Mennyire abszurd,hogy Erdély,ősi városaink Romániáé lettek, Moldova meg szuverén állam ? Ha szuverén lehet Moldova, Székelyföld miért nem tartozhat Magyarországhoz ?
Eszem megáll, hogy valakinek ilyen felfogása van, hogy azért vagyok elvakult, mert foglalkozok Trianonnal és az esetleges jövőbeli pozitiv fordulattal.
Miért is nem születnek az ilyen emberek a határokon túlra...
"érdekes módon a 100 év alatt egyszer sem lázadtak fel az ottani emberek, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni."
Meg akkor se lázadtak fel a románok ellenünk, amikor hozzánk tartoztak. Úgyhogy ezzel kár érvelni.
És a magyarok sem lázadtak fel a románok ellen az elmúlt 100 évben, pedig nyilván nem akartak hozzájuk kerülni.
De amikor bevonultak a magyar csapatok a bécsi döntések kapcsán, akkor se csapták le a románok Horthyt. A magyarok meg elmondhatatlanul örültek nkei.
43, ezért mondom, h költözz oda bátran. Én nem szeretnék abból érettségizni, hogy Trianon a történelmünk dicső ünnepe és belehalnék, ha románul vagy szlovákul kellene mindenhol beszélnem, még egy másik magyarral is. Abba is belehalnék, ha nem énekelhetném a magyar himnuszt egy meccs előtt vagy nem tűzhetném ki a magyar zászlót. Abba is belehalnék, ha megvernének vagy pénzbüntetéssel sújtanának, mert az anyanyelvemet használom. Meg abba is, ha cirill betűkkel lenne kiirva mindenhova nevem.
Jópár idegennyelvet tanultam már örömmel, a román , a szlovák, a szerb és az ukrán semmi szin alatt nem tartoznak közéjük.
Ebbe. Meg Trianon után az ottani magyarok kisemmizésébe, a földjeik elvételébe, a magyar egyházak földjeinek eltulajdonitásába, meg a magyar nyelv és kultúra módszeres kiirtásába, meg a magyarok másodrendű állampolgárrá tételébe, a kettős állampolgárság betiltásába, a történelemhamisitásba..stb.
Ahhoz képest, hogy szerintük mi nyomtuk el őket Trianon előtt, mindegyik leélhette az életét úgy, hogy a saját nyelvén beszélt. Na, a magyaroknak Trianon után sehol nem engedik , hogy az anyanyelvét használva élhesse a mindennapjait.
Pár évtizede még pénzbüntetés járt azért, ha két magyar beszélt egymással magyarul egy boltban.
Most is ez a helyzet, pár kilométerre a határtól, hiába magyar többségű a lakosság, hiába magyar a bolti eladó és a vevő is, szlovákul beszélnek. Beléjük lett verve, hogy ne használják az anyanyelvüket.
De te biztos mindjárt megmagyarázod azt is, hogy ez miért lenne probléma.
Hát őőőő...
Én voltam Szerbiában is, Szlovákiában is, egyik helyen se néztek ki a helyi boltból csak mert magyarul szóltam az eladóhoz. Ha meg két helyi magyarnak megfelel a szlovák, azzal mi a baj?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!