Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Ti is idegenkedtek, elhidegülő...

Ti is idegenkedtek, elhidegülő érzést tapasztaltok, ha nyugat-európai országokra gondoltok, ha viszont keletire akkor melegség jár át titeket?

Figyelt kérdés

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha nekem kimondják, hogy Franciaország, Anglia, Belgium stb. akkor egy steril, rideg, személytelen társadalom jut eszembe, ahol két szomszéd 20 év alatt nem szól egymáshoz, az utcán robotként vonulnak az emberek másról tudomást sem véve, és alapból egy ilyen rideg, személytelen légkör jut eszembe, mintha ezen országokban nem is emberek, hanem gépek élnének.

Ha viszont arra gondolok, hogy Szlovákia, Ukrajna, Románia, Oroszország stb. akkor melegség önti el a szívemet és az összetartás, a vendégszeretet, a kapcsolatok fontossága, az élet alapvető örömeinek élvezete jut eszembe.

Ti hogy vélitek ezt, szerintetek tényleg ilyenek a nyugat- és kelet-európai országok, és ez közöttük a különbség?

Félő, hogy az EU és a globalizáció miatt előbb-utóbb a Kelet is olyan lesz, mint a Nyugat?

2016. aug. 8. 17:13
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
72%

Ez hiányzik igazán:

Vidéki kisváros vagy nagy falu, mész az utcán.

-Itt egy ilyen nevű ABC, ott egy olyan nevű ABC, itt egy cukrászda, ott egy kocsma, multiknak semmi nyoma, aki vállalkozni akar, az tud és lesz is rá kereslet

-Az élet laza, a bolt és a kocsma ablakából ordít a zene, az utcán gyerekek nevetgélnek, miközben vízipisztollyal lövik egymást, egy udvarban 3 fiatal pálinkázgat, nevetgél, miközben Wartburg-ot szerel, az udvaron egy rádióból ordít a zene

-egy kisebb utcában ukrán árusok ülnek leterített plédeken, különféle szerszámokat, autó-alkatrészeket és elektronikus eszközöket árulva. Privyet! Privyet! ordítják időnként egy arra haladó járókelőnek.

-Az utcák ezen kívül csendesek, de korántsem az elvándorlás vagy a depresszió miatt, a falu egyik nagy része éppen a földjeit műveli, másik része a közeli tejüzemben és húsüzemben keresi a kenyerét

-40.000 Ft a minimálbér, de 40 Ft egy kiló kenyér

-A határok szorosan zárva, a közbiztonság kiváló. A gyerekek agyrohasztó animék helyett Dr. Bubó és Mézga Aladár kalandjait követik nyomon a TV-ben

-A falun átrobog egy Volánbusz, természetesen Ikarus. A buszból ordít a zene, a sofőr visszapillantójáról különféle díszes csecsebecsék lógnak le

2016. aug. 8. 17:15
 2/16 anonim ***** válasza:
74%
Őszintén szólva nem szoktam egyikre sem gondolni.
2016. aug. 8. 17:18
 3/16 anonim ***** válasza:
89%
Abszolút nem tölt el melegséggel ha balkáni nyomorra gondolok.
2016. aug. 8. 17:22
 4/16 anonim ***** válasza:
88%

Mikor jártál utoljára az említett nyugati vagy keleti országokban?

Milyen tapasztalataid vannak, hogy ilyen biztosan állítod, amit állítasz?

2016. aug. 8. 17:23
 5/16 Molyember ***** válasza:
96%
Első! :D Még mindig ez a legjobb, nem lehet megunni. :)
2016. aug. 8. 18:01
 6/16 anonim ***** válasza:
74%
Nekem pont fordítva van. Ha Ausztriára gondolok, akkor a melegség tölt el, áthat az igényesség, gazdagság, nyugalom, jólét érzése. Ha viszont Magyarországra gondolok, akkor az igénytelenség, csóróság, lepukkant omladozó koszos kátyús utcák/városok, negatívizmus az emberek mentalitásában, kilátástalanság, korrupció, balkáni életszínvonal... egyszóval kiráz a hideg.
2016. aug. 8. 18:28
 7/16 anonim ***** válasza:
72%

