Akik nem szereik a muszlimokat, azok miben tévednek?
Senki se mondta hogy undorodok a nyugati a kultúrától.
Linkeltem egy videót, nézd meg. Azok a tények, a többi csak gyenge kereszténymosdatás.
Azt akarod bemagyaráni hogy az európai keresztények általánosságban tiszta, ápolt emberek voltak.
Nem, 100 helyen leírják hogy nem.
Értem hogy nem tudod elfogadni, de ez már a te problémád.
"Nyílt csatornák, utcára kiöntött szemét, ürülék, kidobott állati tetemek, bűz, mocsok – ez volt a normál állapot egy középkori városban, és hát a házakat sem fertőtlenítették Domestosszal."
Így a 16. század, az Újkor embere már megszakítás nélkül ragadt a mocsoktól.
Következtetés: a víz a betegségek legfőbb okozója, tehát rossz. A sok járvány, haláleset, betegség lassanként megpecsételte a fürdés sorsát – nem volt többé trendi"
"Linkeltem egy videót, nézd meg. Azok a tények, a többi csak gyenge kereszténymosdatás."
Telejsen mindegy mennyi videót linkelsz. Én tudományos cikkeket linkeltem, ezt nem írja felül egy hatásvadász videó.
"Azt akarod bemagyaráni hogy az európai keresztények általánosságban tiszta, ápolt emberek voltak."
Nem, azt akarom mondani, hogy messze nem voltak olyan mocskosak, mint amilyennek az ilyen sokkfaktorra menő videók szeretik beállítani őket.
"Értem hogy nem tudod elfogadni, de ez már a te problémád."
Te vagy az, aki nem tudja elfogadni, hogy nem így van. Egyértelmű, az elején beismerted, hogy lenézed őket a vallásuk miatt, később meg azt mondtad, hogy nem is emberek. Annyira sértené az egód a kicsinyes gyűlöleted egy fokkal kevésbé legitimmé tétele, hogy az észérveket és a forrásokat mind megpróbálod kimagyarázni.
"Következtetés: a víz a betegségek legfőbb okozója, tehát rossz. A sok járvány, haláleset, betegség lassanként megpecsételte a fürdés sorsát – nem volt többé trendi"
Na ugye, hogy meg sem nézted a videót, amit küldtem. Elmondják benne, hogy ez a 16. századtól kezdődött, az nem a középkor. Amit te itt vakon idézgetsz nekem, az nem arra vonatkozik, amiről beszéltem.
Itt van immár a hatodik külömböző cikk, ami téged cáfol. Mit akarsz még:
"Számos középkori feljegyzéséből ugyanis arra következtethetünk, hogy már a kor emberei is tisztában voltak a fürdés áldásos hatásaival; tudták, hogy ezáltal megszabadulhatnak a piszoktól, emellett emésztésserkentő, hasmenés csillapító hatásúnak vélték. A hideg vízzel ugyanakkor vigyáztak, mert ájulástól, émelygéstől, szívproblémáktól tartottak. Gyakran azonban (talán épp a fenti problémák miatt) görcsösen komolyan vették a tisztálkodást, és hosszadalmasan értekeztek a helyes procedúrájáról."
Tehát ott tartunk, hogy már hat különböző forrás és egy videó "kereszténymosdatás", miközben egyikük sem a kereszténységről szól :) .
"De fejlődött. Több dolgot is felsoroltam, nem fogom mégegyszer leírni."
FElsorolták egy két dolgot amit 1000 év alatt semmi.
"Nem csak hódítás terén lehet nagyságot elérni. Ezek az afrikai keresztény királyságok nem voltak hódítók, de fejlettek voltak kultúrálisan."
Én még ezt sem látom. Az hogy fennmaradt néhány freskó még nem jelenti azt hogy kulturálisan fejlettek.
"A muszlimok térhódítása után visszafejlődtek és az egykori nagy építményeiknek már csak a romjaik maradtak fent."
Előtte sem voltak fejlettek. Ha mást nem, legalább a muszlimok alatt megtanultak fürödni.
"Pontosan ezért vagy törökközpontú, mert azzal vagy elfoglalva a törökök mit gondoltak, holott ők csak egy nép voltak a birodalmon belül."
Mivel az Oszmán-Birodalomról beszélünk amit törökök alapítottak, nyilván arról beszélünk mit gondoltak a törökök. Ha a Római-Birodalomról beszélnénk, az lenne mérvadó mit gondoltak a rómaiak.
"Ettől még nem tudták átírni az emberek nézőpontját. A birodalom nagy részén kisebbségben voltak, tehát a többség nem úgy gondolkodott, mint ők."
Az etnikai származás akkoriban a keresztény Európába is hátrébb volt mint a vallási hovatartozás.
"Már hogyne külömböztetné meg magát. Az amerikai cenzuson külön van hispán kategória. Népesebb csoport, mint a feketék. A hispán közösségek egyértelműen megkülömböztetik magukat az angolszász amerikaiaktól. Egész negyedeik vannak városokban."
