Miért olyan jó dolog egy országban pl Romániában az, hogy a gyerekek magyarul tanuljanak?
Abszolút sehol nem tudják felhasználni a magyar nyelvet. Nem azt mondom, szép dolog meg minden az, hogy a hagyományokat őrizik, azt megértem még. De egyes pártok ezzel kampányolnak(igen, RMDSZ), hogy a magyar oktatás megmaradjon, ezt nem értem, hogy miért annyira nagyon jó dolog. Sok ember ne tud érvényesülni a bükkfej magyarságuk miatt. Nem akarnak megtanulni se románul, mert nincs arra szükségük. Helyette inkább elmennek egy gyárba, ahol nem kell beszélgetni, mikor egy szerződést kell aláírjanak, konkrétan a veséjüket is eladhatnák, mert nem értik mi van rajta.
Miért kell annyira ragaszkodni egy olyan dologhoz, aminek semmi értelme nincs? Könnyebb lenne, ha az egész oktatás románul lenne, akkor megtanulnának q gyerekek románul, és tudnának boldogulni, és magasabbra törni. Én román iskolába jártam személy szerint, és egyáltalán nem bánom. Közgazdász diplomát csináltam, most meg van egy jó munkahelyem, amit meg se tudtam volna közelíteni, ha nem beszélem a nyelvet. Ellenben a párom, egy roppant okos, intelligens ember, de a nagyfejűsége nem viszi el arra, hogy megtanuljon románul, inkább szenved.
#10: Akkor érdemes lenne olyan iskolát keresni, ahol jobb tanárok vannak. Heti 5 óra 12 éven át szerintem már elég, hogy az ember boldogulni tudjon. Persze ha valaki mit tudom én, mondjuk ügyvédnek megy, annak magasabb szinten kell tudnia, de a munkahelyek nagyon nagy többségénél azért az ilyen nagyon magas szintű nyelvtudás nem elvárás.
"Igen, az is elég, ha románokat barátkoznak. De ez ritka eset nagyon, általában a magyarok nem szívesen nyitnak."
Akkor inkább ezen lenne érdemes változtatni és nem a magyarul tanulás rovására megtanulni románul. Van megoldás, nem kell lemondani ezért még róla.
#13: Nem hiszem el, mert én is megtanultam. Pedig magyar környezetben nőttem fel és még a nyelvérzékem se a legjobb.
Illetve akik külföldre mennek, azok hogyan tanulnak meg? Újra beiratkoznak első osztályba az adott állam nyelvén? Ugyan már. Aki igazan meg akar tanulni, az megtanul, aki meg nem akar, az nem fog.
#14 kétlem, hogy csak az iskolában szerzett tudás alapján tanultál meg, és nem volt 1 román se körülötted. Ha mégis, nagyon nagyon kevés azoknak az embereknek az aránya, akik így tanulnak meg.
A külföldi példával annyi a helyzet, hogy ott nyitottabbak az emberek, mivel rá vannak kényszerítve. Amúgy meg azt vettem észre, hogy az angollal annyi probléma érdekes módon nincs. Azt sorozatokbol illetve zenéből felszedik az emberek. De ha pl egy manele megszolal a kocsimban( amit amúgy imádok) párom és a barátai mind lehurrognak, hogy tegyem már el, mert ők ezt nem képesek tanulni. Olyan szinten románellenesség van nevelve, főleg belénk, székelyekbe, hogy az katasztrófa. És ez már óvodában kezdődik. Ezért vett ki minket anyu anno, mert mikor románul beszélt a munkatársaival, akkor ordítottam vele, hogy ne beszéljen olyan nyelven, mert csúnya és nem szép dolog, és beszélje úgy, hogy értsem én is, mert az ovoneni azt mondta, hogy csak magyarul szabad beszélni, mert a románok rosszak. És sajna, ez így van nálunk sok helyen. Lehet, a te környezetedben nem, de itt nálunk igen.
#15: Itt viszont a románellenesség a probléma, nem a magyar oktatás. Egyébként aki ennyire románellenes, az nem fogja román iskolába iratni a gyerekét. Aki pedig nem, az nyitottá válik és erre neveli a gyerekét is, így annak meg azért nem lesz szüksége román iskolára ahhoz, hogy megtanuljon.