Az elmúlt évek során volt szerencsém meglátogatni keleti és nyugati országokat egyaránt, sőt életvitel szerűen is tartózkodtam egyikben-másikban. A tapasztalataim a következők:

Egyáltalán nem gépiesebb robotok London lakói, mint mondjuk Pozsonyé vagy Varsóé vagy Bukaresté (Utaztál már Bp-en metrón/villamoson?). Viszont a belgák, németek, írek stb sokkal felszabadultabban, nyugodtabban (egészségesebben testben és lélekben) élnek az anyagi létbiztonságból fakadóan mint keleti társaik. Ők is ismerik a szomszédaikat, igaz nem kell kalákában használni a fűnyírót, mert mindenkinek telik sajátra, de simán áthívják a barátaikat és rokonaikat egy kerti sütésre, ami általában nem torkollik alkoholgőzös tömegverekedésbe, vagy vérremenő politikai vitákba. Nyugdíjas korukban telik nekik utazásra, lakásfelújításra, nem csak gyógyszerre és krumplistésztára.

Az igaz, hogy a globalizáció, a multik, az Amerika-majmolás jobban szembetűnik nyugaton, mégis valahogy jobban boldogulni látszanak a kisvállalkozók, a művészek sőt a kétkezi munkások is. A román, ukrán, szlovák, (magyar) nyomortelepek lakói helyett inkább nézem a telefonját nyomkodó, egyen divatot viselő mekibe járó fiatalságot, mert ők kevésbé veszélyeztetik a testi épségem.

Nem, nem tölt el melegséggel ha Oroszországra gondolok, ugyanúgy nem tölt el melegséggel az sem ha Franciaországra.

De míg Magyarországon úgy jártam boltba, hogy fejben adogattam össze a termékek árát, nehogy túllépjem a keretet, Írországban megtehettem, hogy azt vásároltam amire szükségem volt, bőven belefértek közép- és felsőkategóriás élelmiszerek vagy ruhák. Igaz hogy ott magasabbak az árak, de a fél havi fizetésből kijön a rezsi+étel, a többit az ember belátása szerint megspórolhatja. Egy magyar vagy román minimálbéres örül ha vajas kenyérre futja neki a hónap utolsó hetében.

Ha választani kell, akkor inkább szeretném Magyarországot nyugatiasabbnak látni mint keletiesebbnek.

Jó, a románok százszor összetartóbbak mint a magyarok, ezt aláírom, segítik egymást nem pedig aljaskodnak és áskálódnak a maguk fajtával szemben.

2016. aug. 8. 18:37
 8/16 anonim ***** válasza:
56%
az a baj hogy jobboldaliként is azt tudom mondnai amit előttem írtak. Több a pénz jobb a kedv nyugodtabbak kedvesebbek nem idegeskednek. Belegondolva min idegeskedjen amikor fizetést kap nem zsebpénzt. Pedig szeretném ha minden nemzet boldog lenne dehát ahoz jólét kellene.
2016. aug. 8. 19:01
 9/16 A kérdező kommentje:

"ami általában nem torkollik alkoholgőzös tömegverekedésbe, vagy vérremenő politikai vitákba."

És nem érzed úgy, hogy amikor az "alkoholgőzben tömegverekednek" meg "vérremenően vitáznak politikailag", akkor legalább élnek, virulnak, ahogy a Természet megteremtette őket?

2016. aug. 8. 19:20
 10/16 anonim ***** válasza:
87%

Hát én ezt egy kicsit másként látom.

Ha a "Nyugatra" gondolok akkor egy fejlett, vállalkozóbarát, innovatív és élhető világ jut eszembe, ahol van esély a fejlődésre.

Eközben ha "Keletre" gondolok (Ukrajna, Oroszország, isztánok stb) akkor egy fél diktatórikus, oligarchikus, végtelenül korrupt, erőszakos és lemaradó világot látok akiknél a fejlődés megállt valahol a 80-as években.

2016. aug. 8. 19:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!