Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Az 1956-os Forradalomban kik...

Az 1956-os Forradalomban kik adtak fegyvert a tinik kezébe?

Figyelt kérdés

Én jobboldali ember vagyok, de elgondolkodtat mindig, mert hallom, olvasom, tanultam a 18 éven aluliak 1956-os budapesti fegyveres szerepvállalását. Akik a fegyvereket szétosztották, megmutatták, hogy kell szerelni, használni, valószínűleg ők is az életüket adták, de bennem visszás érzéseket vált ki cselekedetük. Vélhetően felnőttek voltak és az általuk „felkészített” tinik mégis „gyerekkatonák” ma az ENSZ szerint. A hatályos jogszabályaink alapján, a "tiltott sorozás", háborús bűncselekmény, amit öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek jelenleg.

Akik 18 éven aluliaknak fegyvert adnak, hogy harcoljanak, azok hogy tekinthetők ma hősnek?

Én, még akkor sem igazán tudom őket hősnek tekinteni, ha maguk is elestek a tinédzserekkel együtt. A tizenévesek, természetesen egyértelműen hősök, de valahol áldozatok is.

„Részlet a Petri Jenővel készített interjúból

A forradalom alatt állandóan az utcát jártam. Mint volt katonatiszt (zászlós) érdekelt, hogyan folynak a harcok, amelyekben a hadifogságom alatt szerzett rokkantságom miatt nem tudtam részt venni.

A kapualjakban sok helyen fiatal gyerekek lapultak, ismeretlen helyről szerzett fegyverekkel. A kezelésükhöz nem értettek, vezetőjük nem volt. Én magyaráztam meg, és meg is mutattam, hogyan kell kezelni a puskát meg a géppisztolyt. Emiatt 10–21 ilyen fiú csapódott körém, akikkel a Boráros térre vonultunk.

A fegyverszünet idején a Petőfi laktanya katonái segítették a fiatal felkelők kiképzését.”

forrás: [link]

A gyermekkatonaság tilalma az 1977. évi I. genfi kiegészítő jegyzőkönyvben, már biztosan megjelenik. Nem egyértelmű számomra, hogy a nemzetközi jog mióta szabályozza (pl. Hágai, Genfi egyezmények), de a II. világháborúban a német gyerekkatonákat besorozók megítélése, már 1956. idején is igen negatív volt (a német szervezet fő vezetőjét a nürnbergi perben 20 év börtönre ítélték).

Mióta tiltja a nemzetközi jog a gyerekkatonaságot?

Mindezektől függetlenül, minden tiszteletem, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseinek!

2016. okt. 21. 20:12
1 2 3 4
 31/36 chtt ***** válasza:
31%

Valamit félreolvastál, de nem baj. :)

Nyugodj meg, ha az előző rendszerben forradalmazok, nem úsztam volna meg szárazon. De akkor eszembe sem jutott, hogy megkérdőjelezzek bármit is. Amiről nem tudsz, az nem fáj, és mi sok mindenről nem tudtunk annak idején. Ha ettől kommunista lettem, ám legyen. :)

Nem voltam KISZ-titkár (szeretett vezérünktől eltérően:), sőt párttag sem, mert már egy olyan korban éltem, ahol a dirim nem örült ugyan, hogy nem akarok belépni a pártba, de gályára sem küldött érte. (és nem holmi elvektől vagy hősi ellenállástól vezérelve nem léptem be, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy ott a helyem, és kész)

"Igen, egy kommunista tanárnő vagy, ismerek párat, nem ritkaság. "

Nem ismersz, és általánosítasz. Ha megismernél, meghallgatnál, talán ugyanezt mondanád, vagy még rosszabbat, de az is lehet, hogy rájönnél, hogy bár nem úgy gondolkodom, mint te, attól még lehetek értékes ember. Veszélyes dolog általánosítani, könnyen becsaphatod magad.

"de itt csak elrontod a statisztikádat!"

Segíteni járok ide, nem azért, hogy népszerű legyek. Ha tudok segíteni, öröm, ki le nem tojja a trollkodók lepontozását. Ide azért kerültem, mert tanár lévén, némileg kíváncsivá tett a kérdésed (tinik kezébe fegyver). Nagy érdeklődéssel olvastam végig a hozzászólásokat, öreg "kommunista" lévén, senki le nem pontoztam csupán azért, mert másként gondolkodik, mint én, és ha lesznek további hozzászólások, azokat is el fogom olvasni, mert érdekel a téma.

És igen: orosz-angol-történelem szakos vagyok, és akkor egy rövid törióra á la öregecske "kommunista tanárnő":

- kb. a 80-as évek közepéig (sajnos pontos évet nem tudnék mondani) ellenforradalomnak tanítottuk '56-ot; olyan rokonaim, ismerőseim nem voltak, akik mást mondtak volna, így hát elhittem, tanítottam (próbáltam volna mást tenni...!)

- a diktatúra lazulásával sok érdekes dologra fény derült, kezdtek más szelek fújni, és hivatalosan népfelkelésnek tanítottuk ezt ez időszakot, amely azonban ellenforradalomba fordult.

- a gengszterváltás után '56 népfelkelés volt, amelyből forradalom lett, majd eljött az idő, amikor dicsőséges forradalom és szabadságharc került a tananyagba.

Nekem akarod Te bemutatni, mi a hazugság? Ugyan már!

Tudod, '56-ban nem éltem, nem tudtam hozzászólni, nem tudtam, hogy hazudnak róla, honnan tudtam volna...

