Miért voltak a németek olyan erősek a II. Világháborúban?
Laikusként ezeket az okokat tudom felhozni:
- Tudatosan készültek a háborúra 1933-tól, míg a szövetségesek, például Franciaország is csak 1938-ban kapott észbe. Folyamatosan fejlesztették a hadiiparukat, új tankokkal, repülőkkel töltötték fel a hadseregüket.
- Okultak az előző világháborúból, tudták, hogy csak akkor nyerhetnek, ha gyors győzelmeket aratnak és megszállják az ellenséget. A franciák viszont arra számítottak, hogy megismétlődik az első világháború és megint állóháború lesz.
- Az előző okból kifolyólag a németek új doktrínát fejlesztettek ki a páncélos hadviselésben. Addig az volt az elképzelés, hogy a tankok a gyalogságot kísérik és őket támogatják. Na a németek (amúgy lehet, hogy ezt az oroszoktól vették át, ebben már nem vagyok biztos) kitalálták azt, hogy a páncélosokat önállóan alkalmazzák (persze gyalogos támogatás így is szükséges), így sokkal gyorsabban tudtak támadó hadmozdulatokat végrehajtani.
- A franciák egy erődrendszer építettek ki a német-francia határon, mert innen várták a támadást. A németek viszont tojtak erre és inkább Hollandián és Belgiumon keresztül támadtak.
Összefoglalva: a francia hadsereg papíron sokkal erősebb és jobban felszerelt volt a németnél még a fentiek ellenére is, viszont nem volt megfelelő haditervük és elavult doktrína szerint harcoltak. Az angolok sem tudtak érdemben segíteni nekik, mert az brit szárazföldi haderő elég gyengécske volt ekkortájt.
Jókat írtak az elöttem szólók!
Azzal egészíteném ki, hogy a szövetségesek nem csak papíron voltak sokkal jobban felszereltek.
A németeket sok jó taktikai húzással tudtak előrenyomulni a jóval kevesebb harcijárművel.
Ha úgy termeltek volna tankot, mint az oroszok, akkor legyőzhetetlenek lettek volna.
Mire felismerték ezt kb. 1941-ben, már késő volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!