Támogatnátok azt, hogy felélesszük az 1000 évvel ezelőtti ómagyar nyelvet, akár egy tanulható nyelvként, amit modern szavakkal is kiegészítenek?
Nekem nagyon tetszik az, ahogy régen beszéltek a magyarok, sokban hasonlít a mai japán és a polinéz szigetlakók nyelvére is pl. maori, hawaii.
Pl. az, hogy "A fehérvárra menő hadi útra" úgy volt ezer éve, hogy "Feheruwaru rea mene hodi utu rea". Új-Zélandon a Maoriknál van egy olyan település, hogy "Rotorua", Új-Zéland neve maoriul "Aotearoa" és van egy érdekes ősi gyíkfaj a szigeten, aminek a neve "Tautara".
Ha felélesztenénk ezt a nyelvet pl. úgy lenne az, hogy "Egerbe" hogy "Egeru rea" vagy "Budapestre" úgy hogy "Budapesuto rea".
"Nekem nagyon tetszik az, ahogy régen beszéltek a magyarok"
Az nagyon kafa, mert akkor te vagy az egyetlen, aki tudja, hogy beszéltek. A többiek csak az írásbeli rögzítését ismerjük, a sztenderd helyesírás kialakulása előttről.
Na, majd dobd át nekem is a hangfelvételeket! :-))))
Volek syrolm thudothlon az atomóra híjján
syrolmol sepedyk mert el romula az számmittó gépöm.
buol ozuk epedek edj kóka kollájér szomjúhomban.
Kérdező
nem ártana kicsit utána nézned ELŐBB a témának, mielőtt kérdezel róla ilyet!
Az ómagyar nyelv nem a mai latin betűket használta - mivel nem is volt általános írás-olvasás akkoriban, pláne nem a latin ábécével. Egy BESZÉLT nyelvet kellett a nyelvnek nem passzoló latin betűs írással rögzíteni. Honnan tudod, hogy nem hasonlított az akkori ómagyar nyelv beszélve sokkal jobban a maira? Senki nem tudhatja.
Nyugodtan nézd meg hogyan írtak a magyarok 200 évvel ezelőtt! Nyilván nem hiszed hogy pl. ha azt írták le, hogy "czélja" akkor azt nem úgy mondták, mint ma, hogy "célja" vagy hogy a régi "munkájinak" az nem ugyanúgy hangzott, mint ma a "munkáinak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!