Mennyire igaz, ez a sokak által említett férfiuralom?
Gyakori téma a felsővezetők/politikusok közti női kvóta.
Viszont azért van 2 dolog. Eleve bizonyos szakmák/pozíciókat általában nem akarnak nők betölteni, persze vannak akik igen, de ritkább, mint a férfiaknál.
Villamosmérnök pl tipikus olyan szak, amire pasik mennek, normális akár a nemek közti 95-5% arány a férfiak javára. Gyógytorszász szakra (nem tudom hogy így hívják e) meg inkább csajok mennek, ott meg ők vannak többen. Elírtam a gyógytornászt, am. Nem gyógytorszászra gondoltam.
A mérnöki/informatikai terülteken kívül politikai és egyben véve vezetői téren nem szeretne annyi nő dolgozni, mint férfi.
Vannak olyan szakmák is, ahol nem politikusok és vezetők dolgoznak, de egy átlagember számára elérhető munkák (pl konditermi pultos), ahová meg szinte csak csajokat vesznek fel, ha nincs túl nagy súlyfeleslegük.
Ha valahová 90-10 arányban jelentkeznek a nemek, értelmszerű, hogy nem lesz 50-50 de még 60-40 arány sem.
A másik meg amit nem szeretek, hogy mégis miért lenne jobb a világnak, ha egy olajvállalatot vagy más nagy céget arányaiban többször nő vezetne, vagy többször lenne magas pozícióban? A két nem egy bolygón él, közös ügyek vannak, nem férfi vs női ügyek. Orbánt gyűlölöm, de pont emiatt tetszett a nőügyekkel nem foglalkozós szöveg. Ne legyenek női ügyek, se férfi ügyek, legyenek inkább közös ügyek.
Magadról mondtál véleményt.
"ma 07:52
Mert mi ilyen buták vagyunk, hogy nem előítéletes közhelyekkel érvelünk, hanem tudományos kutatásokkal."
Ezt nem nekem írtad, de milyen tudományos kutatásról írsz?
De teljesen mindegy, mert ha egy területre kevés nő megy, nyilván jó, ha kevés vezető is van köztük. Ez nem tudományos kutatás, ha alig van nő, a vezetők közt is legyen alig nő. Ha a 90% nő, akkor meg legyen sok, feltéve ha a két nem = jó. Nagyságrendileg.
tegnap 19:39
Rogyásig vagyunk szociológiai tanulmányokkal a témát illetően. Pl.: [link]
Ahogy írtam korábban, az már önmagában jelzi a nemi egyenlőtlenségeket, hogy kevés a nő egy adott területen, pl. a műszaki pályákon.
ma 07:55
Társadalmi kérdésekben nem mérvadóak biológiai tulajdonságok.
"Ahogy írtam korábban, az már önmagában jelzi a nemi egyenlőtlenségeket, hogy kevés a nő egy adott területen, pl. a műszaki pályákon."
Te kedves JuJo23 nem fogod fel amit írtam neked? Tényleg nem érted?
Addig oké, hogy kevesebb nő van a vezetésben, de ez teljesen indokolt.
Majd ha ugyanannyi villamosmérnök szakos nő lesz, mint férfi, akkor lehetne férfiuralomról beszélni, ha a vezetők közt 10% nő lenne, de a pályán meg 50%. De ha a lányok nem hajlandók oda menni, akkor fogadják el, hogyha a vezetők is többen pasik.
Ha a politikusok közt 50% nő lesz, akkor majd beszélhetünk egyenlőségről. De csak azért ne rakjanak be nőket vezetői posztba, mert brühühü a nők nem hajlandóak oda menni csak kicsi arányban. A mai felállás igazságos, több férfi van a pályán és a vezetőségben is.
Majd ha ugyanannyi nő megy tudósnak mint pasi, akkor megugrik majd a számuk a sikeresek körében is, ha alkalmasak rá.
De érdekes módon a nők nem akarnak gépészmérnöknek menni, mert az olyan nehéz, száraz, férfias terület. Akkor nincs miről beszélni.
Az a baj, hogy olyan pályán akarnak kvótát, ahol eleve kevesebben vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!