Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogyan tudták/ják rávenni az...

Hogyan tudták/ják rávenni az embereket a háborúra?

Figyelt kérdés
Magamból kiindulva, én össze csinálnám magamat, a háború 100 km-es körzetében reszketnék, ha besoroznának szerintem megőrülnék, a csatatéren még a nevemet is elfelejteném. Még is hogyan tudják rávenni az embereket a gyilkolásra? Én a normális, átlag emberekre gondolok, nem néhány kivételre. Csináltak az első vagy a második világháborúban valami felmérést, 100 emberből 2 tudott hidegvérrel ölni. Abból 1 pszichopata volt, tehát érzelem, lelkiismeret nuku, 1 ember pedig agyilag normális, és a parancsot követi. Normandiai partraszállásnál a szövetségesek állítólag nem igazán féltek, annyiszor begyakorolták, hogy egyszerűen azt hitték most is csak szimuláció van. Tényleg ennyire át lehet alakítani egy ember gondolkodását, akár még belőlem is lehetne hideg vérrel gyilkoló katona? A Milgram-kísérlet jó példa, hogy elvileg milyen is az ember valójában belül. Bár vannak tények, amik bizonyítottak, én ezt valahogy mégsem tudom elhinni.
2016. máj. 24. 20:45
1 2 3
 11/22 anonim válasza:

aki dezertált azt szabadon kivégezhették...

a mai nagy demokráciában is...ha háborús helyzet alakulna ki, és bevezetnék a statáriumot, akkor irgalom annak aki dezertálásra adná a fejét...

2016. máj. 25. 02:29
 12/22 anonim ***** válasza:

Jobb helyeken erről is hadbíróság döntött, a mai törvények szerint pedig börtön jár érte.

Nagyon sokan vannak itt, akik azt képzelik hogy a háború egyet jelent a nyilas rémuralom hónapjaival, amikor gyakorlatilag azt tették a nyilasok amit akartak.

Szerencsére nem így van, nem 1944-et írunk, hanem 2016-ot.

2016. máj. 25. 06:25
 13/22 anonim ***** válasza:

61%-es osztod az eszt, es sirsz hogy le vagy pontozva... jogosan! Eloszor menj el kikepzesre magad, utanna okoskodj hogy masok sok filmet neznek.

A romanoknal a tiszted fegyvert alkalmazhat ha veszelyezteted vagy szandekosan hatraltatod a csapatot. Persze felel a tetteert, ezert csak akkor fog leloni ha tudja bizonyitani az artatlansagat.

Behivot minden erre alkalmas ferfi kap, nem szamit mivel foglalkozol, az majd az alakulaton belul fog szamitani, a kepzetlen fiatal teoriad kesz gyongyszem.

de gondolom igyekeznek a parancsot szó nélkül teljesítő szellemű csapatokat kialakítani. - meg,szerencse hogy nem ugy mukodik ahogy TE GONDOLOD.

Normandiai partraszállásnál a szövetségesek állítólag nem igazán féltek, annyiszor begyakorolták, hogy egyszerűen azt hitték most is csak szimuláció van - kerdezo, maradj az "allitolag"-nal.

A haborura meg ugy tudbak ravenni hogy a dezertalasert buntetes jar. A legtobben nem akarnak megolni senkit, de a tortenelem megtanitott arra hogy ha megtamadnak es nem utsz vissza halottkent vagyrabszolgakent vegzed. es hidd el kerdezo, ha radlonwk,elojon beloled is a tulelesi oszton.

2016. máj. 25. 11:04
 14/22 anonim ***** válasza:

"Úgy hogy besoroznak és ha nem mész előre akkor hátulról a sajátjaid lelőnek."

Azért elképesztő, hogy ez a válasz 75%-on áll. Nem hallottam még olyan háborúról, amely úgy indult volna, hogy pár osztagot felállítottak volna csatárláncba és elkezdik az embereket a határ felé nyomva közben puskákat nyomva a kezükbe.

Ahogy elnézem az emberek abszolút nincsenek tisztában a háború pszichológiájával. Szerencsére. Ez azt jelenti, hogy sosem kellett megtapasztalniuk. A baj csak az, amikor azt hiszik magukról, hogy tudják, pedig még a tudósok sem igazán vannak vele tisztában.

