Van itt olyan aki részt vett az 1956-os forradalomban?
És mik voltak a személyes tapasztalatai?
Sok ember volt kint?
Az első hülyeséget ír.
Pesten valóban sokan voltak kint az utcákon, és sokan harcoltak is.
Vidéken csak nagyon kevés helyen voltak harcok.
Ma ugyan azt szokták hirdetni, hogy az egész ország harcolt, de ez nem igaz. Akkor sem, ha az ország egyetértett a forradalommal.
A mi városunkban sem voltak harcok, csak egy alkalommal lőtt valaki a tüntetőkre. Azóta sem tudni, hogy ki volt.
hát aki kint is volt meg akik lőttek is
Illetve az igaz hogy akkor összetartóbb volt az ország vagyis a nép ?
A harcok nagyobb része addig tartott, míg Budapest maga tartotta magát, nyilván a legtöbb konfliktus a bejövő orosz csapatok útvonalain volt, így az ország jelentős része "kimaradt" belőle. Persze voltak ahol nem az oroszokra kellett pufogtatni.
Viszont élő szemtanukkal beszélgetve, meg 57-es (nem kádári) kiadású könyvet nézegetve amit ma próbálnak az egészről képet elénk tenni, az eléggé hamis és színezett sajnos.
Az igaz, hogy akkor összetartóbb volt a nép. De ez az összetartás a Rákosi-rendszernek volt "köszönhető."
Olyan totális diktatúra volt, még a hithű párttagok sem lehettek biztonságban,hogy mindenki akarta a változást.
Én jól emlékszem rá, pedig már elég régen volt.
Aznap reggel a Keletinél lévő Mekiben kajáltam, meg az emailjeim néztem mikor lövéseket hallottam.
Gyorsan kirohantam, leszaladtam a M2-be és meg se álltam a Westendig.
A mozi részén bújtam el sok más emberrel, a gépész emlékszem berakta a Terminátor 2-őt, így próbált meg szolidaritást vállalni.
Miután megnéztük 10* és felzabaltunk mindent hazamentem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!