Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért olyan jó dolog egy...

Miért olyan jó dolog egy országban pl Romániában az, hogy a gyerekek magyarul tanuljanak?

Figyelt kérdés

Abszolút sehol nem tudják felhasználni a magyar nyelvet. Nem azt mondom, szép dolog meg minden az, hogy a hagyományokat őrizik, azt megértem még. De egyes pártok ezzel kampányolnak(igen, RMDSZ), hogy a magyar oktatás megmaradjon, ezt nem értem, hogy miért annyira nagyon jó dolog. Sok ember ne tud érvényesülni a bükkfej magyarságuk miatt. Nem akarnak megtanulni se románul, mert nincs arra szükségük. Helyette inkább elmennek egy gyárba, ahol nem kell beszélgetni, mikor egy szerződést kell aláírjanak, konkrétan a veséjüket is eladhatnák, mert nem értik mi van rajta.

Miért kell annyira ragaszkodni egy olyan dologhoz, aminek semmi értelme nincs? Könnyebb lenne, ha az egész oktatás románul lenne, akkor megtanulnának q gyerekek románul, és tudnának boldogulni, és magasabbra törni. Én román iskolába jártam személy szerint, és egyáltalán nem bánom. Közgazdász diplomát csináltam, most meg van egy jó munkahelyem, amit meg se tudtam volna közelíteni, ha nem beszélem a nyelvet. Ellenben a párom, egy roppant okos, intelligens ember, de a nagyfejűsége nem viszi el arra, hogy megtanuljon románul, inkább szenved.

dec. 6. 14:51
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:

S az olyanokat akik nem képesek válaszolni egy kérdésre?

Csak szimplán érdekel, hogy mi haszna az egésznek. :D

dec. 6. 14:55
 2/21 A kérdező kommentje:

#5 az nem akar az anyanyelvén tanulni mondjuk, aki a saját hazájában, ami legyen bármilyen országban aktuálisan, megtudjon állni a lábán, és ne kelljen Németországba meg Magyarországba vándorolni ahoz, hogy ne a minimálbérért gürcöljön az ember reggeltől estig. Mert ez a sorsa azoknak a nagy magyaroknak.

#6 nagyon szépen tudsz indokolni meg magyarázni, ahogy látom. Itt az intelligencia nem haladja meg a minimál szintet, mert senki nem tud egy értelmes magyarázatot adni. Attól az ember a hétköznapokban, otthon beszélhet magyarul. Ezért nem érzem magam románnak. De valljuk be, nem jó az, hogy ennyire elszeparálják a két népet. Ez is csak a konfliktusokat szítja, mert Magyar románnal nem nagyon keveredik. Viszont szerencsémre volt egy intelligens anyám, aki rájött, hogy másképp nem fogok tudni érvényesülni, így román iskolába iratott. Ezért nem kell legalább murkot szedni mejnek szezonban Svájcba. Ellenben azok, akik ugyan ilyen agykárosultak, mint ti.

dec. 6. 15:16
 3/21 A kérdező kommentje:

Ami nem az intelligencia meg a többi szintemet piszkálja egy mondat van. "Ne haljunk ki. Mert magyarok vagyunk. Tudod?"

Mint egy állatfaj ember. Nem halunk ki csak azért, mert a Biológiát meg a földrajzot románul tanulja valaki magyarként Romániában. Oké, magyar óra az legyen, azzal nincs bajom, ahoz tényleg mindenkinek joga van. De nem lenne könnyebb románul tanulni? Én eléggé sok érvet hoztam fel, ti nem tudtok egyet sem, ami normális. Sajnos magyar vagyok, szóval ne románozz tápos g€ci

dec. 6. 15:31
 4/21 anonim ***** válasza:
sok értelme volt így kitörölni az összes kommentet xDDD egyik románabb mint a másik
dec. 6. 15:33
 5/21 progizo ***** válasza:
84%

Kedves kérdező! A románok(/szlovákok/szerbek, stb.) miért rikácsolják állandóan azt, hogy Trianon előtt el voltak nyomva a többségi magyarság által és veszélyben volt a nyelvük, kultúrájuk, identitásuk?

Akkor az miért volt baj, hogy az akkori Magyarország is próbálta a nemzetiségeit magyar nyelvre oktatni azért, hogy tudjanak boldogulni ebben az országban?

Ha ugyanez Romániában kívánatos a magyar nemzetiséggel szemben, akkor milyen alapon rójátok fel bűnnek, amikor Egész-Magyarországon is hasonló volt a helyzet?

