Mi az oka annak, hogy sokan teljesen lenézik az Orosz Hadsereget, mások meg gyerekesen naiv hangvétellel írnak "Csodafegyvereikről"?
A legnagyobb "csodafegyver" a meglepetés.
Amikor a hidegháború idején dezertált pár szovjet-kínai katona pl miggel a popsijuk alatt leverte az amcsikat a víz rendesen. Nem sokra tartották őket aztán mikor szétkapták kipróbálták őket rájöttek nem csili-villi de elkezdtek matekozni mennyi van az oroszoknak.....
Fordítva is igaz ugyan ez.
"Pont ez a probléma, amit írtál, hogy nem a leg high-techebb dolgaik vannak, mit jelentsen ez ?"
Azt jelenti, hogy szerintem nincs elegendő költségvetésük ahhoz, hogy az összes a legújabb, legszuperebb cuccokkal szereljék fel. A kirakat alakulatok biztosan megkapnak mindent ami elérhető, de szerintem az ország közepén vagy Szibériában simán találnánk olyan zászlóaljat ami a régebbi cuccokkal felszerelt. Nincs csilivili új AK, eszközhordozó sínrendszerrel, Acoggal hanem van az 50 éves azt kuss. Nincs szép új csapatszállító teherautó, hanem van a jó öreg Ural.. :D
Másrészt azt is jelenti, hogy a 70-es 80-as évek elektronikai fejlődéséből kicsit kimaradtak és ezt a forráshiányos '90-es években igen keservesen sikerült behozni - nyugati importból.
#6: ja, Afganisztánban rászaladtak a faccra, akárcsak az amcsik. Viszont sem az sem Csecsenföld nem volt totális háborúnak tekinthető - legalábbis szerintem. A szovjetek tudtak volna még alakulatokat küldeni és ha nagyon akarják porig bombázzák az országot és max 3 év alatt kiéheztetik a lakosságot. Ők nem akarták ennyire, ahogy az amerikaiak is csak szerencsétlenkedtek Vietnámban. Az oroszoknak jelenleg is van 1 millió aktív katonájuk,komolynak nevezhető légierővel, távoli csapásmérő képességgel. Annyi harceszközzel ami nekik van egy közepes országot simán letarolhatnának, ha nagyon akarnák.( ha meg játszanak az ABV fegyverek is akkor meg... ) Általában ennyire nem akarják,ezért is buktak bele Afganisztánba, Csecsenföldbe és ugyanezért bukták az amcsik Vietnamot,most Afganisztánt..
"Tehát arra szeretnék kilyukadni, hogy úgy állítják be a történetet, hogy az amerikaiaknak és az európaiaknak vannak a hiper-szuper Abrams-eik meg F-15-öseik, amiknél nem zavaró, hogy 40 évesek, de update-elve vannak, addig az Oroszok megragadtak a T-55-ösnél és MiG-21-esnél."
De az a baj, hogy míg a jenkik megoldják ezeknek az eszközöknek a cseréjét szép lassan (F-22 és 35) addig az oroszoknak gyakorlatilag működő prototípusa sincs ami ezekhez mérhető. És akkor még hol van az, hogy nekiállnának bármit is sorozatgyártani meg rendszeresíteni?
"Tehát arra szeretnék kilyukadni, hogy úgy állítják be a történetet, hogy az amerikaiaknak és az európaiaknak vannak a hiper-szuper Abrams-eik meg F-15-öseik, amiknél nem zavaró, hogy 40 évesek, de update-elve vannak, addig az Oroszok megragadtak a T-55-ösnél és MiG-21-esnél."
Harckocsikban nem vagyok otthon, azt meghagyom a többieknek. A légierő az más kérdés.
Ha megnézed a NATO-t ( amiből az amcsik említésre méltóak.. :D ) akkor ott akad más is.
Például akad korlátozott észlelhetőségű repülőeszköz, némi B2, F22, F35 és lekonzervált F117. Ezek ellen jelenlegi ismereteink szerint ezeknek a biztos észlelésére egy mód van: ugyanaz mint a szerb háborúk idején, valaki telefonál a reptér mellől, hogy felszálltak. Ott a 20db csapásmérő B2, a hadrendbe állítható F117-esek, a 180db F22 meg a 300+ F35. Ezeknek már az észlelése is komoly problémát okoz mindenkinek, nem hogy harcolni ellenük. Hasonló képességű hadrendbe állított repülőgép a másik oldalon nincs. Ha összeadjuk az orosz légierő védekezésre (és csapásmérésre) alkalmas vadászgépeinek számát akkor összesen van leltár szerint 394 repülőjük, ebből 50db Mig29 a többi valamelyik Szu27 klónja, amik bizony 100+km-ról virítanak a radaron. Mondom, ez összesen 394 repülőgép.
