Mit szóltok, hogy a norvég tömeggyilkos Breivik tanulni akar a börtönben politológiát? és ahhoz hogy csak 21 évet kapott?
De nekem ugyanez a véleményem Hitlerről is. Őt és a gondolatvilágát is egy beteg társadalom termelte ki, amelyik nem tudott megoldást nyújtani a fellépő problémákra.
Ilyenkor mindig a nyakamnak szoktak esni bizonyos körök, hogy én bezzeg védem a gyilkosokat, pedig nem. Csak tanulok a múltbéli hibákból, mert szeretném, ha azok újra nem történnének meg és pont ezek a gyűlölködő emberek azok, akik valójában nem kínálnak megoldást ezekre a gondokra és ostobaságukkal csak azt érik el, hogy a történelem újra megismétli önmagát.
"Az állam végezné ki és akkor az állam lenne a gyilkos"
Az államnak nincs keze. Az állam felhatalmazná mondjuk Lars Bakkét, aki elindítaná a halálos injekció-adagot, vagy meghozná a halálos ítéletet. Lars Bakke gyilkos, akárminek a nevében is tette, amit tett, és akárki is legyen az áldozat (még egy ilyen őrült tömeggyilkos is, mint a szóban forgó Breivik).
"Én sem gondolom úgy, hogy bevándorlás jót tenne norvégiának, de nem hiszem, hogy az a 78 ember tehet róla, akik ott voltak azon a szigeten."
Az most teljesen tökmindegy jelen esetben, hogy tehettek róla, avagy sem. Láthattad, bőven elég volt csak az, hogy Breivik logikája szerint tehettek róla (illetve a jövőben ők lettek volna azok, akik tehettek volna róla) és máris meg volt a hepaj. Lényegében ők voltak a norvég Societas, akik a jövőben a bevándorlópártiak vezetését alkották volna.
"Tehát őket jogi felelősség nem terheli, lelkiismeretük az más kérdés."
Jogi felelősség a lágervezetőket sem terhelte a náci rendszerben.
"De szerintem találnának olyan embert, aki segédkezik mondjuk a Breivik kivégzésénél."
Találhatsz rengeteg pszichopatát is, akik még kínoznának is szívesen másokat, ettől még sem nekik, sem másnak nincs joga embert ölni, sem felhatalmazni erre. Az állam pedig nem személy, a törvényeket is emberek hozzák.
Amúgy meg értsd már meg, hogy demokráciában nem lehet csak azért megölni egy embert, hogy az áldozatok családja élvezze a halálát. A demokrácia jogrendjében mindig a törvényhez kell igazodni, nem lehet élvezetből kivégezni az embereket, csak azért, mert az jól esik és örömmel tölt el. Pont az a lényege a dolognak, hogy mindenkire vonatkoznak a törvények és nincs olyan, hogy na, most őt megöljük, mert olyan kedvem van.
Lehetséges, hogy náluk is ilyen 2/3-os többség kell az alkotmánymódosításhoz vagy nem tudom. Akkor lehetne változtatni talán a 21 éven.
Háborús bűnösöket ne keverjük ide szerintem.
Amerika nem demokratikus állam? Vagy Fehéroroszország? Szerintem egyikben sincs diktatúra, mégis működik ez a rendszer. Vannak olyan emberek, akik nem valók a társadalomba és igenis megilleti azoknak az áldozatoknak a családjai,-akiket feldaraboltak megaláztak stb.- hogy végignézzék a bűnös halálát.
"Amerika nem demokratikus állam? Vagy Fehéroroszország?"
Távolról sem, de nem ezért. A demokrácia nem azt jelenti, hogy van-e halálbüntetés, vagy nincs, hanem azt, hogy milyen a társadalom kontrollja a hatalom felé.
"Vannak olyan emberek, akik nem valók a társadalomba"
Abszolút egyetértünk.
"és igenis megilleti azoknak az áldozatoknak a családjai,-akiket feldaraboltak megaláztak stb.- hogy végignézzék a bűnös halálát."
Ez a szemet szemért elv. Így aztán soha nem lesz vége az erőszaknak (máshogy sem, de legalább törekedhetnénk rá).
Egyetértek, hogy ez a szemet szemért elv, viszont az erőszaknak soha nem lesz vége, és legalább azokat félemlítse meg a halálbüntetés, akik nem pszihopaták és nem hirtelen felindulásból cselekszenek.
Volt nemrég egy 17 éves gyerek Amerikába, megölt pár iskolatársát, bement a tárgyalásra KILLER feliratú pólóba és a családtagoknak a tárgyaláson bemutatott és azt mondta "ez az a kéz amivel meghúztam a ravaszt és ezzel maszturbálok a gyerekeitek emlékére." Szerinted őket se illetné meg, hogy végignézzék a gyerek halálát?
Radikálisnak hangzik, de vannak olyan kivételes helyzetek, mint pl ez a kettő, amikor ez a legjobb büntetési forma. De mondjuk hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságért életfogytiglan is elég lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!