Milyen jogi lépéseket tehetek, ha a rokonom feltöri a számítógépemet és nézi az adataimat?
Az édesanyám húga azt hiszi, hogy Ő sz*rja a spanyolviaszt, így beleszól mindenbe, átkutatja másnak a cuccait, ilyenek. Egy beteg nő, akiről csak annyit mondok el, hogy szerinte az a helyes gyereknevelés, ha a gyerek nem fogad szót, jól el kell verni és kicseszni az utcára amíg lenyugszik, és akkor vagyok igazi férfi, ha édesanyámnak minden fizetésemet odaadom, és ő szabja meg mit tehetek. 20 éves vagyok.
Gyakran jön azzal, hogy megnézték a számítógépemen lévő adatokat, és tudnak mindent. (A húgom, aki 18 éves is az ő pártján áll.) Erős jelszóval védem a számítógépem, de gondolom a merevlemezt veszik ki, kötik rá másik gépre és megnézik úgy az adatokat, vagy nem tudom, a nagynéném párja informatikus. Mit tehetek? Elegem van, hogy nem hagynak békén. Milyen jogi lépéseket tehetek ez ügyben?
A jogi oldalát passzolom.
A fontos adataidat vagy akár az egész meghajtót titkosíthatod VeraCrypttel és onnantól nem tudják megnézni az adataidat.
"és tudnak mindent"
Pontosan mi mindent tudnak?
Jobb példa: A számítógépemen egy Word fájlban vezetem a gondolataimat, az érzéseimet, mindent. Leírok mindent, ami foglalkoztat, amitől félek, amit szeretnék elérni. Múlt héten hazajöttem, és azzal fogadott, hogy "nem is mondtad, hogy ez-az és amaz a célod, mondtam, hogy nem kéne foglalkoznod ilyen f*ságokkal".
Az, hogy valaki csak úgy kitaláljon egy előző nap leírt dolgot olyan részletességgel, az lehetetlen. Ráadásul elég gyakran. Persze lehet gondolatolvasó vagy valami szuperképessége van.
Az első lépés, hogy a számítógépeden levő adatokat nem hagyod védtelenül. Ha tudod, hogy belenéznek és ezek után is az orruk alá tolod, onnantól az már legalább részben a te felelősséged.
A minimum egy VeraCrypt vagy hasonló...
Ezt nem a jog oldja meg, kérdező!
(pedig jogász vagyok, adatvédelmi szakjogász, pontosabban)
Fontos adatokat SOHA - SOHA nem egy helyen tárolunk!
Több laptop, pc, tablet, okostelefon... és nem a gép memóriába tárolsz, hanem a felhőbe, amit külön jelszóval védsz le.
De az is megoldás lehet, hogy csak részadatokat tárolsz több gépen...mindegyiket úgysem tudja egyszerre feltörni.
Vagy rábbootolnak valami live rendszerrel, az mondjuk lehet. Legyen BIOS jelszavad is és ellenőrizd rendszeresen, hogy nem ütötték-e ki.
Vagy használj te is valami live rendszert. Ez mondjuk nem véd a hardveres keyloggerektől.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!