Az amcsiknál csak F15ből és F16-ból van 1200db hadrendben meg úgy 800db F18 a haditengerészetnél és a tengerészgyalogságnál, plusz az F22,F35 és a NATO gépek. Ez már darabszámban is brutális fölény csak az amerikai 2000 gépből több mint 1000 db alkalmas szimultán célleküzdésre. Ha egy végtelen síkság fölött szembe küldenénk őket, akkor az egyik oldalról jövő 2000 gép több mint fele tudna 60+km-ről 5000db közeledő gépre tüzelni, de a másik oldalon csak 400 gép jön, minden gépre jutna 10db Amraam rakéta :D
Jó ez így nagyon buta példa, de csak így fejezhető ki a számszerű különbség. ennek nem az oka, hogy az rgyik oldalon a szépek és jók vannak a másikon meg a csúnya rosszak, hanem az hogy az egyik oldalon nominálisan több mint tízszer akkora a katonai költségvetés, mint a másikon.
Az updateelt repülők megint egy érdekes témakör. Mindig vannak a high-end/technology demonstrator repülőeszközök és vannak a sima normál repülőeszközök. Az F16 egyszerű de elég jó konstrukció lett, bár kora miatt van egy nagy hátránya: ez is messziről virít a radaron :D
Ha a sárkányszerkezet bírja akkor modernizálható, meg is történt már párszor illetve a hosszú gyártási időszaknak köszönhetően vannak amik már "modernizáltan" készültek. Egy block 20 és egy block 70 elektronikája között akkora eltérés van, hogy kb minden más. Fejlett elektronikájának és fegyverrendszerének köszönhetően ma is megállja a helyét, mint támogató és védő vadászgép. Nyilván nem olyan, mint egy F15E vagy egy F22 de nem is arra épül és nem is annyiért. Viszont a modernizálások során olyan radart kapott aminek a hatótávja 200+km , Amraammal alkalmas a szimultán célleküzdésre közeledő célok esetén akár 70+km-ről is( bizonyos változatokkal akár 100+kmről). Bizonyos körülmények esetén ( pl egy ha régebbi Mig29 jön szembe ) akkor az előtt tüzelhet, mielőtt megjelenne a radaron. Pedig ez csak egy modernizált 40 éves lom :)
Érdekességképp: anno mi is gondolkoztunk, hogy valamit kezdünk az utolsó Mig21-esekkel ( akárcsak a románok ). Az egyik izraeli konzorcium egész elfogadható áron kínált egy modernizációs csomagot, ahol izraeli, de NATO kompatibilis elektronikát és fegyverrendszert kapott volna a Mig21. Normális Elta radart, akár félaktív radarvezérlésű rakétákkal. Ez a program igen sokat dobott volna a Mig21-eseken, bár nem lett volna belőlük két generációval fiatalabb vadászgép mégis a távoli célleküzdő kapacitásuk közel arra a szintre emelkedett volna. És ez csak egy szecska Mig21!
Egy picit jobban túlméretezett géptörzsbe az elektronika fejlődésével ( és itt 30-40 évekről beszélünk) sokkal több dolgot be lehet építeni. Gondolj csak bele, ma az átlag telefonokban komolyabb hardver és számítási kapacitás van, mint 20 éve egy komplett szerver rackben :D
Ugyanilyen modernizálással az orsozok is próbálkoztak, így lett a Mig29SMT, sőt igazából a 27 feletti Szuhojok azok gyakorlatilag mind modernizált Szu27-ek.
Mint a korábbi afgán és csecsen (vagy akár vietnami) példa is mutatja, az élet nem fekete és fehér, a háborúban nem repülős és fegyveres kártyák döntenek, hanem a politika és a harc. A specifikációk olykor mit sem érnek. Hiába tudtak az öböl-háború odején az F14-esek közeledő célra 140km-ről tüzelni a Phoenix rakétákkal, a korábbi IranAir 655-ös lelövése miatt azonosítás nélküli célra nem lőhettek. A korának legjobb légiharc fegyverzete annyit ért ott, mint egy marok szotyi.. :)
'Viszont sem az sem Csecsenföld nem volt totális háborúnak tekinthető - legalábbis szerintem.'
