Ti mit gondoltok az AK-47 fegyverről?
azért nem mondanám hogy az oroszok nem próbálkoztak az ak-47 ( mondjuk ki AKM mert ma már a kutya sem rohangál 4,7 kilós ak-47-el ) aek-971, an-94, most az ak-12 ami belsőleg egy kicsit kifinomultabb
Az sem igazán igaz hogy koppintás lenne Mihail Kalasnyikov már 1941-ben elkezdte az első gépkarabély ( ami valójában még csak géppisztoly volt ) a gyártását ak-42 név alatt de aztán jött Szudajev pps-43 és a feledés homályába merült az ak-42 ( ahhoz képest hogy egy vasúti csarnokban rakta össze...... ) és ekkor még híre hamve sem volt az stg-44-nek sőt még annak az elődje az mkb-42 is csak elméleti síkon létezett aztán Sztálingrád után jött az mkb.42 amiből a szovjetek is zsákmányoltak, ezután jött a tender egy szovjet gépkarabélyra és ezt nem tudják sokan de az első 2 ember Szudajev ( pps-43 alkotója ) és Kalasnyikov maradt bent Szudajev az ASZ-44-vel győzött de ezután meg is halt gyermekkori betegségében és itt jön a csavar a képbe mert Kalasnyikov az ASZ-44-et fejlesztette tovább amiből lett az ak-46 végül a 47-es Szóval valahol így nézett ki
"(ak-42)" -> mkb.42->ASZ-44->STG-44->ak-46->ak-47->AKM
1915-ben az oroszok létrehozzák a Fjodorov gépkarabélyt ezzel nekik lesz az első gépkarabélyuk a világon de nem terjed el
"utolsó" vagyok
Igen több szakirodalom is valamint az internet is ( főleg külföldi oldalak ) egyértelműen kimondják hogy a Fjodorov álltal tervezet fegyver volt a világ első gépkarabélya DE én egy szóval nem mondtam hogy jó is volt, bár nem sok infó maradt fent de az a kevés infó lényege: gépkarabélyhoz képest egy kissé hosszú csövű volt ( mint pl az AVT-40 ) a tárkapacitása is kicsi volt ( 20-25 ), az ergonómiáról nem is beszélve DE mindezek ellenére igen ez volt a világ első gépkarabélya amit a magyar terminológia is elfogad, aztán jöttek a magyar szakkönyvek és csak ezt lehetett olvasni: az stg.44 volt az első széles körben elterjedt hatékony gépkarabély a világon amely meghaladt a korát sb.....
itt van néhány forrás: interneten szinte csak a wiki [link]
könyvek terén több is említi :Kovács Zoltán és Nagy István Kézi Lőfegyverek című könyve szerintem egész korrekt leírást ad róla
M16-M4 soha nem is vette fel vele a versenyt
persze a próbaterepen ahol előveszik, lőnek vele elteszik az M széria jobb de háborúban ez lényegtelen
ott az fontos ha meghúzod a ravaszt ne robbanjon az arcodba a puskád mert egy fűszál került valahova
ebben az ak47 verhetetlen
vietnámban is az amcsik szedték el sorban a zsákmányolt ak47 et és nem azért mert divatosabb volt mint a sajátjuk
fegyvernepper című filmben van nagyon találóan megfogalmazva
"olyan egyszerű hogy gyerekek is használhatják, használják is" egyszerű fegyver ami nem romlik el
18 as vagyok
kapitalizmus-szocializmus
szocializmusban az volt a lényeg hogy működjön pl erősítők,junoszt tv, lada stb
ezek a mai napig működnek
de mondj pár ilyen hosszú ideig működő dolgot a kapitalizmusban?
ott az volt a lényeg hogy kiszolgálja azt a 1-5-max10 évet amíg rendszerben van utána úgy is jön a zsíros megrendelés a következő szériára
lehet kicsit összeesküvés elméletesnek fogok hatni
de ha nem megy a fegyver akkor védelem is kell ám :D
jaj pont kifejlesztettünk egy vadi új mellényt ami ellenáll az aknak :D
szocializmus meg olyat gyártott hogy 2-3-5X túléli a "szavidejét"
akkora világnézeti különbség van a két rendszer között hogy nem lehet összehasonlítani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!