Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Aki ismeri Romániát, tényleg...

Aki ismeri Romániát, tényleg jobb ott élet?

Figyelt kérdés
Ma Orbán Viktor is azt mondta Komjáthi Imrének, hogy ki kell költözni oda és egy év múlva visszajönni. Minden évben megjelennek különböző statisztikák, hogy jobban megy a gazdaság, magasabbak a bérek, a nyugdíjak, fejlődik az ország. Ennek viszont ellent mond, hogy millió számra élnek románok külföldön, ha olyan jó lenne, akkor hazamennének, nem? Mi az igazság? Van egyáltalán érdemi különbség a két ország közt vagy inkább csak úgy van, hogy amennyit nyer a réven, annyit veszít a vámon?

nov. 4. 21:54
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
74%

Egyik kutya, másik eb. Eljöttem onnan, mert azzal hitegettek, hogy itt jobb lesz. Nem lett. Visszamentem, még mindig nincs kolbászból a kerítés, csak egyeseknek.

A statisztikákkal az a baj, hogy a nagyon gazdagokat is bele veszik mindenhol, így persze, hogy jobb lesz az átlag.

nov. 4. 22:00
 2/21 anonim ***** válasza:
25%
Jobb!
nov. 4. 22:05
 3/21 anonim ***** válasza:
24%
Románia egy dinamikusan fejlődő ország ami drasztikus béremeléssel párosul.
nov. 4. 22:06
 4/21 anonim ***** válasza:
80%
Nem jobb, hanem másképp rossz.
nov. 4. 22:19
 5/21 anonim ***** válasza:
82%
Ha jó állásod van pl informatikus, akkor jobb. Máskülönben rosszabb. Sok esetben pedig sokkal rosszabb is
nov. 4. 22:35
 6/21 anonim ***** válasza:
60%
Magyarként néha képes vagyok azt hinni hogy máshol MINDEN jobb (mivel magyarországon rengeteg a rossz) de ez nem igaz. Pont romániában nem sokkal jobb élni, talán egy nagyon minimálisan. Igazából egy kaliber. Annak is megvan a maga hátránya és előnye ha ott élsz, és annak is ha magyarországon
nov. 4. 22:38
 7/21 anonim ***** válasza:
73%

Egy dupla akkora országban 7 millióan dolgoznak, ebből 1,5 millióan minimálbéren. (Magyarországon ez 4,5 millió illetve 250 ezer)

Még az idei nagy nyugdíjemelés(kiegyenlítés) előtt láttam statisztikát, hogy a nyugdíjra fordított összegek felét a nyugdíjasok 20%-a kapja meg, a maradék 50%-on osztozkodik a 80%-nyi nyugdíjas.

1100 km autópályájuk van(Magyarországon 1800km), de ez is az utóbbi pár évben kezdett el komolyabban növekedni, mert bő 10 évig az uniós csatlakozásuk utánig szinte semmi se épült, mert folyamatosan elfogyott a pénz és félben volt csomó beruházás.

Mostanában nagy téma a magyar vasút, na az is lényegesen szarabb Romániában.

De ha pl. a Gini indexet nézed, hogy milyen a társadalmi javak eloszlása akkor azt látod, hogy Romániában ebben is rosszabbul teljesít és nagyobb a szakadék az állampolgárai között.

4 millióan dolgoznak külföldön.

Egészégügyre, oktatásra kevesebbet költenek arányaiban, mint Magyarország.

Románia egy valamiben nagyon erős, ez pedig az árszínvonal, emiatt az összes olyan statisztikában ami vásárlóerőparitáson mér valamit ott jól állnak. De azért itt is lehet valami probléma, mert pl. fogyasztásban (AIC) lehagyták Spanyolországot, ahol 600 ezer román dolgozik. Aztán nehezemre esik elhinni, hogy annyira hülyék lennének 600 ezren, hogy egy csóróbb országba mennek ki dolgozni ahol kevesebbet ér a fizetésük. (Kolozsváron 1,2 millió forint egy négyzetméter ingatlan, ez nekem nagyon nem azt mutatja, hogy ott mennyivel olcsóbb az élet)

nov. 4. 22:38
 8/21 A kérdező kommentje:

Jó, de Kolozsvár talán a legdrágább város is, az IT szektor erős ott és jellemzően magasak a bérek. Arról is olvastam, hogy Romániában általánosságban véve talán nagyobb a szórás a különböző térségek, társadalmi rétegek közt, aki jól keres, az jobban él, mint Magyarországon, a szegények viszont rosszabbul. És igen a szürke foglalkoztatás meg az adóelkerülés mértéke jelentősen magasabb.

nov. 4. 22:45
 9/21 anonim ***** válasza:
88%

Országosan 670 ezer forint körül alakul a négyzetméter ár. [link] 1656 euró.

Azt meg írtam, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek Romániában még nagyobbak. Mert az szép, hogy vásárlóerőparitáson kb. egálban vagyunk átlagbérben, csak épp ott egy átlagos családban 30%-kal kevesebben dolgoznak.

nov. 4. 22:59
 10/21 anonim ***** válasza:
47%
Az idei nyugdíjemelésről csak annyit, hogy a 3000 lej fölötti nyugdíjakat megadóztatják. 3000 lej nem sok pénz pedig. A fizetésekből pedig kb 45%-ot levonnak.
nov. 4. 23:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!