Én viszont nem is utaltam totális háborúként a csecsen vagy afgán hadszíntérre, hanem gerilla-hadviselés példáira. De vehetjük a lengyel-szovjet háborút 1920-ból, ami már hagyományos konfliktusként értelmezhető-igaz, páncélos- és légierők nélkül-, ott is bekapták a brokit a szovjetek. Illetve -ha nagyon muszáj- felhozhatjuk a finn-szovjet háborút, amiben szintén orrba verték Ivánékat-onnantól kezdték leminősíteni a Vörös Hadsereget-, bár ott ki tudtak kényszeríteni némi területi nyereséget.
"Én viszont nem is utaltam totális háborúként a csecsen vagy afgán hadszíntérre, hanem gerilla-hadviselés példáira."
Persze, én értettem. Azért is írtam, hogy ebbe nem toltak eleget, gerillaháborút technológiai fölénnyel nem lehet megnyerni, csak tömeges népirtással vagy porig rombolással. Ez utóbbira meg lett volna a lehetőségük és akkor lenyomhatták volna őket csak akkor már hozzá kellett volna nyúlni a vegyi és biológiai készlethez egy kicsit.. Lett volna még mit ellőni, csak értelme nem lett volna, így inkább bebukták :D
Azt ne felejtsétek el(nincs a köztudatban) hogy a Vörös Hadsereg valójában megnyerte a szovjet-finn háborút. Finnország békére kényszerült, nem tudtak elveszteni 35000 katonát, a szovjet veszteség Hruscsov szerint egy millió fő volt(!). Szigetvár ostromakor is a törökök győztek, pedig Zrínyi csak 2500 katonát vesztett, ők meg vagy húszezret.(A végén pl. felrobbant a vár lőporos tornya, ki tudja, véletlenül, mert égett már minden, vagy valamelyik magyar katona utolsó kis ajándéka volt, ez egyedül több ezer fosztogató janicsár életébe került.)
A történelem azt mutatja, hogy az orosz-szovjet vezetés soha nem riadt vissza milliók feláldozásától sem, és nem igazán találtak olyan ellenfélre, aki ugyanettől ne omlott volna össze...
Vagyis, a jelenlegi nyugati világban nem igazán tudsz már eladni a választópolgároknak egy olyan háborút, ahol elvesztesz mondjuk egymillió embert...
'hogy a Vörös Hadsereg valójában megnyerte a szovjet-finn háborút.'
Ahhoz képest a nyereség nem volt jelentős..
"Vagyis, a jelenlegi nyugati világban nem igazán tudsz már eladni a választópolgároknak egy olyan háborút, ahol elvesztesz mondjuk egymillió embert..."
Tekintve hogy az orosz állam most már nem egy abszolút monarchia vagy egy igazi kőkemény diktatúra, szerintem már ott sem lehetne könnyen eladni az embereknek, hogy miért is éri meg százezreket feláldozni a semmiért.
Van azért pár dolog, ami légierőben még inkább a nyugat felé billenti a mérleget.
Az egyik a rengeteg AWACS gép. Ezekről már bebizonyosodott a légi hadviselés történetében, hogy milyen hasznosak lehetnek.
A másik a rengeteg anyahajó. Ezek olyan irányból is képesek támadást indítani, ahol nincs telepített légibázis. Itt egy szem ócska ex-szovjet hordozó áll szemben tizenkét amerikaival, egy franciával, és két angollal. Direkt nem számoltam a spanyol, olasz kis hordozókat, és a repülőgép/helikopter hordozásra alkalmas kisebb deszant-anyahajókat. Az is van már, olyan államoknak is, mint Dél-Korea pl., de az oroszoknak nincs. A Mistralok lettek volna.
A harmadik az a rengeteg drón. Semmilyen nyugati haderő nem képzelhető el a drónok nélkül. A legnagyobbak már komoly csapásmérést is végezhetnek. Ilyen sincs széles körben az oroszoknak. Pedig már Kína is épít ilyet, sőt el is adja őket, 2016-ban az irakiak már kínai "Reaper-klónról" bombázták az IS erőit. Bizony, kínai, drón, miniatűr, precíziós bombával és rakétával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!