Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Valaki segítene egy lőelméleti...

Valaki segítene egy lőelméleti kérdésben? Hová kell célozni, ha felfelé vagy lefelé akarunk lőni?

Figyelt kérdés
Egy barátommal ezen vitáztunk. Ha például egy dombról lövünk lefelé, vagy egy völgyből felfelé, akkor melyik esetben célzunk alá és melyikben fölé? Sehogy sem tudtunk dűlőre jutni.

#lövészet #lőelmélet
2013. júl. 4. 08:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nem vettem magamra. Pont nem találtam meg, az alacsonyabban és magasabban fekvő célpontok esetén használandó ballisztikai képleteket. DE! Mint írtam a lövedék röppályát ír le. Nyilvánvalóan számít az, hogy felettem, vagy alattam van-e, de jómagam kizártnak tartom, hogy ha elém célzol a lövedék (ha a szél 0) eltalálna. Főleg belőtt irányzéknál. Lőttem már '22-essel, 7,62-essel no meg léppuskával. És lőttem már lefelé is. Be nem állított irányzékkal mindig a célpont fölé kellett célozni ahhoz, hogy találatot lehessen elérni. Nem fogok itt vitatkozni veled, igazából ezt ki kéne próbálni minden körülmény között, de ha azt mondom, h elmentem és kipróbáltam és nekem volt igazam akkor sem hinnéd el. Szóval...nincs értelme ezen vitatkozni.
2013. júl. 5. 11:42
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Én is lőttem már különböző szögekben, mellesleg még tanultam is ezt évekig. Ez volt a szakmám. Ezek a különbségek igazból nagyobb szögek esetén jönnek ki és nagyobb távolságokon. A .22-es és a légpuska ennek a szimulálására nem jó. A gépkarbély sem az igazi, mondjuk az szvd már megfelel erre. Egyébként tényleg nem hinném el, hogy fölé céloztál és úgy volt a jó.:D

Egyszer voltam Budaörsön a mesterlövész világkupán(megfigyelőként) és ott is az általam leírt módszerrel számolták a helyszöget. Pedig azok az arcok aztán értenek hozzá.

Egyébként ezek nem közismert dolgok. Lövészalakulatnál szolgáltam, a századunknál egyedül voltam aki ismerte és alkalmazta ezeket a dolgokat, de a zászlóaljban is max. hatan-nyolcan.

2013. júl. 5. 12:06
 13/15 anonim ***** válasza:
Akkor neked van igazad, bocsi hogy beleszóltam.
2013. júl. 5. 15:43
 14/15 anonim ***** válasza:

Egy 1857-58-ban íródott szöveg -- oktató könyvecske huszárok számára -- ezt írja ebben a kérdésben:

5. Hogyan kell magossan álló tárgyakra, hegyen vagy dombon álló ellenségre Czélozni?

Fellyebb mint azon distántzián egyenes földön állókra.

6. Hogyan kell méllyen álló tárgyakra, vagy völgyben álló ellenségre Czélozni?

Lejjebb mint egyenes földön azon distántzián lévőkre.

(Csak érdekességképpen gondoltam megjegyezni, hiszen milyen lőfegyverek voltak akkor, több mint 150 éve, és milyenek most...)

2013. júl. 6. 23:14
 15/15 anonim válasza:
A gravotacios lotav csokken, mindegyik esetben, tehat rovidebb lovesre kell keszulni,ahogy lovesz kollega irta.
2022. okt. 13. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!