A mostani fiatalok, tudnák teljesíteni, a sorköteles katonai szolgálatot?
"Vicces ilyet olvasni olyan embertől aki egész nap a gép előtt ül és Gyakorikérdéseken írogat :D"
Mint pl te is?
Amit nem bírnának:
Okostelefon,számítógép hiánya
Szigor,fegyelem, nem visszapofázás
Fizikai gyakorlatok
Étkezés,katonai menü
Időjárás.Hőség, fagy tűrése
Felelősség.Őrség.Éles lőfegyver,biztonsági rendszabályok...
Honvágy.Anyuci hiánya.
Önállóság.
Persze
Annyi a különbség hogy ami 50 éve 20kiló felszerelés volt az ma már csak pl 8kg mivel modernebb anyagokból készülnek
Fejezzétek már be ezt a "mai fiatal nem jó semmire" dumát
Ha így is lenne ki nevelte ilyenre?
Apuka? vagy Anyuka?
Erre pofon egyszerű a válasz. Egy részének menne, egy részének nem.
Van aki alkalmas rá, és van aki nem.
Ez régen is ugyan így volt, csak egyszerűbb károgni.
Régen az úgy volt hogy bevonulás előtt alkalmasságin kihullott bizonyos százalék értelem szerűen.
A laktanyában mikor már katonák voltunk egy századból szintén kiesett 2-3 ember mert nem bírták,feladták.És leszereltették magukat.
A baj az hogy ma ez az arány drasztikusan magasabb lenne.
Előttem már írta valaki,hogy nekünk más volt a gyerekkorunk.A gyerekek szabadidejükben fociztak,birkóztak,bicikliztek.Télen hógolyóztak szánkóztak.Táplálkozási szokások is mások voltak.
A katonaság természetes volt.A fiatalok tudták és erre voltak felkészülve.A szülök büszkék voltak a katona fiukra.És szégyen volt ha valaki ellógta vagy alkalmatlan volt rá.
Mára ez mind megváltozott.
"Aki szerint a "pizza tesztek" mutatják, hogy hülyül a magyar, az az élő példa erre az állításra. :D"
De hát ő nem hülye, mert focizik indián módra, meg bunyózik a porban.
Ugye milyen okos?
Azt a komoly sorköteletes katonai szolgálatot bárki tudná. Legtöbb ember túloz, mikor előadja milyen volt neki. Miről szólt az egész? Fogtak egy bármilyen más munkára alkalmatlan embert és kinevezték kiképzőnek. Ez fogta és naponta 50x beágyaztatott, naponta 10x felmosatta a követ, meg mivel semmi máshoz nem értett még fekvőtámaszt csináltatott az emberekkel. Kaptak minimális kiképzést, aztán utána semmi.
Ahol kemény volt a kiképzés ott is a kiképző és a parancsnokok leki és fizikai terrorja miatt. Legtöbbször ezt a terrort azt váltotta ki, hogy az áldozatnak volt érettségije. Ne olyanokra gondolj senki, hogy neki minden alkalommal 10el több fekvőtámaszt kellett csinálnia. WC takarítás puszta kézzel, étel megvonás, földön alvás, verőlegényekkel való megveretés, nyilvános megaláztatás, stb. Az idő szebbé teszi az emlékeket, sokan emiatt is felejtik el ezeket. Visszamennénk az időben és ellátogatnánk minden kiképzőbázisra találnánk minimum 1 embert a papírokon, aki az ilyen megaláztatások miatt lett öngyilkos.
Meg a szép katonai sztorik is mikről szólnak általában? Mennyi konzvertet tudtak lopni, miként summákolták el a kiképzést, kinek milyen hosszú ideig tudott részeg lenni, kinek hányszor kellett beágyaznia, stb.
Bírom az ilyen mendemondákból felépített véleményt.
Én más nevében nem tudok nyilatkozni.Leírom nagyjából az én tapasztalataimat.
94-ben voltam katona Hódmezővásárhelyen.Gépesített lövészszázadban.
Nem tudom más laktanyákban mi volt a divat,de nálunk külön épületekben voltak az öreg katonák,külön a kopaszok.Csak a rajparancsnokaink voltak öreg katonák.Így értelmetlen szívatásokban nem volt részünk.
A tisztek szigora nagy volt.Valóban ordítottak velünk.Megkövetelték a fegyelmet.Visszapofázás teljesen lehetetlen volt.Körlet takarítás volt naponta többször is meg fegyverkarbantartás.Csillogott-villogott minden.
Végigcsináltam az alapkiképzést.Olyan volt mintha iskolában lennénk.Minden órában más foglalkozás.Fegyverismeret,vegyvédelem,különböző katonai eszközök ismerete...stb
Majd jött a szakkiképzés.Nem tudom máshol tényleg igaz-e hogy 3 db lőszert lőttek el egész évben?Lehet akkor én szerencsés vagyok a géppuska kiképzésemmel ellőttem pár ezret.
Szakkiképzés után áthelyeztek egy angol-magyar közös századba.Kezdődött elölről az egész.Angol típusú kiképzést kaptunk.Ami keményebb volt mint a magyar.Csak a reggeli tornánk 3 mérföld futásból állt.És jártunk újra lövészetekre az angolokkal.Meg mindenféle hadgyakorlatra.
Kilenc 30 km-es menetgyakorlaton voltam,aminek az első kilométerét mindig futva kellett megtennünk teljes menetfelszerelésben.
Az alap és szakkiképzésen kívül,kaptunk kiképzést robbantásból trotillal, aknák-irányított aknák használatából,kézigránát különböző használatai,tájolás,felderítés,biztosítás.
Általában csak a jóra meg a hülyeségre emlékszik az ember.De nekem voltak kemény pillanataim is.És úgy gondolom hogy tanultam is ezt-azt.
De semmi féle pszichés nyomot nem hagyott bennem ez az időszak.
Mellékesen hozzáteszem hogy a katonaságra jellemző szigor,fegyelem,szívatás,takarítás...stb.Nem a magyar katonaság jellemzői.A világ bármely pontján így megy.Valahol keményebben valahol lazábban.
Ezt szintén tapasztalta.Láttam hogy működik agoléknál.
".Ami keményebb volt mint a magyar.Csak a reggeli tornánk 3 mérföld futásból állt."
Hobbiból többet fut ma egy 16 éves gyerek. 3 mérföld (5 km-se), kocogó tempóval 25 perc. :D
Több ezer ellőtt lőszer? Az igen. Nekünk még gránát dobás sem volt, mert épp nem volt kedve hozzá senkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!