Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogyan rendelkezik a nemzetkoz...

Hogyan rendelkezik a nemzetkozi torveny ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Tegyuk fel egy idegen gep hatol be rgy orszag teruletere, amley lehet egyszeru civil utasszalito gep.A legvedelem parancsot kap a hogy figyelmeztese a jarmuvet a pilota kimegy es jelzeseket ad az idegen gepnek mely nem reagal.

Erre a pilota kilovesi parancsot kap mivel meg az adott orszag legterebe tartozkodik az idegen gep.Igen am de a pilota pontosan tudja hogy a lovedeket kilove meg a sajat teruleten vette celba az idegen gepet de mire a loveg a celhoz er az idegen gep mar nemzetkozi teruleten van mondjuk egy tenger felett.Kerdes : joga van e a pilotanak kiloni a gepet vagy sem?

#legvedelem
2013. febr. 19. 16:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Előzetesen kiadott utasítás,parancs kérdése az egész.A pilótának nem,a légvédelemnek igen.
2013. febr. 19. 16:36
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
A magyar légvédelem lőhet,amíg az idegen azonosítatlan gép felettünk van.Mindegy,hogy a rakéta pl. Lengyelország felett éri utol.
2013. febr. 19. 16:39
 3/12 A kérdező kommentje:
A kerdes azert erdekes mert lattam a Discoveryn egy adast mely szerint az oroszok lelottek egy utasszalito gepet mely epp keszult kilepni a nemzetkozi legterbe a Fekete Tengernel ha jol tudom .Az amik megvaldoltak az oroszokat hogy nemzetkozi legterben lottek le a gepet nemzetkozi jogot sertve mivel nemzetkozi teruleten nem lohetsz mar idegen gepre a torventy szerint.Igen am de az oroszok felvetelekkel bizonyitottak ha jol tudom hogy a gep valoban keszult elhagyni a legteret es nemzetkozi teruletre ert vagy reszlegesen mar ott volt mikor beerte a raketa, de vedekezesul azt modtak hogy mikor lott a pilota a gep teljes egeszeben meg orosz teruleten volt es ezt bizonyitottak a felvetelekkel.Ezert erdekes ez a hatareset hogy mit mond ra a nemzetkozi torveny.Azaz a lohetsz abban az esetben ha mar tudod hogy a cel elerese mar nemzetkozi teruleten eri az aldozatot?
2013. febr. 19. 16:47
 4/12 anonim ***** válasza:
Leszállásra kényszerítik csak, főleg ha utas szállítóról van szó nem is fegyverrel ellátott gépről.
2013. febr. 19. 16:56
 5/12 A kérdező kommentje:
Az elobbi valasz 16:50-nek szolt.:)
2013. febr. 19. 16:59
 6/12 anonim ***** válasza:
2013. febr. 19. 17:07
 7/12 anonim ***** válasza:
Egy dolog a törvény, és más dolog a gyakorlat, főleg ha hatalmi szempontok döntik el. És e téren gyakran azok döntik el. Normális esetben, normális viselkedés történik. A jelzésre sokféle módszer van, a tiltást, vagy kényszert is könnyű értésre adni. Értelmes ember utólag tisztázza a dolgot, ha menet közben nem lehet, ostoba, vagy felfuvalkodott ember visszafordíthatatlan következményekkel járó lépést tesz. Az eddigi lelövéseknél is mindig kiderült, hogy lett volna megoldás, de egyik, vagy mindkét fél abnormálisan viselkedett.
2013. febr. 19. 17:57
 8/12 A kérdező kommentje:
Teljesen egyetertek utolso de meg mindig nem kaptam a kerdesre valaszt mi a torvenyes eljaras ebben az esetbe nvagy ez egy kiskapu es torvenyileg is megengedet a kiloves es annak ellentkezoje annak fugvenyeben hogyan dont az adot legvedelem?
2013. febr. 19. 18:33
 9/12 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdésedre nem nagyon adható konkrét válasz, mivel a nemzetközi jog alapja egyes nemzetközi szerződések, amelyeket adott állam vagy aláír, vagy nem. Amely állam nem írja alá, arra értelemszerűen a szerződésben foglalt szabályok nem vonatkoznak. Lásd az atomcsend, illetve atomsorompó egyezmények.

Hogy a pilótának joga van-e kilőni a gépet az megint a konkrét esettől függ. Egy diktatórikus államban a pilóta nem nagyon gondolkodhat a parancson, mert könnyen egy kivégzőosztag előtt találhatja magát. Háború idején sem szerencsés a parancsokat megkérdőjelezni.

Egy normális országban, békeidőben, ha az elkószált gép egyébként nem jelent veszélyt, akkor a pilóta nem fogja lelőni, és feletteseitől sem fog erre parancsot kapni. Szerintem.

2013. febr. 19. 20:47
 10/12 A kérdező kommentje:
Lehet hogy igy van sot egyre valoszinubb csak azon gondolkodom hogy akkor miert vontak felelosegre az amerikaiak az oroszt ha nincs jog az ilyen esetre valamint ha nem kotelezte volna oket a torveny.Ha meg van ilyen torveny bondolhattak volna erre az esetre is ami a kerdesben szerepel...vagy lehet hogy ez kimaradt es igy barmit megtehetsz mert nem kotelez a torveny.En csak azt szerettem volna eldonteni kinek olt igaza a torveny alapjan de ugy nez ki mindketojuknek ha nincs kiteltel a torvenyben ebben az esetben.Igy az amcsi reakcio ocska propaganda hisz az orosz barhogyan donthetett ha meg nem akkor pontosan kene tudni mit ir a torventy az adott esetre.
2013. febr. 20. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!