A mostaniak ott követték/követik el a nagy hibát, hogy az előző rendszerben éltem, nem voltam vak, sem hülye (az átlagnál semmiképp sem:), és tudom, mi az amiben igazat mondanak, és miben hazudnak... és ők is hazudnak, sajnos. Ezért kívántam Néked tiszta szívemből, hogy soha ne kelljen megélned azt, amit nekem... hogy csalódnod kelljen a hitedben.

Mosolygós szép napot kívánok Néked!

:)

2016. okt. 23. 17:10
 32/36 KecskeShajt újra! ***** válasza:
100%

Én ezt a cikket ajánlom, mivel pontosan követi az eseményeket, bár van némi zavar benne, a forradalom és ellenforradalom fogalmával.

[link]

2016. okt. 25. 16:45
 33/36 A kérdező kommentje:
31.: Chtt, nem érdekel a véleményed az első hozzászólásod után. Kijelentetted, hogy 56 "mészárlás" volt, ezek után semmi értelme veled vitatkozni. Hiába szépítgeted, amit először írtál.
2016. okt. 26. 01:18
 34/36 A kérdező kommentje:

32.: Köszi! Jó kis hosszú cikk, 33 hivatkozással. Majd először utánaolvasok, hogy ki is az írója, Gyóni Gábor, mert még nem hallottam a nevét.

Nem tartozik ide.: A közelmúltban, Ukrajnában, szerintem voltak amerikai provokátorok, akik tovább tüzelték az embereket. Igazából a kérdésem szempontjából lényegtelen, hogy kik és mikor nyitották meg 56-ban a laktanyák, lőszer raktárainak készleteit. Inkább az az érdekes, hogy akik a fegyvereket szállító teherautókon voltak, kik voltak és miért adtak gyerekeknek is a készletből, ahelyett, hogy csak a harcképesebb felnőtt lakosságot keresték volna. Kétlem, hogy az átállt katonák osztottak volna láthatóan kiskorúnak fegyvert.

Pl. a Lámpagyárban -fegyvergyár, Soroksári út- dolgozó forradalmár munkások, akik Kispesten, vagy Csepelen laktak, ill. TEFU sofőrök együtt lehettek, akik az első fegyvereket szétosztották?

2016. okt. 26. 02:07
 35/36 chtt ***** válasza:
31%
:)
2016. okt. 26. 10:15
 36/36 A kérdező kommentje:

35.: Éljen Magyarország, Hazánk és az Istenfélő, tiszta szívű, igaz magyar emberek, akik lehetőségeikhez képest megtesznek mindent, hogy jobb legyen itt élni!

(Csak azért, hogy egyértelmű legyen és ezzel a kérdéssel nem 56 emlékét akarom rombolni, mint egyes hangulatjeleket irkáló tagok.)

Az előző beírásomban arra jutottam, hogy csepeli és kispesti, a fegyvergyárban dolgozó munkások is lehettek (gondolom a fegyvergyár is átállt, bár az ÁVH azt erősen őrizhette). Kérdés a TEFU telep (teherautók) hol volt Budapesten, 1956-ban? Az első fegyverek, pedig a magyar katonáktól szerzett töltetlen fegyverek lehettek. Sok helyen azt olvasom, hogy a magyar katonákat lőszer nélkül vezényelték ki (azaz kvázi elszabotálták a felső parancsokat és átálltak).

Viszont a fent linkelt cikkben, hihetetlen, hogy Budapesten lehúzott rolók mögött fegyverlerakatok lettek volna a Rákosi korszak végén..., amiből csak úgy, pár lakat feltörésével pakolni lehetett volna... Ez nekem nehezen hihető.

Szerintem a fegyverek útja a töltetlen néphadseregi (ill. elhagyott/átállt laktanya) fegyverek => majd a lőszergyári munkások átállásával volt ezekhez muníció is, amit a TEFU telep sofőrjeinek átállásával szállíthattak.

Ha lesz időm, még utánaolvasok ennek, mert a gyerekkatonákról, még sokat fogunk hallani, egyenesen még ma élő túlélőktől is.

Ha a Néphadsereg, komolyabban harcokat is vállal, sokkal több áldozat lett volna és nagyobb pofonokat kapnak a komcsik, lehet Nagy Imrét is kipenderítették volna hamar és belőle sem lenne mártír. Gyerekkatonák, pedig nem lettek volna, mert a kiképzett magyar katonák gyerek kezébe fegyvert szerintem nem adtak. Sajnos a szovjet túlerővel nem birkózhatott sikeresen senki ebben a korban.

Egy szerencse van és ez a gyerekkatonák egyik nagy érdeme, hogy úgy csináltak egy hatalmas forradalmat, aminek nyoma maradt, hogy nem bombázták szét a Fővárosunkat ellenségeink!

Úgy érzem, ha a Néphadsereg harcol, bizony minden városunk komoly bombázást kapott volna. Sok gyönyörű épület és érték, amit ismerünk, ma nem létezne, vagy nem a mai formájában lenne meg.

Ki tudja, lehetséges, amerikai csapatok is besegítettek volna a szovjeteknek..., pl. amerikai bombázók. Úgy, ahogy ma Szíriában megy, papolnak a hidegháborúról és közben megegyeznek, karöltve bombáznak egy egész országot... Mert ugye mindig azzal vagyunk fenyegetve, hogy orosz és amerikai egymásra lő!

Eközben, csak a kis országok fiait pusztítják!

2016. okt. 26. 18:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!