Miért mondják sokan azt, hogy a '90-es évek közepéig volt légierőnk?
leszerelték meg hazavitték az oroszok meg eladták feketén
tehát felszámolták a sereget
60-70 körül elég ütõképes sereg volt ezeket leszereltèk
A Szu22-esek és Mig-23-asok 1997-es rendszerből történő kivonásával megszűnt a légierő "támadó" potenciálja, nem maradt semmilyen csapásmérő gépünk.
96 előtt volt 16db Mig23-asunk és 15db Szu22-nk amikhez voltak rendszeresítve földi célok elleni fegyverek is. A rendszerváltáskor még 65db Mig21 is állományban volt ( plusz a kiképzőgépek).
Azért a 90+ gépes légierő mégiscsak komolyabbnak tűnt, mint a mai - bár a harcértéke lehet nem volt nagyobb :D
Ami szerintem szégyenletes, hogy nem voltak képesek Pápán felhúzni két könnyűszerkezetes csarnokot és már 20 éve a szabad ég alatt tárolják a kivont gépeket...
A 6-oshoz még annyit fűznék hozzá, hogy sok idióta mondja, hogy "De hát azok a gépek már szarok voltak amúgy is, semmit nem értek."
Ja, csak nem az USA légierejéhez kell mérni, hanem mondjuk a román, jugoszláv, szlovák légierőhöz, ami akkoriban a Varsói Szerződés után, de még a NATO-csatlakozás előtt a leginkább potenciális ellenfél lehetett volna (még ha arra is 0,1% volt az esély).
"16db Mig23-asunk és 15db Szu22-nk"
plusz poén hogy ezek ha nem is voltak a legkorszerűbbek de kiképzésre pl simán alkalmasak lettek volna, tudom-tudom "drága" lett volna fenntartani ennyi gépet de ha csak 5-5 rendszerben marad lett volna egy rakat pótalkatrész és a pilótáinknak nem propelleres gépen kéne megtanulniuk repülni hanem sugárhajtáson, szerintem nem mindegy ( tudom a gripeneknek is van kiképző változata de gyanítom sokkal drágább ha azt csapja földnek az "újonc" mint azt a 14 gép egyikét amit csak bérlünk)
Mindenki propelleres gépen tanul, utána történik a sugárhajtású átképzés majd a típusspecifikus átképzés. Ez ma mind megtörténik Kanadában.
Ha nem ilyen elbacott konstrukcióban lízingelnénk a Gripeneket, hanem ugyanennyiért vettünk volna mondjuk F16-ot, annak az üzemeltetési költségei nem hiszem, hogy magasabbak lennének, mint az öreg szovjet gépeké - viszont az üzembiztonságuk nagyobb.
Azokat a kivont gépeket normális gépekkel kellett volna pótolni, majd utána eladni őket valakinek bagóért. A szabad ég alatt eltöltött lassan 20 év után csoda ha vasnak beveszik őket a méhtelepre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!