Az angol nyelv az internet és a számítástechnika elterjedése miatt lett ennyire domináns a világban?
Igazából anyanyelvi beszélők számát tekintve még mindig harmadik, mert a mandarin és a spanyol előtte vannak, de első idegen nyelvként messze dominál. Azért is érdekes, mert én azt gondolnám a második világháború volt a fordulópont, ugyebár utána az USA lett a domináns kulturálisan és nem Európa. Viszont múltkor láttam egy statisztikát, hogy még 1986-ban is a francia, mint idegen nyelv felülmúlta az angolt (270 vs 190 millió). Azóta viszont az angol beszélőinek száma egymilliárd fölé emelkedett, a franciáé meg csökkent is 50 millióval. Az orosz és a német nyelv jelentősége is sokat esett vissza, Közép-Európát tradicionálisan utóbbi dominálta, de most már kiszorult az angol javára. A spanyol egyre népszerűbb, de azért még nem annyira, hogy tömegek akarnák megtanulni a saját világán kívül.
Ezért gondolom, hogy az angolt az internet és a számítástechnika emelte ki ennyire a többi közül, nem is feltétlenül csak az amerikai fölény a kulturális térben. Ezzel meg valószínűleg tartja is a pozícióját egy jó ideig. Régen még itthon is emlékszem téma volt, hogy angol vagy német legyen az első nyelv gyerekeknek, mostanra ez elég egyértelműen eldőlt.
"Még emlékszem nagypapám is úgy mondta gyerekkoromban, hogy a technika nyelve a német"
De ezt Magyarországon mondta, szerintem az akkori magyarországi viszonyokra utalva. Merthogy te magad is írod, hogy
"a rendszerváltás környékén lehet még németül történt volna mindez".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!