Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Régen a fiúknak tényleg nem...

Régen a fiúknak tényleg nem volt választásuk, és katonának kellett állniuk? Egyetértetek ezzel?

Figyelt kérdés
Ez mióta nincs így? És ti ezzel egyetértetek?
2009. jún. 23. 23:19
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
98%

Békeidőben a hosszú ,évekig tartó sorkötelezettségnek nincs értelme.6-8 hónap alatt az alapkiképzést meg lehet csinálni.

És a rendszerváltás után már nálunk is lehetett választani polgári szolgálatot, ha valakinek a vallása, nézete nem volt összeegyeztethető a fegyverviseléssel.

Igaz, az hosszabb ideig tartott, hogy ne kibúvónak használják.

2009. jún. 24. 10:32
 22/51 anonim ***** válasza:
99%
Szia.Én voltam katona.20 hónapig.Ráadásul a határörségnél az akkori jugoszláv határon.Nekem tetszett.Kicsi örsön egy kis faluban Szentgotthárd mellett szép környezetben.Nem voltunk sokan,talán 30-an.Önellátók voltunk sokmindenben.Volt legalább 10 kutyánk.3 lovunk.Lehetett lovagolni.Havonta disznót vágtunk.Saját konyhakertünk nagyon jó szakácsunk.Jó kapcsolatban voltunk a falusiakkal.Ha kellett segitettünk nekik vagy ők nekünk és önzetlenűl.A kiképzés volt kicsit kemény( 3 hónap ) de tuléltük és megerősödve jöttem el Nyirbátorból.Új barátokat szereztem...végülis nem volt rossz.Ja és nem utolsó sorban a barátnő hűségét is próbára tette.
2009. jún. 24. 10:33
 23/51 radon válasza:
90%
Én 18 hónapot voltam. Azt hittem itt a világvége, mikor be kellett vonulnom. Épp elkezdtem pénzt keresni, barátnőm volt aki ma a feleségem. Most utólag szerintem ránk fért és ráférne a mai fiatalokra is. Sok mindent megtanultunk pl.: kompromisszumokat kötni (nem meghunyászkodni), elviselni egymást, maggyőzni egy felettest stb. Meggyőződésem, ha ma lenne katonaság (szerintem elég lenne 10 hónap is), nem lenne ilyen vad a világ. Az emberek nem szaladnának egyből panaszra, nem az volna a vita érv, hogy veled úgysem lehet megbeszélni semmit vagy érvek helyett egymás háta mögött nem menne ennyire a fúrás. Ott a seregben annak volt rossz aki nem volt képes ezeket a dolgokat magáévá tenni. A hajat nemcsak uniformizálás okán vagy kib*ásból vágták rövidre, hanem higiéniai okokból, így könnyebb volt megelőzni a hajtetű terjedését. Nekem jó helyem volt, a szakmámba dolgozhattam, sok pénzt kerestem (ma már el lehet mondani), sok barátot találtam, igaz Ők lassan elkoptak ki a távolság miatt ki egyéb okokból. 18 éve szereltem le és még ma is órákat tudnék mesélni a sok kalandról ami megtörtént velünk. Ráférne a mai fiatalokra is tisztelet a kevés kivételnek.
2009. jún. 24. 11:04
 24/51 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem a katonaság a legnagyobb hülyeség a világon.

a szülők is megnevelhetik a gyerekeket, és azért ne keverjük már össze az iskolával, ahol tanul az ember. Jó, most lehetne írni, hogy a katonaságban is, de mit, lőni? Na ne!

És ha kitörne valami háború, akkor persze azokat a katonákat állítanák harcba. Mindig a nagy fejesek találják ki a háborút, és mindig a hétköznapi emberek halnak meg benne. Egyáltalán akinek a fejében megszületik, hogy most hadat üzen egy másik államnak, azt kéne helyből lelőni.

A katonaságnak soha nem volt semmi értelme, akár csak a háborúnak!

2009. jún. 24. 11:14
 25/51 radon válasza:
86%

11:04 vagyok

A sorkötelezettséget 1868 ban vezették be nálunk és 136 év után szűnt meg. Az idősebbektől tudom, hogy az 50-60-as években akit nem vittek el katonának egészségügyi vagy más egyéb okból az szégyenében szinte elbujdosott.

2009. jún. 24. 11:15
 26/51 anonim ***** válasza:
59%

Egy évig voltam katona.

Ezalatt híztam 20 kilót, megtanultam lógni, hazudni és lopni, illetve a kopaszokat szívatni mikor én lettem öreg...

Tényleg ettől lettem férfi?

Szóval a válaszom a kérdésre az, hogy nem.

2009. jún. 24. 11:36
 27/51 anonim ***** válasza:
73%
én 20/f és sajnos már nem lehettem katona, de szívesen éltem volna egy olyan világban ahol kötelező volt legalább egy 6-8 hónap. van önkritikám és rám is rámférne a dolog. meg alapból se vok vmi narkomán hippi beállitottságú, szoval én fölösleges dolognak se tartom. szoval mindegy, összeségében, én nem értek egyet azzol h eltörölték a szolgálatot, talán az emberek kevésbé lennének ien barom módon önzőek, egoisták és individualisták
2009. jún. 24. 12:01
 28/51 anonim ***** válasza:
52%

11:14-es, abszolút ezen a véleményen vagyok én is!

Mostanában kellene bevonulnom, de biztos, hogy kitalálnék valamit, hogy ne kelljen...örülök, hogy nem kötelező...undorító dolog!!!

2009. jún. 24. 12:03
 29/51 anonim ***** válasza:
66%

Többen írták, hogy mindenki túlélte. Ez egyáltalán nem igaz. Többen is öngyilkosságot követtek el, mert nem bírták a szívatást, valamint "balesetek is voltak, mikor a nem jól kiképzett katonák véletlenül lelőtték a társukat.

Az nem látszik, hogy rendet tanultak volna, elég, ha apámra gondolok, aki nagyon rendetlen, de rajta kívül is sok rendetlen, fegyelmezetlen katonaviselt embert ismerek.

2009. jún. 24. 12:56
 30/51 anonim ***** válasza:
82%

Az én férjem 2 évig volt határőr még 2000 környékén. Szerintem semmi rossz nem volt a kötelező katonai szolgálatban, legalább normális embereket faragtak a fiatal férfiakból.

Ennek eltörlésének a hatásait már lehet látni: elég ránézni a mostani fiatalokra, isznak, drogoznak, azt se tudják mit kezdjenek magukkal, dolgozni meg nem akarnak, nem tisztelnek senkit. (Tisztelet a kivételnek)

2009. jún. 24. 13:48
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!