Elkülönülnek de ugyanúgy amerikainak fogják magukat vallani, nem mexikóinak.
"Ez ordas hazugság. Az USA nem tud a semmiből háborút indítani. A már meglévő ellentéteket és konfliktusokat használja ki az egyik oldal támogatásával. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. 2015 - ben ott volt a yemeni polgárháború, 2017 - ben az iraki - kurd konfliktus, az iraki felkelés a mai napig tart. A világ egyik legagresszívebb térsége. Az USA ezt csak kihasználja."
Na ez a hazugság. Sőt, eddig ez a legnagyobb hazugságod. Semmiféle háború nem volt a Közel-Keleten az USA beavatkozása előtt. Az olyan terrorszervezeteket mint az ISIS szintén az USA hozta létre. Szóval az USA nem kihasználja az erőszakot hanem maga generálja.
"De terelés, mert Európáról beszéltünk. A dél - afrikai országok pedig a kolonizáció miatt tartanok ott."
Nem. A keresztény világról beszélünk. Vicces hogy az erősen keresztény afrikai és latin amerikai országokkal nem foglalkozol, és a legkevésbé vallásos, Észak és Nyugat-Európai országokat hozod fel amik igazából már nem is keresztények.
"Ezért említettem Észak - Olaszországot, nem pedig Dél - Olaszországot, ezzel cáfoltam a kijelentésed."
És melyik a vallásos keresztény? Észak vagy Dél Olaszország? Dél, igaz? Tehát ahol erősen jelen van a keresztény vallás az a terület fejletlenebb.
"Rengeteg bulvárvideó van, amik hatásvadász módon arra mennek, hogy minél extrémebbet mondjanak, én ezzel szemben korabeli forrást hoztam, nem egy videót. És ez nem csak pár kép, csomó van belőlük:"
Értelmetlen ezen rugóznod. A keresztény világ higiénia terén nagyon le volt marad az iszlám világhoz képest és csak a 20. században jutott el oda ahova a muszlimok a 7. században. Az hogy azokból a videókból mennyi igaz és mennyi túlzás most nem lényeges. Amúgy meg nagyrészt igaz.
"Megint kijön, hogy semmit nem tudsz a korról. A sötét középkor 1000 - ig tartott, 1300 - ig volt érett, aztán késő középkor"
Kit érdekel ki minek nevezi. Az 1400-as évek is sötét középkor a fejlettséget nézve és sehol nem voltak akkor még az iszlám világhoz képest.
"Az ottománok csak addig voltak előnyben a Földközi - Tengeren, amíg nem egyesültek ellenük. A Lepantói csata? Afrikát, Indiát pedig az európaiak is ismerték."
A Lepantói csata annak a háborúnak az egyik csatája volt ami Ciprus sorsát döntötte el és azt a törökök nyerték. Azt követően még vagy 150 évig a törökök uralták a Földköti-tenger nagy részét. Afrikát, Indiát az Európaiak csak hírből ismerték. Azért indultak nyugatra mert nem bírtak a törökökkel.
"FElsorolták egy két dolgot amit 1000 év alatt semmi."
Sorolhatok még, de úgy érzem neked majdnem teljesen mindegy mit mondok: nyomtatás (Gutenberg), nehézeke, mechanikus óra, homokóra, hajókormánylapát, szemüveg, szextáns, lebegő iránytű, Fibonacci számok (matematika), fűrészmalom, talicska.
"Én még ezt sem látom. Az hogy fennmaradt néhány freskó még nem jelenti azt hogy kulturálisan fejlettek."
A velük üzletelő araboktól tudjuk, hogy azok voltak.
"Előtte sem voltak fejlettek. Ha mást nem, legalább a muszlimok alatt megtanultak fürödni."
Honnan tudod, hogy nem fürödtek?
"Mivel az Oszmán-Birodalomról beszélünk amit törökök alapítottak, nyilván arról beszélünk mit gondoltak a törökök. Ha a Római-Birodalomról beszélnénk, az lenne mérvadó mit gondoltak a rómaiak."
Csakhogy a valóság ettől távol áll. Attól, hogy még van egy uralkodó elit, a köznép alkotja a birodalom nagy részét. Ezért, hacsak nem vagy imperialista, az számít, hogy ők mit gondolnak.
"Az etnikai származás akkoriban a keresztény Európába is hátrébb volt mint a vallási hovatartozás."
Hátrébb volt, de létezett. A magyar keresztény is megkülömböztette magát a némettől. Az arab sem látta testvérének a törököt. Legfeljebb hittestvérének.
"Elkülönülnek de ugyanúgy amerikainak fogják magukat vallani, nem mexikóinak."
Ebben tévedsz, mexican - americannak mondják magukat, ha simán amerikainak hívnád, akkor egy karakánsabb kijavítana. Amúgy a cigányok sem hívják magyarnak magukat.
