Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Ha a balti államok anno nem...

Ha a balti államok anno nem léptek volna be a NATO-ba, vajon ma még önálló államok lennének, vagy már elfoglalta vagy belorusszizálta volna őket Oroszország?

Figyelt kérdés

máj. 25. 16:18
A kérdező szavazást indított:
Szerintem még ma is függetlenek lennének
Szerintem már orosz annexio vagy “protektorátus” alatt állnának
14 szavazat
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 anonim ***** válasza:
29%
Szerintem Hitler lerohanta volna őket ha nincs a szovjetek.
máj. 25. 16:34
 2/69 A kérdező kommentje:

1:

Igen, kelet-Lengyelországot is emiatt szállta meg szívességből Sztálin 39-ben, nem? Hogy megállítsa Hitlert.

máj. 25. 16:37
 3/69 Jeffrey Spender ***** válasza:
19%

A Kaukázus az sokkalta értékesebb, mint a Baltikum, és mégsem kebelezte be Oroszország Grúziát, Örményországot, és Azerbajdzsánt.

A Baltikumban mi érdekes van ?

máj. 25. 16:40
 4/69 A kérdező kommentje:

3:

40-ben Sztálin miért kebelezte be őket,’ha annyira érdektelenek és értéktelenek?

máj. 25. 16:52
 5/69 Jeffrey Spender ***** válasza:
43%

Kérdező

A Molotov-Ribbentrop paktum eredeti változata szerint Litvániát kapták volna a németek, és Lettországot, és Észtországot meg a Szovjetunió.

Az más probléma, hogy a gyakorlatban a komplett Baltikum a Szovjetunió kezére került.

1941. június 22-én megindította Hitler a Szovjetunió elleni hadjáratát, és a kezdeti német sikerek hatására Sztálin előállt egy újabb egyezménnyel, amelyben hajlandó volt lemondani a komplett Baltikumról, és Nyugat-Ukrajnáról a németek javára, azonban a németek váratlan gyorsasággal nyomultak előre, a nyeregben érezték magukat, elégtelennek találták Sztálin ajánlatát, és elutasították.

máj. 25. 17:34
 6/69 MDaniel98 ***** válasza:
100%
A balti államokat elég egyszerű lenne megszállni, szóval...
máj. 26. 12:08
 7/69 A kérdező kommentje:

5:

Az “előállt egy újabb egyezménnyel” egy erős túlzás: egy Berija által megbízott NKVD-tiszt puhatolózott egy bolgár diplomatánál, abban bízva, hogy az leadja a drótot Hitlernek. Legalábbis később az 50-es években ezt vallották.

De a kérdés szempontjából nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani. Hogy nem is igazán fájt a foga Sztálinnak a Baltikumra? Most félretéve azt, hogy egy fojtogatott ember fűt-fát ígér csak h levegőhöz jusson, a tény mégiscsak az, hogy az oroszok az 1700-as években, majd 1940-ben és 1944-45-ben is elég értékesnek látták a Baltikumot ahhoz, hogy megukhoz csatolják.

Gondolod, hogy most nincs meg a szándék erre, ha lenne egy adandó alkalom?

máj. 26. 16:42
 8/69 Jeffrey Spender ***** válasza:
49%

A Balti népek, és országok önállóak legutoljára a középkorban voltak önálló hatalmi tényezők, azután leáldozott nekik.

Volt Lengyel - Litván Unió, csak nem úgy, ahogy elképzelik.

Litvánia nyitott a másik irányba, csak nem ugyanúgy képzelték el szerepeket. Litvánia az Lengyelországgal egyenlő félként képzelte el magát, Lengyelország pedig köszönte szépen, de nem kért egy társvezetőt magának.

Nem perszonálunió volt, hanem az egyik fél ledominálta a másikat.

Litván szemszögből ez nyilván pofára esés, lengyelből ez teljesen érthető.

Lengyelország után meg Oroszország, és Németország marakodott a dolgokért.

Ez van, ezzel nem lehet mit csinálni.

máj. 26. 17:36
 9/69 A kérdező kommentje:

8:

Na és ezzel mit akarsz mondani?

Hogy a kisebb, pármilliós népeket, nemzeteket nem is illeti meg az önállóság, a nemzeti önrendelkezés?

Nekik mindenképp más, nagyobb létszámú népek uralma alatt kell élnie a jövőben is? És erre a szerepre a legkézenfekvőbb jelölted a dicső Oroszország? Vagy hova akarsz kilyukadni?

máj. 26. 17:43
 10/69 Jeffrey Spender ***** válasza:
46%

Nekem édesmindegy Magyarországról, hogy a Baltikum az lengyel, német, vagy orosz uralom alatt áll, vagy saját országuk van.

Nem lesz rosszabb az életem, ha van saját országuk, és akkor sem, ha mások náluk a helytartók.

Neked kérdező, vérzik a szíved a baltiakért ?

máj. 26. 17:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!