Miért van ellentét még mindig a svábok és a székelyek között?
"Miért kell felhozni? Már olyan rég történt"
Mit kell felhozni, és mi történt olyan rég?
Amúgy románok és székelyek között szerintem sokkal nagyobb az ellentét, nem beszélve a szászokról. Ők sem szeretik a románokat. De ez csak általánosság.
A szászok Erdély elcsatolásakor a románok oldalára álltak,nem a székelyek és magyarok oldalára,pedig nem bántotta őket senki!
egy székely
"A kérdező kommentje:
Hát amikor a székelyek betelepedtek és a svábokat kirakták a házukból... stb.."
Elárulnád miről beszélsz?
A székelyek a magyarokkal érkeztek a X. században, a svábok pedig csak a nagy betelepítések idején, a törökök kiűzése után a XVII. században.
Akkor hogy üldözhették volna el a székelyek a svábokat?
"Nem elüldözték őket hanem, hogy bementek a házukba.. székelyek és egy szavuk sem lehetett.. stb.."
Még mindig nem értem, hogy mi a francról beszélsz.
Beszélj már érthetőbben!
Mellesleg, hogy a kérdésedre is válaszoljak, minden nép tagjai között vannak olyanok, akik csak a múlt sérelmeit képesek felhánytorgatni. Lásd a nagymagyarok a "vesszen Trianonnal", a németek Elzász-Lotharingiával, a zsidók a holokauszttal stb. stb.
"A székelyek a magyarokkal érkeztek a X. században, a svábok pedig csak a nagy betelepítések idején, a törökök kiűzése után a XVII. században."
Igen, a Kárpát medencébe, de nem a mai Magyarország területére. A második világháború után a svábokat kollektíven bűnösnek nyilvánították és sokat közülük kitelepítettek, csupán egy 40 kg-os batyut vihettek magukkal, a házaikba pedig többek között bukovinai székelyeket költöztettek főleg Tolna, Baranya megyében. Ezekre az eseményekre gondol a kérdező. Tudom már régi a kérdés, de gondoltam nem árt tisztában lenni vele. :)
Egyébként a kérdésre válaszolva: én is székelyek és svábok között élek, de egy két begyöpösödött öregen kívül senki nem foglalkozik vele, hogy ki milyen származású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!