Szekelyek mikor terunk mar eszhez?
A székelyek a leginkább magyarok? Jó tudni. Én mondjuk azt se tudtam, hogy vannak leginkább magyarok. Akkor legkevésbé magyarok is vannak?
Biztos velem van a gond, de az én szememben csak magyarok vannak.
Ezért lefogadom én kevésbé vagyok magyar, mint a derék székelyek.
"Ezért lefogadom én kevésbé vagyok magyar, mint a derék székelyek."
Tobbek kozott az ilyen kijelentesek miatt hiszem azt,hogy van ez a ellensegeskedes kozottunk.En azt mondom mind magyarok vagyunk,senki nem "magyarabb" a masiknal.
Székelyek:
1) büszkeség. ne feledjük, 1848-ig a magyar (nem székely :-) parasztok többsége röghöz kötött volt. A székelyek szabad emberek voltak.
2) elzártság: a székelyekre szigetszerű létük miatt kevésbé hatott a nyugati kultúra. Most hogy ez jó, vagy rossz, nem vitatnám, de az biztos, hogy magyar népzenét, szokásokat, meséket Székelyföldön inkább lehet(ett) gyűjteni, mint Pécelen.
3) török átok: ezt csak gondolom, nem ismerem a tényeket: a török uralom alatt az etnikai magyar lakosság nagy része kipusztult a mai Mo területéről és ezt pótlandó telepeseket hívtak be (ami OK, én is 1/4 délalföldi szlovák vagyok). Nem tudom, csak gondolom, hogy Székelyföldön nem volt olyan keveredés, mint más részén az országnak.
Tehát az, hogy a székelyek nem magyarok, marhaság, de hogy magyarabbak az újbudai polgároknál, az valószínű :-)
"székelyek a leginkább magyarok."
Az ilyen kijelentéseknek is köszönhető - többek között(!!!) - a 2004-es népszavazás végeredménye. Jó lenne hanyagolni az ilyeneket, mert csak magatok ellen uszítotok. Ez csak egy jó tanács volt, nem bántás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!