne számodra ez a hiszekegy, mindössz egy kisebb javítással. Míg a keresztények így írják:
Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, te írhatnád így hogy
Hiszek egy istenben, hiszek egy hazában, vagy hogy
Hiszek istenekben, hiszek a hazámban (csak hogy kijöjjön a szótag)
15/f
"Nem igazán bírom felfogni, ha más ország tudja őrizni a hagyományait, itt miért kell az ilyen walter tipusuak miatt üldözni."
Én egy szóval nem mondtam, hogy üldözöm, nem kéne vádaskodni (vagy le kéne szokni erről az egydimenziós gondolkodásról). Én arról beszélek, hogy nem kéne az államnak egy vallást a közintézményekben promótálni, mert az pont, hogy az összes többi negatív megkülönböztetését (ergo üldöztetését) jelenti.
@13.25:
"Senki sem mondta hogy nézned KELL, mindössze ki lenne rakva egy falra, hogy aki szeretné, megtekinthesse."
Rakjuk ki a túrós csusza receptet is, elvégre ha valaki szereti, megtekintheti igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!