A háború kell egy ügy/ürügy amit meg lehet ideologizálni. Az emberek szeretik az ideákat. Ha megfelelő körítéssel adják elő az emberek egy jelentős része hajlamos akár fegyvert is fogni. Ha pedig már ott van az életösztön diktál (meg az elmebaj).

Itt inkább szerintem az a kérdés, hogy az emberek miért tartják magasztosnak azt, hogy egy ideáért az életüket adják? Ráadásul úgy, hogy tudvalevő, hogy az emberi természet (hatalomvágy, kapzsiság, arrogancia vagy csak a szimpla hülyeség) mindig megcsúfítja azokat (valamennyi "-izmus" elméletben jól működik, de amikor a gyakorlatba kell átültetni a fent említett tulajdonságok miatt, mindig félrecsúszik a dolog, aztán meg lehet nézni mi lesz belőle).

A Milgram-kísérlet a a hadi technológia változására adhat magyarázatot illetve a felettes személy parancsának végrehajtása vagy nem megkérdőjelezése vet fel kérdéseket és ezt összelehet kapcsolni a fentebb említett ideológiás kérdéssel is.

2016. máj. 25. 11:18
 15/22 anonim ***** válasza:

#13/14 Időpont ma 11:04

Azért osztom az észt mert én TUDOM, te meg nem. Nézd meg a hatályos jogszabályt, utána akarjatok habzó szájjal golyót lőni saját honfitársaitokba.

Nem is kell ellenség, ti is megölnétek mindent magyart, hazaáruló gyilkosok.

2016. máj. 25. 12:19
 16/22 anonim ***** válasza:

kezzuk azzal hogy szekely vagyok, inkabb ti arultatok el, de ez egy masik politika.

jobb munkahely hianyaban 10 eve vagyok romaniaban fizetett katona, szoval nekem MUSZAJ tudnom hogy ki, kire es mikor nyithat tuzet, nyilvan 99,9% nem fogja manapsag a sajatjat leloni, ezert irtam hogy vannak kulonleges korulmenyek.

az hogy egykulon osztag hatbalovi a sajatjait max az orosz filmekbe fog megtortenni.

2016. máj. 25. 13:17
 17/22 MZ.per.X ***** válasza:

"Még is hogyan tudják rávenni az embereket a gyilkolásra?"

Nézd meg a jelenlegi közel-keleti helyzetet. Pár éve mindenki azon sírt, hogy miért nem vonul ki az USA meg a NATO a közel-keletről. Aztán egy kis terrorizmus, pár robbantás, pár száz halott ember, és máris mindenki háború után kiáltott.

"Én a normális, átlag emberekre gondolok, nem néhány kivételre."

Az a baj, hogy az átlag ember nem igazán normális, inkább "egyszerű" és megvezethető.

2016. máj. 25. 21:34
 18/22 anonim ***** válasza:
Végül is ha valakit arra is rá tudnak venni, hogy csatlakozzon a szcientológiába vagy szavazzon gyurcsányra, akkor azok után már semmin sem lepődök meg.
2016. máj. 28. 20:57
 19/22 anonim ***** válasza:

IGEN!

Itt a válasz; abban, hogy hogyan tudják az embereket rávenni akármire is.

Mert mivel tudták rávenni az Európát maguknak megszerezni akarókat, hogy átvándoroljanak a fél világon? Hogy megígérték nekik, ami ahhoz kellett, hogy elinduljanak.

Intellektuálisabb embereknek megbecsülést, erkölcsi felsőbbrendűséget, haszonelvűeknek pénzt, vagy olyasmit, bizonyos idő utáni életreszóló állásokat, mindenkinek azt, ami hat.

Csak annak nem kell semmit ígérni, aki a sajátját, a családját, a gyerekét, az állatait, a földjét védi. Persze, nincs is más lehetősége, vagy van?

Azt nem tudom, hogy a partraszállást hogy is gyakorolták, mikor a 5 vagy 6 ezerből csak kb 1000 volt amerikai. Hol gyakorolták? Az USA-ban, vagy Kanadában?

2016. jún. 2. 22:52
 20/22 anonim válasza:
Ketlem , hogy Magyarorszagon elofordul mostanaban hasonlo dolog. Meg amugy sem vagyunk felkeszultek ra.
2016. jún. 8. 21:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!