Személy szerint amúgy én is utálom a manelét, de nem azért, mert románellenes vagyok, csak egész egyszerűen irritál a hangzása. A román popzenével már nincsenek ilyen problémáim. Na de ezt csak zárójelben mondom.
Igaz román nyelven nem tudok. De mi hasznom nekem abból ha magyar oktatás van? Cseppet se bánnám ha megszűnne sőt segítenék benne. Írtam hogy miért.
Mondjátok meg nincs igazam? Nagyváradon így se lehet magyarul beszélni mert:
1. Bíróságon románul kell beszélnünk
2. Hivatalos ügyeket románul kell intézni legyen az bármi.
3. Bemész egy üzletbe ott se beszélhetsz magyarul. Nincs ez kiírrva de íratlan hogy románul kell az eladótól kérni a dolgokat hiába magyar mindkettő. Esetleg ha észreveszi hogy nem tudok románul és megszólal magyarul csak az ritka. Nem azért mert én tudok románul hanem mert neki nem szabad magyarul beszéljen.
Bemész a primăria vagy xwroxolni ott is románul kell kérni.
4. Minden magyarok altal alakított egyesület Román Kézre került. Anyu másokkal együtt alapította a Sós Autism Bihor egyesületet és most hol van? Tiszta Román Kézen és Bolojan támogatja. A sclerozis egyesületet lefogta az Ortodox Egyház és két pap persze ortodox irányítja ami szintén magyar volt. A mozgássérültek egyesületét átvették a román pünkösdisták. Vagy kihal a magyar vezető vagy a románok elüldözik.
A Sos Autism Bihor egyesületnél elüldöztek fokozatosan. A másik két egyesületnel meghalt a vezető és az addigi ott lévő románok elfoglalták. Sok magyar elment. Olyan sérülteket kitettek akik 30 éve jártak oda. Néhány új magyart betettek hogy ne mondjuk hogy elnyomás van és akik bekerültünk már azt szoktuk meg ami jelenleg van. Mióta román kézbe vannak azóta jobban mennek mert több támogatást kapnak.
A hozzászólásokat olvasgatva úgy látom, hogy nagyon elkeserítő a helyzet Erdélyben is. Így nem jósolok nagy jövőt az ottani magyarságnak és akkor Magyarországhoz sem fog soha visszakerülni Erdély és a Partium.
Tényleg a keveredést akarjátok? Csak mert az egyenlő a magyarság asszimilációjával.
Sajnálom, hogy idáig süllyedt a magyar nép; fordított esetben, ha a románnal történne mindez, lefogadom hogy ők minden követ megmozgatnának a fennmaradásért.
#19 attól a magyar nép megmarad. Otthon senkinek semmi köze, hogy ki mit csinál. De pont az lenne a lényeg, hogy őseink hazáját ne hagyjuk el, legyen bármi is. Én jártam magyar néptáncra, szerintem a hagyományőrzés nem rossz dolog, egyáltalán. Sőt, kell az embernek. Attól, hogy románul tanul az ember fejlődik a szókincse, aminek nagyon nagy hasznát veszi. Másképp nem hiszem, hogy annyira képes lenne. Oké, ha barátkozik románokkal(ami szinte lehetetlen) akkor megtanul egy konyhanyelvet. De ha pl az egyetemet is magyarul végzi, akkor ott van, ahol a part szakad. Szakmai nyelvet nem ismeri, majd a munkaerő piacon elvérzik.
Remélem nem szédítitek magatokat Erdély, Székelyföld, Partium visszacsatolásán. Annyi román van már itt, hogy az is konfliktust szülne, ott az EU, a NATO az sem engedné. Ez már csak egy gyerekmese, hacsak a világ nem akar idővel változni, de ahogy látom csekély erre az esély. Nem az, én örülnék, magyarul is ugyan úgy megállnám a helyem, mint románul, mivel ez az anyanyelvem, és legalább egy két egysejtestől nem hallom azt, hogy "Du-te acasă Bozgorule", mikor nem jut eszembe egy szó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!