Az USA-ban általában jobban élnek az emberek, mint Nyugat-Európában?
Egyszer nyaraltam kint nyaraltam, azt tűnt fel, hogy a középosztály jobban él, mint például Németországban, Franciaországban.
A francia középosztály, a magyarhoz képest jól él, sokat megengedhet.
Viszont, az amerikaihoz képest szerényebbek.
Amerikában, egy középosztálybeli minimum 200 négyzetméteres házban lakik, ami előtt 2-3 V8-as vagy 6-os motorral szerelt autó parkol.
Meg, az amcsi középosztály gyakrabban eszik étteremben, mint a nyugat-európaiak.
Persze, nem "burzsuj" étteremre gondolok.
Egy nyugat-európai középosztálybeli hetente 1-2 alkalommal.Mivel, étteremben enni drága arra fele.
Az USA-ban a Tesco, Spar szerű boltokban fillérekért tud az ember vásárolni.
Én is ledöbbentem, amikor vettem kólát, ásványvizet, hogy milyen olcsó, még a magyar árakhoz viszonyítva is.
Egy orvos sokkal jobban él mint mondjuk Németországban. Egy mérnök jobban él Németországban mint az USA-ban.
Ez igazából szakmától is függ. De a proletár réteg, az szerintem Nyugat-Európában jobban él mint az USA-ban. Az egyszerű fizikai munkás az ott egy senki és nincs is megfizetve.
Az USA fejlettebb, ott a képzettebb, tehetségesebb emberek jobban élnek, de a társadalmi különbségek is nagyobbak.
A skandináv államokban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, a Benelux államokban a társadalom alsó rétegei jobban élnek, mint az Egyesült Államokban.
Nem, sőt rosszabbul élnek átlagosan.
Te nyaralni voltál, gondolom egy fejlett régióban, vagy olyan helyen, ahol legalább a turizmus pörög. Ehhez képest bőven találni városokat, ahonnan fokozatosan kitelepült az ipar, vagy szórványosabban lakott helyeket, ahol alig termelnek valamit, így kevés a munka lehetőség. USA egy óriási ország.
Amiket felsoroltál, mint a jólét jelei, ha közelebbről megnézzük őket, nem érnek semmit. Nézzük sorba.
1, Nagy ház. - Természetesen, mivel óriási az ország, maga az üres telek olcsó. Egy méretesebb könnyűszerkezetes családi házat felhúzni se kerül sokba. De ha frekventáltabb környékre akarsz költözni, és nem a semmi közepére, máris vagyonokat kell fizetned. Egy ház árát megdobhatja akár az is, hogy egy jó hírű iskola körzetébe tartozik közigazgatásilag.
2, Nagy autó - Igen, ott olcsóbb a benzin. De most komolyan annyival nagyobb életszínvonalat eredményez, hogy V6-os motor van alattad?
3, Éttermek - Az egészségtelen gyors éttermek relatív olcsók. Ha viszont normálisan akarsz kajálni, árban ugyanott vagy mint Európában. Ráadásul, itt sokkal régebbi, és komolyabb van kultúrája a gasztronómiaának. Menj el Olaszországba például. Egy amerikai mindenét odaadná, csak hogy eredeti olasz éttermekbe ehessen egy évig.
4, Olcsó a Walmart. - Műszaki cikkek olcsók leginkább. USA a fő piac, oda szállítanak először, és a legtöbbet, emellett az adók nincsenek az egekben. Ez igaz, valóban hamarabb lesz 4K TV-d Amerikában.
Vannak dolgok, ami viszont ezerszer jobb Nyugat-Európában, mint USA-ban.
1, Erősebb szociális háló: Tengerentúlon, ha komolyabban megbetegszel, és nem fizettél komolyabb egészség biztosítást, egész életedre adósságba taszíthatod magadat. Horrorisztikus számlákat fel tudnak számolni egészségügyi ellátásra. Ezzel szemben Európában úgy tudom nem csak nálunk van állami egészségbiztosítási rendszer.
2, Oktatás, kultúra. - Középiskolai oktatás jóval erősebb Nyugat-Európában.
Természetesen USA-ban óriási a fejlődési potenciál. Ha nem nőne tovább a szakadék a gazdagok és a szegények között ( de igen, nő), ha kicsit fejlődnénk általános műveltségben (Donald Trump nem egészen erre utal), akkor bőven leköröznék Európát. De így, szerintem nagy átlagban, az óceán innenső fele élhetőbb. Kivételt jelenthet sok-sok amerikai város, vagy akár egész államok. Én most az átlagos képre mentem.
Szociális háló / oktatásnál lehagytam, hogy Európában bőven van ingyenes egyetemi oktatás. USA-ban ilyet nem találsz. Jobb nevű magán egyetemek több millió forintnyit számláznak félévente. Ez kizárja a szegényebb rétegeket a továbbtanulástól.
Azt, hogy előnyős-e, ha egy országban bárki tarthat fegyvert, meg döntsd el te :D
Usaban ha tudnál vendégmunkásként dolgozni akkor kb 1800-2000et keresnél, bár ez államtól is függ. Németországban is megtudsz keresni ugyan azzal a munkával ennyit csak euróban és az euro még mindig erősebb mint a dollár.
Azzal nem számoltál hogy ők sokkal többet autóznak mint az európaiak, ha nem világvárosban élsz kint akkor autó nélkül meg vagy lőve. Ellenben sokan járnak ki Németországba úgy hogy nincs saját kocsijuk és elvannak kint.
Bár én még nem voltam más európai országban csak Magyarországon, de USAban jártam már és mondták nekem az amerikaiak hogy náluk drága az egészségügyi ellátás, fogászat.
Ők nem kapnak a gyerekek után támogatást, nincs gyes, nincs anyasági, nincs családi pótlék.
Németországban még úgy is megkaphatod a családi pótlékot hogy te ott dolgozol és a gyerekeid meg Magyarországon vannak.
> Az USA-ban a Tesco, Spar szerű boltokban fillérekért tud az ember vásárolni.
Én is ledöbbentem, amikor vettem kólát, ásványvizet, hogy milyen olcsó, még a magyar árakhoz viszonyítva
Haha, én nem ezt tapasztaltam :) Vannak olcsó boltok ahol gyenge minőségű termékeket árulnak, oda a csórók járnak. A walmartban már az elektronkai cuccokon kívül minden drágább, mint itthon. Az ásványvíz és a kóla is :) Ehhez még hozzátenném, hogy itthon a csapvíz is ezerszer jobb minőségű mint kint. De ha mondjuk májkrémet akarsz venni kint az itthon 200 HUF kint egy ezres.
A kocsik jelentősen olcsóbbak kint meg az elektronikai dolgok is néha, de én meglepődtem, hogy az újonnan vett új kiadású, fenszi cuccom itthon is ugyan annyiba került, mint amennyiért én vettem kint.... szal ezzel a kijelentéssel is vigyáznék :P
Nem élnek jobban.
Amerikában azért kell a terület a házon belül, mert kívül nincs semmi, amire érdemes kétszer ránézni. Minden házgyári, semmilyen, szürke. Mert senki nem áldozott soha a közösre. És ma sem fog.
Szerintem az élethez a kultúra is hozzátartozik. Amerikában nincs kultúra. Amit meg annak neveznek, az vagy biznisz, vagy gagyi.
Az autó meg létszükséglet, mint a cipő; az autóra épült Amerika. A foglalkoztatottság alapja.
A vízzel is egyetértek; nincs artézi kút, vagy megfizethetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!