A másik: ma mindkét ország az EU tagja és a román és a magyar nyelv is az EU nyelvei. Akkor már csak ezért is, miért nem lehet békén hagyni az elszakított magyarságot, ha már a támogatásuk saját kultúrájukban és identitásukban túl büdös is lenne nektek?

dec. 6. 15:37
 6/21 DK-s ***** válasza:
39%

Ne legyél gyerekes!

Csináltam neked egy utcaképet Romániából, 324 kilométerre a határtól, Kolozsváron. Konkrétan a Dozsa György utcából.

[link]

dec. 6. 16:40
 7/21 DK-s ***** válasza:
48%
Bocs. Nem Kolozsvár, hanem Maros megye, Marosvásárhely.
dec. 6. 16:41
 8/21 A kérdező kommentje:

#6 nem az a gyerekesség, amikor valaki azt hiszi, hogy attól, mert írja magyarul egy olyan városban, ahol sok magyar van, hogy Kínai bolt nyílik? Attól még egy céghez nem fognak felvenni könnyebben, mert egy kiírás magyarul is fent van. Állásinterjúnk is a második kérdés meglepően az, hogy :"Na s a román hogy megy?"(párom már fut emiatt a mondtad miatt, mert mindenhol ezért kapta meg azt, hogy "Köszönjük, majd értesítjük") Itt Hargita megyében is minden is magyarul van kiírva, főleg falvakon, ahol a lakosság 99%a magyar s a maradék 1% a "polic s a felesége".

#5, tény, hogy a történelem eléggé kucifántos, de akkoriban szerintem egy romannak annyi joga nem volt, mint jelenleg egy magyarnak romaniában. Mostmár EU miatt van jogunk magyarnak lenni, ami jó. De nem veszik észre, hogy a nyelv nemismerése ugyan olyan káros,mintha nem lenne semmi jog. Oké, hogy mostmár elérték azt, hogy a Lidlben a hangosbemondó a román után elmondja magyarul a mondókát, és még sorolhatnám. De attól én élek Itt, én látom, hogy mindenki külföldre húz el, azzal a mondattal, hogy itt nincs semmi lehetőség. Csak azt felejtik el, hogy azért nincs lehetőség, mert nem beszélik a nyelvet. Sokan ezért mennek Magyarországra is egyetemre, mert nem akarnak itthon élni, és mert sokkal könnyebb ott mint itt.

Végülis, szerintem erre az a megoldás lenne, hogy jó lenne ha a két nép keveredne. Főleg a gyerekek az iskolában. Lássák, hogy a románok is ugyan olyan emberek, mint mi. Ugyan úgy vannak rosszak és jók is köztük. Édesanyám is úgy tanult meg románul, hogy román bentlakásba került szakiskolába. Addig nem tudott. 2 év alatt úgy megtanult, hogy nem mondod meg, hogy magyar.

dec. 6. 17:13
 9/21 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem fontos a saját anyanyelven való tanulás, például kulturális és identitásügyi okokból.

Azzal egyetértek, hogy fontos románul is megtanulni, de ehhez miért kellene román iskola? Már első osztálytól kezdve tanítják a román nyelvet is a magyar iskolákban is, sőt már óvodában is. Nyilván ha valaki eldönti, hogy csak azért sem akar megtanulni, az butaság, de akiben nincs ilyen, az meg tud tanulni magyar suliban is, pláne, ha szerez egy-két román ismerőst is, akivel adott esetben gyakorolhatja is a nyelvet.

Sokan költöznek gyenge nyelvtudással külföldre is, aztán ott mégis megtanulják a nyelvet, de nem kell ehhez végig olyan nyelvű iskolába járni.

Nyelveket lehet, sőt kell is tanulni minél többet, de anyanyelve csak egy van az embernek, becsüljük meg.

dec. 6. 17:43
 10/21 A kérdező kommentje:

#9 párom akart. De olyan tanárok vannak egy-egy, főleg székelyföldön, hogy ők sem tudnak románul. És heti 5 óra semmire nem elég a nyelvtanuláshoz. Igen, az is elég, ha románokat barátkoznak. De ez ritka eset nagyon, általában a magyarok nem szívesen nyitnak. Akiket ismerek és beszélik a nyelvet, azok 2 fajták

1: román iskola

2: Román szülők, de magyar oktatás.

dec. 6. 17:48
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!