Trianon nem volt igazságos?
Az ország 49-50%át a környező országok kisebbségi laktak. Gyakorlatilag el voltak nyomva, egyedül a horvátok kaptak valami kis szabadságot.
Az elveszett területek nagy részen kisebbségek éltek, ahol voltak magyarok, ott is a más nemzetiségűek voltak többségben. Wgyedul közvetlenül a határ menten és Székelyföldön voltak/vannak szinmagyar területek, a többi helyen elenyészően. Akkor mi szükségünk ennyi népre? Mitől lenne jobb ha több millió nemzetiség lakja itt?
Sokan mondjak h csak a magyar terület kellene. Igen ám de olyan nem nagyon van, meg sokan mindet követelnek vissza. Mitől lenne jobb?
Amugy az osztrákok németek, oroszok, törökök is sokat vesztettek sőt a törökök oroszok többet, az osztrákok kb ennyit. A németek is sokat vesztettek, de őket meg jóval nagyobb hadisarc fizetésére is kötelezték, és a gyarmatait is elvesztette. A kitoloncolasrol nem is beszélve, mert sok németet zavartak el arról a területről amit elvettek tőlük.
Ilyen erővel a karpat medencet mi meg a frankoktol meg a galloktol vettük el...
Nem volt igazságos.
Trinanonnál 3 lehetőség volt.
Amerikai:etnikai határvonal , ha az ő verziójuk nyer akkor Magyarország jóval nagyobb lenne.
Angol :ez érvényesült.
francia:Magyarország még kisebb lenne.
Az amerikai verzió úgy ahogy igazságosabb lett volna.De sajnos ez úttal nem a jenkik szava döntött.
Megszuntettek? Az antant vette át nemeto gyarmatait, a torok területek pedig brit mandátum területek voltak.
A tőlünk elvett területeken sem sok magyar volt csak közvetlen az orszaghatarnal. Azt mondod mindenki jól jart velünk, az osztrákokkal meg nem. Hat kérlek mi egy ország voltunk Ausztriával, és az osztrákok voltak a huzoerok, gyakorlatilag pont a monarchia miatt fejlodtunk olyan jól, ezzel pedig a nemzetiségek is.
Azt mondod tiltakoztak a nemzetiségek h atkeruljenek. Igen ám de a tüntetésen kivul akk miert nem csináltak semmit? A háborúban is inkább visszahozták a monarchiát. Amugy semmi joguk sem volt, beszélni sem beszélhettek a saját nyelvükön... És igenis nemzetállamot akartak.
A szlovákokat meg erdekes h a csehek lazitottak fel de annak ellenére a cseheknek nincs bajuk a magyarokkal, a szlovákokkal meg mai napig utáljuk egymast.
A horvátok meg a szlovákok meg ha nem akartak szövetségi államot Csehországgal illetve előbbi a szerbekkel akkor minek csatlakoztak? Miert nem harcoltak ki az önálló nemzetállamot? Mert talán nem is akartak...
Igazából mindegy, hogy a gyarmatokat megszüntették vagy elvették, a lényegen, miszerint a németeknek semmi közük nem volt a területhez, nem változtat.
Tévhit, hogy csak az országhatárnál éltek és élnek magyarok. Árvaváralján amikor kint jártam pár éve, a harmadik ember, akivel az utcán találkoztam, magyar volt.
Olyat nem mondtam, hogy az osztrákokkal nem járt jól senki, annyit mondtam, hogy Ausztriának etnikai szempontból nem volt nagy érvágás a békediktátum.
,,Amugy semmi joguk sem volt, beszélni sem beszélhettek a saját nyelvükön..."
Ezt még a legbalosabb történész is meg fogja neked cáfolni, 20% fölötti aránynál a településen hivatalos nyelv lehetett a nyelvük, a horvátoknak önálló Parlamentjük volt, voltak nemzetiségi bankok (pl. a ma is létező Tatra Banka), és mint írtam, Erdélyben több román nyelvű iskola volt, mint az akkori Romániában. Bármilyen szervezetet alapíthattak, ha az nem a Magyar Királyság bomlasztására irányult. Remélem tudod, hogy ma is az összes államban az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, ha az államot bomlasztod, államformát akarsz váltani erőszakkal, stb. szóval ez a törvény bőven nem egy súlyos dolog.