"Na ez a hazugság. Sőt, eddig ez a legnagyobb hazugságod. Semmiféle háború nem volt a Közel-Keleten az USA beavatkozása előtt. Az olyan terrorszervezeteket mint az ISIS szintén az USA hozta létre. Szóval az USA nem kihasználja az erőszakot hanem maga generálja."
Ezek konteók, lehet hogy igazak, lehet hogy nem. Ami biztos, hogy kiemelkedő lelkesedéssel írtják egymást, akárki miatt is történik ez. Nem mentség, ha az USA van háttérben. Egy felnőtt ember saját magát hagyja megvesztegetni.
"A keresztény világról beszélünk. Vicces hogy az erősen keresztény afrikai és latin amerikai országokkal nem foglalkozol, és a legkevésbé vallásos, Észak és Nyugat-Európai országokat hozod fel amik igazából már nem is keresztények."
Akkor elbeszéltünk egymás mellett. Ezesetben igen, ha az összkereszténységet nézzük, nem kultúráltabbak az össz muszlim világnál. Mindössze a kontraszt nagyobb a külömböző keresztények között. De ez mitsem változtat azon, hogy Dél - Afrika elmaradottságának elsődleges oka a kolonizáció hatásai. Második a környezet, éghajlati viszonyok, meleg.
"És melyik a vallásos keresztény? Észak vagy Dél Olaszország? Dél, igaz? Tehát ahol erősen jelen van a keresztény vallás az a terület fejletlenebb."
A tanultabb emberek alapvetően kevésbé vallásosak, ez nem csak a kereszténységre igaz. Ezt a tendenciát bárhol megtalálod, a muszlim leszármazottaknál is.
"A keresztény világ higiénia terén nagyon le volt marad az iszlám világhoz képest és csak a 20. században jutott el oda ahova a muszlimok a 7. században. Az hogy azokból a videókból mennyi igaz és mennyi túlzás most nem lényeges. Amúgy meg nagyrészt igaz."
Sosem mondtam, hogy higénikusabbak voltak a muszlimoknál. Viszont az ilyen mendemondák nagy része mítosz. Kb. hat cikket osztottam meg, ami erről szól.
"Kit érdekel ki minek nevezi. Az 1400-as évek is sötét középkor a fejlettséget nézve és sehol nem voltak akkor még az iszlám világhoz képest."
Nem csak tudatlan vagy ebben a témában, de az is akarsz maradni. Lehet, hogy téged nem érdekel, de attól még így volt. Nem kell, hogy érdekeljen, de akkor legalább hallgatnál azokra, akik jobban tudják nálad. A muszlim világ összességében a 14. században volt utoljára magasan keresztények felett. A muszlimok fejlődése, a muszlim aranykor hivatalosan is a 8. tól a 13. századig tart. Utána stagnáltak. A muszlimok az Abasszid Kalifátusnak a bukásáig, Bagdad kifosztásáig voltak tudományos fölényben. A mongolok elpusztították a legtöbb könyvtárat, akadémiát. Az antikvitás tudását már az európai egyetemek és kolostorok őrizték első sorban.
Sorolhatok még, de úgy érzem neked majdnem teljesen mindegy mit mondok: nyomtatás (Gutenberg), nehézeke, mechanikus óra, homokóra, hajókormánylapát, szemüveg, szextáns, lebegő iránytű, Fibonacci számok (matematika), fűrészmalom, talicska."
Te bolond vagy, 1ik se keresztény találmány.
De én már nem is vitatkozok neked. Te valami párhuzamos világban élsz vagy nem tudom.
A nyomtatás dokumentumok sokszorosítására szolgáló eljárás. Kínában már i. sz. 200 körül feltalálták"
Az ókorban viszont már készítettek olyan vízórákat, amelyek különböző alkatrészek és a víz segítségével lendültek mozgásba,
Az európai csak súlyokat használ, nem magy különbség.
Lapát
Although some[a] classify a steering oar as a rudder, others[b] argue that the steering oar used in ancient Egypt and Rome was not a true rudder and define only the stern-mounted rudder used in ancient Han dynasty China as a true rudder.
"
Már az ókori Asszíriában is viszonylag jó lencséket állítottak elő,[1] de csak feltételezés, hogy ezekből távcsöveket is építettek volna. Az optikai lencséket ismerték az arabok és a perzsák is. Roger Bacon a 13. században írt arról, hogy optikai elemek felhasználásával a távoli tárgyak közelebbinek láttathatók."
A szemüveg megint csak továbbfejlesztés.
Az iránytűt az ókori Kínában időszámításunk kezdete előtt 1000 évvel alkalmazták az akkori szárazföldi utazók. A kocsikon vízzel telt edényben elhelyezett úszó falapra felerősített „delejes” lemezecske mutatta a déli irányt.
Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!