Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Dunkerqueben Hitler miért nem...

Dunkerqueben Hitler miért nem semmisítette meg az ahgolokat? Talán ezért?

Figyelt kérdés

Dunkerqueben vagy 1 millió szövetséges katonát ejtettek csapdába a nácik és mág nem értem, miért nem ejtették őket fogságba, hiszen ezzel eldőlhetett volna a háború. Ha Hitler szétveri a tengeren és a szárazföldön, megsemmisíti az angol haderőt, még aznap akár partra is szállhatott volna a gyors vereség utáni fejetlenség uralta britannián, mely elvesztette volna védereje jelentős részét, az USA bele sem szólt volna. Ehelyett hagyta, hogy a katonák utasszállító hajókon, halászhajókon, motorcsónakokon elmeneküljenek. Soha nem értettem vajon miért?

Eddig nem találtam erre ésszerű választ. Most láttam ezt az elemzést, amely reálisan magyarázza ezt az anomáliát és eközben több más érthetetlen dolgora is ugyanazon az elven választ talál. Nem vagyok konteo hívő, de ez nagyon ledöbbentett. Mit gondolsz ? https://www.youtube.com/watch?v=dCHidHyOGUo

2015. márc. 5. 20:17
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
92%

Én olvasmányaim alapján a legvalószínűbbnek azt gondolom, hogy békét akart Hitler kötni Angliával és ez egy gesztus lett volna számukra.

"Ha Hitler szétveri a tengeren és a szárazföldön, megsemmisíti az angol haderőt, még aznap akár partra is szállhatott volna a gyors vereség utáni fejetlenség uralta britannián"

Valószínűleg még nem értetek végig általános iskolában a törikönyvön :) A német tengeri erő az angolhoz képest konkrétan nulla volt. Tengeralattjárókkal lehetett fegyvertelen konvojokra egy ideig sikeresen lövöldözni, de nyílt tengeri csata esetén elég hamar megnézhette volna magát Hitler. Esély nem volt arra rá a háború alatt bármikor is, hogy a németek partra tudjanak szállni Angliában. Ezért is próbálták meg később a levegőben kikényszeríteni a békét.

2015. márc. 7. 15:03
 12/28 Salamon Bálint ***** válasza:
78%
A 13. direktívával Hitler épp a békés megoldást zárta ki.
2015. márc. 7. 23:37
 13/28 progizo ***** válasza:
70%

Én is úgy tudom, hogy Hitler nem akart az angolszászokkal háborúzni, ha nem muszáj (erre Churchill kényszerítette rá).

Valamint a nagyotmondó Göring arról győzködte, hogy majd az ő Luftwafféja egyedül is meg tudja semmisíteni a parton rekedt tömeget.

S nem utolsósorban Hitler azért is állította meg seregét, mert azt hitte, hogy veszteségei a Franciaország elleni hadjáratban magasabbak a valósnál. Különösen a páncélosait féltette, és a tényleges veszteségen kívül a műszaki hibában ideiglenesen üzemen kívül esett gépeket is a veszteséghez sorolta véletlenül.

2015. márc. 8. 15:32
 14/28 anonim ***** válasza:
43%

Ez egy gesztus volt Hitlertől. Igy akarta jelezni hogy békét akar kötni. Neveztetjük ezt a lépést Hitler mosolyának is.

Eléggé beteges hogy gesztusként ezt teszi majd utána - szintén gesztusként - csak az angol ipari létesitményeket bombázza. Ez volt Hitler ujabb mosolya anglia felé. De aztán egy gép eltévedt s a bombái a városra hullottak, s a felbőszült Churchill őket kezdte el bombázni. Hitler ekkor már nem mosolygott hanem jött Anglia terrorbombázása.

De végig szövetkezni akart velük, a bombázással is erre akarta őket rákényszeriteni hogy tárgyaló asztalhoz üljenek.

Fura módja a kommunikációnak s nem is nagyon működött...

2015. márc. 10. 10:08
 15/28 anonim ***** válasza:
44%
Nyeh
2019. febr. 18. 19:42
 16/28 anonim ***** válasza:
90%

Az akkori kor technikai lehetőségei ezt a végeredményt dobták ki.

Mind a két félnek voltak szándékai. Akkor, az akkori adott pillanatban, az adott szituációból mindkét fél ki tudta hozni a legtöbbet!

2019. ápr. 15. 18:34
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem bírta.
2019. ápr. 15. 18:35
 18/28 anonim ***** válasza:
92%

Ez már régóta (szerintem azóta, hogy megtörtént) kérdés.

1., Féltették a hadsereget a veszteségtől

2., Mivel az elhagyott fegyvereket nem hatástalanították, felmerült, hogy egy titkos alku keretében az elhagyott fegyverekért engedték el az embereket

3., Sem a britek, sem a németek nem számítottak arra, hogy ennyi embert ki tudnak menteni, tehát joggal gondolhatták, bőven van idejük feltölteni a frontvonalon harcoló csapatokat

2020. júl. 12. 20:02
 19/28 anonim ***** válasza:
30%
Így öt év távlatából is elég butának tűnik a kérdező...
2020. júl. 20. 20:22
 20/28 anonim ***** válasza:
79%
Mert nem tudta. Egyszerűen nem volt ereje.
2020. júl. 21. 07:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!