A csehek pedig nem magyargyűlöletből pályáztak a Felvidékre, hanem sima haszonlesésből.
A horvátokat, szlovákokat pedig akkorian eléggé megvezették a pánszlávizmus eszméjével, ami a vezetők körében terjedt, ők döntöttek a csatlakozásról. Mellesleg a háborúba olyan szinten belefáradt a lakosság ott is, hogy nem akartak még egy háborút viselni az antant ellen.
Trianonnak az volt a célja, hogy Magyarország végleg megszűnjön.
Szlovák képviselő mondta nemrég, hogy mit képzelnek a magyarok, nagy a szájuk és számon kérte a franciákon, hogy őket becsapták, mert nekik azt mondták 1920-ban, hogy nyugi "már nem tart sokáig" (magyar állam léte) és várják ki türelemmel. Vannak ilyen elszólások kisantant részről.
Az országot kivéreztették és nem volt ember, aki azt gondolta akkor, hogy a nyersanyagforrásaitól megfosztott csonk életképes lehet akár középtávon is.
Szóval ez egyértelmű nemzetgyilkossági kísérlet.
Ami a zsidóknak a holokauszt, az a magyarságnak Trianon.
Tedd fel a kérdést egy zsidónak: "Holokauszt nem volt igazságos?" Szerinted mit válaszol?
Ez a többségi elv annyira primitív. Mennyiséget a minőség elé helyezni.
Van egy nagy házam, egyedül élek benne. A szomszédnál csőtörés van, éjjelre beengedem hozzám a vendégszobába őt a családjával együtt aludni. Reggel felébrednek és kidobnak a házamból, mert ők vannak többen.
Én építettem a házat, de per pillanat többen vannak, szóval húzzak a búsba, vagy örüljek, ha eltűrnek.
Trianon nem azért volt igazságtalan, mert feldarabolta "nemzetállamokra" a történelmi, soknemzetiségű Magyarországot, hanem azért, ahogyan ezt tette, azazhogy éppen az etnikai elvet hagyta figyelmen kívül, persze mindig a magyarságkárára.
A döntően nem magyarok által lakott területek leszakadása szerintem idővel úgyis bekövetkezett volna, ezen kár bánkódni, Trianon igazságtalansága az elviekben fennen hangoztatott etnikai és önrendelkezési elv durva megsértésében keresendő.
Szerintem nagyjából az 1941-es határvonalak lettek volna igazságosak Magyarországnak.
...................... ..... _.._....._
-----------------_/ ¯.....Kárpátalja..\_
-------------_(Felvidék......Parcium....\_
-----------_(Őrvidék...............Erdély......\_
... ----------/.................. ♥ ....Székelyföld¬¬..\,
---------{.......H. U. N. G. A . R. Y ...........*.)...'\,
---,-- _/Muravidék....................¬¬. _._ ___- _)
--(....._ _._ ...Délvidék._._. /'¯
---\..(--' ' ¯ ¯ '--.-.--..../ !!!!!!!!!!!!!! VESSZEN TRIANON !!
A cseheknek szükségök volt a szlovákokra, mert a cseh történelmi területeken = Csehország 5 milió cseh élt és 4 milió német. Ezekkel a számokkal nem lehet nemzetállamot csinálni, ezért volt szükségük más szlávokra.
A csehek magyar barátsága legenda. Beneš is cseh volt, magyar és szlovák gyűlölő cseh nacionalista. Nem szeretnek, de nincsen velünk (most már) bajuk, nem vagyunk szomszédok sem.
persze h nem volt igazságos.
Amúgy a győztes oldal felé se volt igazságos csak ők pozitív igazságtalansába részesültek míg mi engetív igazságtalanságba.
A Kárpát-medence egy egész földrajzi egység.
Én a magam részéről arra szavazok, hogy újraegyesüljön és békében éljen egymás mellett az összes nemzetiség.
A liberálisok állandóan a multikulti fontosságát hangsúlyozzák, viszont Trianont igazságosnak tartják, mert egy soknemzetiségű országot daraboltak fel.
Na most akkor csak a magyarországi multikulti nem jó és a többi rendben van?
Miért nincs saját országuk a katalánoknak, baszkoknak?
Ennyi erővel fel lehetne darabolni Spanyolországot, Franciaországot, Egyesült Királyságot, Oroszországot, stb.
Miért is ne?
Ellenvetés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!