Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A közel keleten az araboknál,...

Rambo93 kérdése:

A közel keleten az araboknál, kibalhézik, kivel?

Figyelt kérdés

Ez így kicsit zavaros így nekem : Azt tudom,hogy Irán,Szíria,Izrael,Gáza,Törökökm nem épp puszipajtások.

És ebből a balhézásból lehet világháború?

2012. dec. 23. 10:11
 1/6 anonim ***** válasza:
77%

Ezek nagyon távolról összefüggő, de inkább külön történetek. Szíria meg Egyiptom az arab tavasz nevű felvilágosító (felvilágosodó?) reform áldozatául esett. Diktátorból demokráciába helyett, diktátorból diktátorba vagy polgárháborúba esete lett.

Irán egy vallási fundamentalista ország, aki nukleáris hatalommá akar válni.

Gáza Izraellel határos város, ahonnan a hamasz huzogatja Izrael bajszát, idén megelégelték a zsidók és megint odacsaptak, de már vége.

Törököknél a faji feszültségek szintén nem ma kezdődtek. Ott a keleti oldal annyira el van kurdosítva, hogy kisebb hadurak vannak, jórészt kábítószerkereskedelemből fentartva magukat.

Egyikből se lesz világháború, nyugi.

2012. dec. 23. 10:59
 2/6 anonim ***** válasza:
62%

Az előző tulajdonképpen leírta a lényeget, néhány módosítást és észrevételt tennék csak.

Irán muszlim ország, de nem arabok lakják, hanem kb 50%-ban perzsák, a maradék azeri, kurd meg effélék. A saját kis rendszerváltásuk (1979) óta iszlám köztársaságnak nevezik magukat, gyakorlatilag azonban Mahmud Ahmadinezsád elnök eléggé megkérdőjelezhető módon nyerte a választásokat. Utálják a Nyugatot, főleg Izraelt, atomfegyvert próbálnak kifejleszteni.

Szíria afféle arab diktatúra, Bassár el-Aszad elnököl már egy ideje. 2011-es arab tavasz után ide is elért a forradalmi hangulat, de elég lassan indult be - mára viszont szabályos polgárháború alakult ki. Se Törökország, se Izrael nem nagyon szívlelik a jelenlegi rezsimet, voltak is határvillongások.

Izrael el van foglalva mostanság a gázai övezetben a palesztinok hülyeségével - nagyjából annyi, hogy a palesztin terrorszervezetek iskolákba és kórházakra telepített rakétakilövő állomásairól néha elindítanak Izrael felé pár száz rakétát, akik pont pár hónapja unták meg, és kilőtték az egészet a francba. Amúgy Izrael elég stabilan áll, mostanság a törökökkel is rendeződni látszanak a kapcsolatok.

Törökország speciális eset, a nyugathoz próbál közeledni (EU stb.), NATO-tag, igen jelentős térségi erő, nagyon stabil, de a keleti részen folyamatos gondot jelentenek a szírek, illetve a Közel-Kelet legnagyobb, ország nélküli népe...

...a kurdok, akik viszonylag nagy tömbben élnek Törökország, Szíria, Irán és Irak területén, magyarán 4 különböző országban. Elég nagy népre kell gondolni, csak ezen a területen kb 30 millióan élnek, és érthető módon szeretnének saját országot, viszont a fent felsorolt 4 ország ezt NAGYON nem akarja, úgyhogy az ellenségeskedés folyamatos - főleg Törökországgal, ahol 15-20 millió (!) kurd él.

2012. dec. 23. 14:14
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen, egy dolog lemaradt: világháború ebből nem lesz, ahhoz a szereplők túl kicsik.
2012. dec. 23. 14:15
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Na, akkor harmadjára is én :)

Csak egy kis tanács: ha egy adott területről szeretnél informálódni, mindig úgy csináld, hogy előtted van a térség térképe. Ez borzasztó sokat segít, hogy összerakd magadban az országokat és azok kapcsolati hálóit. Én Délkelet-Ázsiával foglalkozom sokat az utóbbi időben, kinyomtattam egy A/4-es lapra egy vaktérképet, szépen beírogattam az országokat meg a városokat, már magamtól is menne, nagyon hatásos :D csináld meg ugyanezt a Közel-Kelettel, és baromira képben leszel.

Amúgy műszaki egyetemre járok, szal magához a témához semmi közöm, csak amolyan hobbi. De annak tökéletes, szélesedik a látóköröd, meg ilyesmi.

2012. dec. 23. 14:19
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen,már tisztább a kép mint eddig volt!

Az utolsónak meg köszi megfogadom a tanácsod,

o még valami olvastam olyat is hogy itt a közel keleten az oroszok és kínaik vagy japánok már nem is tudom de ők is valahogy belejönnek a képbe.

2012. dec. 23. 17:31
 6/6 anonim ***** válasza:
26%

Izrael próbálja leigázni Palesztinát.

Még hogy a Palesztinok a gonosz terroristák pfff...

2012. dec. 24. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!