Tigris I, Párduc, IS-2, M26 Pershing. Melyik a legjobb ezek közül?
Szerintem a PzKpfw V Panther F variánsa.
A legnagyobb tűzerővel az IS-2 rendelkezett.
Az M26 sem rossz, jó tűzerő, jó védettség.
A Tiger I Nagy tűzerő, jó védettség, viszont nehéz és megbízhatatlan (Tiger II-re mindez fokozottan igaz).
Úgy összességében egy szinten vannak, de a Tiger I a leggyengébb a megbízhatatlansága miatt.
Jó kérdés: Páncélosháromszög: M26 és IS-2 van a legjobban egyensúlyban, a Párduc is, de a Tigernél a mobilitás már károsan hanyagolva van, míg a tűzerő és a védettség a Párduc szintjén van.
Gyártás szempontjából (sokan hanyagolják, de ez talán a leges-legfontosabb szempont) magasan az IS-2, utána az M26. A Panther is elég jó ebből a szempontból, de a Tigris egy tragédia (Az 1350 Tigris helyett lehetett volna 2700 további Párducot gyártani, vele egyenlő harcértékkel, jóval nagyobb megbízhatósággal).
Tűzvezető rendszer szempontjából első a Tigris és a Panther (ugye a kiváló német optika), aztán az ésszerűen felépített M26, utolsó az IS-2, nagy osztott lőszere miatti siralmasan alacsony tűzgyorsasága és túlságosan alacsony lőszerkészlete miatt. Plusz az optikája is csak monokuláris volt.
Páncélzat: nagyjából egy szinten vannak, de ebből a szempontból is legutolsó a Tigris, mert ugyanakkora páncélvédettséget csak jóval nagyobb szerkezeti tömeg mellett tudtak megvalósítani.
Szóval összességében szerintem a lista a következő: Első három nagyjából holtversenyben az IS-2, M26, Párduc, utánuk messze lemaradva az igencsak túlbecsült Tigris.
És kérem szépen ne jöjjön senki azzal, hogy jaj, de a Tigris hány tucat T-34-es és Shermant tudott kilőni egyszerre, mert erre építeni baromság, pláne, hegy ezek közepes páncélosok, míg mi most nehéz páncélosokat hasonlítunk össze.
Igen az A34, bár tűzerővel nagyjából beleillene, mégis 10 tonnával könnyebb, mint a kérdésben felsorolt harckocsik közül a legkönnyebb.
Az M41 szerintem nem téma. Ezek ellen sosem harcolt, mivel túl későn készült el és lekéste a háborút.
A háború után viszont népszerű harckocsi lett. Nyilván nem véletlenül.
A Tiger II-ről ugyan azt lehet elmondani, mint a tigrisről, csak minden még inkább igaz rá.
Még nagyobb, még nehezebb, még drágább, még jobban védett, még nagyobb tűzerejű, és még megbízhatatlanabb. Tehát még nagyobb melléfogás.
Azt nehéz behatárolni, hogy melyik a legjobb mivel a legerősebb és legpontosabb a tigris.Bár mivel túl precíz így van olyan környezet amit nem bír.IS-2 pontatlanabb gyengébb de jobban bírja a terepet stb.
De én a tigrisre szavaznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!