Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondja sok ellenzéki,...

Miért mondja sok ellenzéki, hogy a Fidesz "csal" a kétharmaddal, mert hogy igazából csak 49% szavaz rájuk és az nem 2/3?

Figyelt kérdés

Én is ellenzéki vagyok és nem azt mondom, hogy jó így ez a választási rendszer, de Franciaországban meg még európában sok helyen, asszem' az egyesült királyságban is ez van.

Nem a 66% elérésével lehet elérni a 2/3-ot, hanem már kevesebbel is jóval... De ez a rendszer még mindíg jobb mint az amcsi pédául.

És azért a 49% is elég jelentős többség, hogyha azt mézzük, hogy a második helyezet 19%-ot, a harmadik pedig 12%-ot ér...

De például, hogyha a Fidesz csak 45 százalékot érne el, már nem lenne meg a 2/3. Szóval nem lenne olyan nehéz azt elérni, de láthatóan a társadalom többsége nem szeretné ezt elérni annyira, mert akkor sikerülne.

2019. szept. 19. 17:12
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
63%
Azt meg amúgy kár előadnod, hogy ellenzéki vagy, anélkül is felteheted a kérdést nyugodtan. :D
2019. szept. 19. 17:32
 12/46 anonim ***** válasza:
81%

A jelenlegi választási rendszerrel (elméletben) jól elosztott szavazatmennyiséggel simán lehet 2/3 akár igen kevés szavazattal is, mivel 1 fordulós a választás.

Tényleg csak elméleti szinten, nagyon kisarkítva de:

104 választó körzet van (egyéni mandátumok), átlagosan kb 85 ezer szavazóval, 1 forduló, egyszerű többség alapján van a győztes.

Indítson az összes nagyobb párt (Fidesz,Jobbik,DK,MSZP-P,Momentum) 1-1 jelöltet. Tegyük fel, hogy nincs összefogás, és mindenki ugyanarra a pártra szavaz egyéniben és listán is.

A fideszes jelölt kap 30%-ot, a jobbik-dk-mszp jelöltek 20-20%-ot, a momentum pedig 10-et, tehát a fideszes jelölt nyert, holott 70%-a a szavazóknak nem őt akarta.

+ kapnak az egyéniek mellé pár mandátumot országos listáról és meg is van a 2/3.

Tehát jól elosztott szavazatokkal akár 1/3-i szavazóból is lehetne 2/3-al kormányozni.

Erre lenne jó a kétkörös szavazás, amit a fidesz törölt el ugye...

2019. szept. 19. 17:33
 13/46 anonim ***** válasza:
63%

USa pont más tészta mivel ott "képviselő ház" és "szenátus" van, súly-ellensúly.

Ráadásul a képviselőház 2 évente teljesen lecserélődik.

"A képviselőház jelenleg 435 képviselőből áll, míg a szenátusban 100 szenátor ülésezik. "

Nem is hasonlít az itteni rendszerre szóval.....

Bocs de xar példa volt.

2019. szept. 19. 17:35
 14/46 anonim ***** válasza:
74%
Nem hasonlítható egyetlen más rendszerhez sem az eltérések miatt még akkor sem ha mindegyikkel egyezik valamiben. A legnagyobb baj amúgy is azzal az önkénnyel van ahogy a Fidesz megváltoztatta a játékszabályokat. Ő megnyerte a 2/3-ot a 2010-es játékszabályok alapján. Az ebben a játékrendszerben nyert 2/3-addal nem volt joga egy másik játékszabályt felállítani amiben ő maga sem tudta volna elvenni a hatalmat egy hozzá hasonló bandától. Így újraírni a szabályokat kizárólag teljeskörű egyeztetések sőt népszavazás után lehet egy demokráciában.
2019. szept. 19. 17:49
 15/46 anonim ***** válasza:
27%
Azért ne felejtsük el, hogy a fidesz a választási rendszert és alkotmányt, 2/3-al, tehát egyértelmű többséggel változtatta meg olyanra amilyen jelenleg is tehát fel voltak rá hatalmazva. És ehhez a kommunista választási rendszerben kellett toronymagasan győznie.
2019. szept. 19. 18:03
 16/46 anonim ***** válasza:
80%

1) Van valami érved arra, hogy jó ez a rendszer, azon kívül, hogy máshol is rossz? Igen, máshol is rossz. Lépjünk tovább. Nekünk JÓ rendszer kéne, nem olyan, ami nem rosszabb, mint egy másik országban.

2) Az USA-ban, UK-ban, Franciaországban nagy hagyománya van a rendszernek. A Fidesz a 2014-es választások előtt újraírta a törvényt, hogy maguknak kedvezzenek. Ez minden igazságtalanságot sokszorosan felerősít. Pl. Trump úgy nyert, hogy nem kapta meg a szavazatok többségét. Mivel ez egy több száz éves rendszer, így elfogadtuk. De ha előtte egy arányos rendszer lett volna, és 2016-ban Trump látja hogy úgy nem nyerhet, és ezért közvetlenül választás előtt átírja ilyenre, csak mert az neki jobb, az már csalás. A kontextus nagyon sokat számít.

2019. szept. 19. 18:18
 17/46 A kérdező kommentje:

De akkor az állítás, miszerint a Fidesz az Egyesült Királyságban használt rendszerrel még jobb eredményt ért volna el, az nem igaz?

Mert, ha igez, akkor minegy hogy hogy csűrjük csavarjuk, nincs olyan rossz választási rendszerünk, legalábbis nem rosszabb mint máshol.

Az Egyesült Államokkat pedig nem összehasonlítási példának hoztam, hanem példának arra, hogy ott kevésbé demomratikus és ezért rosszabb a választás.

Legalábbis szerintem...

Amúgy igenis ellenzéki vagyok, 2018-ban a Momentumra szavaztam, az EP választáson a kutyákra, az IX. kerület közös polgármester jelőltjére fogok szavazni, a 2022-es választáson pedig valószínüleg az MKKP-re, de ez még változhat...

Szóval ellenzéki vagyok, csak próbálok objektív lenni és nem.mindenre óbégatni amit a Fidesz csinál, gondolkodás nélkül...

Egyébként szerintem ami sokkal nagyobb probléma, hogy a Fidesz nem válik külön az állam szerepétől, illetve a médiabirodalom is autokratikus, ezeket belátom.

2019. szept. 19. 18:22
 18/46 A kérdező kommentje:

"Van valami érved arra, hogy jó ez a rendszer, azon kívül, hogy máshol is rossz? Igen, máshol is rossz. Lépjünk tovább. Nekünk JÓ rendszer kéne, nem olyan, ami nem rosszabb, mint egy másik országban."

Vagyis akkor neked az a bajod, hogy Magyarország nem a világ eslőszámú legjobb helye?

2019. szept. 19. 18:25
 19/46 anonim ***** válasza:
76%

"Vagyis akkor neked az a bajod, hogy Magyarország nem a világ eslőszámú legjobb helye?"

Nem, nekem az a bajom, hogy Magyarországon ROSSZ a választási rendszer.

2019. szept. 19. 18:26
 20/46 anonim ***** válasza:
20%
Azért mert a 49%-az nem kétharmad, még a győztes kompenzációval is ez jobb esetben 56-57%-nak kéne lenni, nem pedig kétharmad, mert ez a torzítás nem tükrözi a valós népakaratot.
2019. szept. 19. 18:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!