Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Régen a fiúknak tényleg nem...

Régen a fiúknak tényleg nem volt választásuk, és katonának kellett állniuk? Egyetértetek ezzel?

Figyelt kérdés
Ez mióta nincs így? És ti ezzel egyetértetek?
2009. jún. 23. 23:19
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
89%
Izraelben például most is hadkötelezettség van, még a lányoknak is!!
2009. jún. 24. 00:20
 12/51 anonim ***** válasza:
92%

Emlékszem még hogy bátyám mindent elkövetett hogy ne kerüljön be, végül konyhára került. Azt is nehezen viselte.

Viszont egy barátom jól elvolt ott, ő meleg... élvezte a dolgot, akadt szórakozása hehe, és nem mondhatnám hogy férfit faragtak belőle, de valamire csak jó volt:D

2009. jún. 24. 00:53
 13/51 anonim ***** válasza:
90%

00:20 azért Izraelt meg Magyarország még nem azonos. Hiszen ott most is háborúk dúlnak.

A kérdésre a válasz: Nem

2009. jún. 24. 01:32
 14/51 anonim ***** válasza:
85%

Nem volt valami kellemes, akkoriban minden fiú rosszul volt a katonaság gondolatától, de végülis mindegyik túlélte, sőt a legtöbbjüknek határozottan jót tett a katonaság!

A férjem pl. még 2 évig volt katona : teljesen rosszul volt bevonulás előtt, 2 évig ő volt a családban a mártír, de ha szóba jön a katonaság, nem fogy ki a kalandok meséléséből! :D

Ö egyszem gyerekként otthon mindentől meg lett kímélve, a katonaságnál viszont nem volt ott nagymami, hogy bevesse az ágyát, nem volt ott apuci, hogy kipucolja a bakancsot, nem volt ott anyuci, hogy uzsit csomagoljon kisfiának... :]

Megtanult ágyazni, felmosni, cipőt pucolni, a ruháit rendben tartani, fegyelemre tanították (ráfért!), amellett önállóságot tanult!!!

Egyre gyakrabban gondolom, hogy az én 17 éves fiamra is ráférne a katonaság... :[

Mondjuk, az nagyon nem volt jó, hogy sok bunkó őrmester csicskáztatta a fiúkat (megalázó büntetéseket szabott ki), ezek többnyire kiderültek és az őrmester kapott a pofájára.

Az is biztos, hogy akkoriban a fiúk megizmosodva, megférfiasodva jöttek vissza a katonaságból, nem volt ennyi festetthajú-fülbevalós-affektáló-buzeráns... :-P

2009. jún. 24. 02:07
 15/51 anonim ***** válasza:
93%

Az 50-es években kötelező volt a katonaság.Ha valaki nem vonult be,börtönbe zárták.Ugyanígy börtönt kaptak a Jehovisták is,mert a vallásuk tiltotta a fegyverviselést.

Az egyetemistáknak nem kellett 3 évig szolgálni,de minden nyári szünetben be kellett vonulniuk.Ebben az időben a nyári hónapokban az egész laktanya kiköltözött valamelyik erdőbe és ott gyakorlatoztak.Kb havonta hozták be őket egy napra a városba.Ebben az időben még a tisztekkel szembeni fő követelmény a párthűség volt.Sokuk még a nevét sem tudta leírni.1954-ben sokukat tartalékos állományba helyezték,és némileg iskolázottabbak lettek a tisztek.A 60.-as években írták elő a tiszteknek a kötelező érettségit.

Lehetőség volt arra,hogy valaki már 16 évesen bevonuljon,és sokan éltek is ezzel.Így ugyanis 19 évesen már túl voltak a kötelező katonai szolgálaton,és a munkájuk nem szakadt meg a katonaság miatt.Akkoriban az általános elvégzése után kevesen mentek középiskolába,legfeljebb szakmát tanultak,tehát 16 évesen már befejezték az iskolát.

A legrosszabb szolgálatuk a határőröknek volt,mert sokszor fordult elő,hogy a határsértőkkel harcba keveredtek,és meghalt közülük valaki.

De ha valaki letöltötte a 3 évet,még nem szabadult meg a katonaságtól.Időnként általános mozgósítást rendeltek el.Ez azt jelentette,hogy vagy kapott egy behívót az illető,vagy éjszaka jelentek meg a lakásán,hogy azonnal vonuljon be.Ilyenkor néhány napig vagy néhány hétig újra katona lett.

Egyetlen haszna az volt,hogy a fiúk fegyelmet tanultak,és fizikailag edzettebb lettek.

2009. jún. 24. 07:58
 16/51 anonim ***** válasza:
56%
én rettentően örülök neki,hogy eltörölték...a párom most 20 éves és belehalnék, ha elvinnék tőlem! 14 órás munkaideje van, azt is alig bírom kivárni, nemhogy félévet vagy még többet! Abba is belebetegedtem(szó szerint), mikor egy pár napig nem láthattam...
2009. jún. 24. 08:23
 17/51 anonim ***** válasza:
95%

Annyiban szerintem jó volt, hogy a fiúk legalább tanultak egy kis rendet és fegyelmet és végre be tudtak ágyazni.:)

De persze az eredeti cél olyan messze volt, mint Makó Jeruzsálemtől.Stilszerűen.

Izraelben tényleg zseniális, hogy a nőket is kiképzik.

36/N

2009. jún. 24. 08:45
 18/51 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem jó, hogy ma az megy katonának, aki akar - férfiak és nők is.

Az én haverjaimnak is vannak vicces történetei a katonaságról, de ahogy kiveszem a szavaikból, értelme összességében nem volt sok, elmalmoztak ott, ennyi. Azt mondják, az elején volt némi gyakorlat, aztán semmi értelmes.

Mindig is rockerek közt mozogtam, nekik - teljesen jogosan - még pluszban a hajlevágatás nem tetszett a dologból. Kis dolognak tűnik, de ha egy igazi dús sörényről van szó, amiért tényleg kár, az van vagy 5 év, mire ugyanakkorára visszanő. Háborúban megértem, - bár a holland katonáknak, a hivatásosoknak is, olyan hosszú hajuk lehet, amilyet akarnak - de gyakorlathoz minek ez a kopaszítás? Volt olyan ismerősöm, aki ezért intéztette el magának a polgári szolgálatot - meg is értem, én is ezt tettem volna a helyében. Azért ahhoz már tényleg joga van az embernek, hogy eldöntse, mekkora legyen a haja...

2009. jún. 24. 08:56
 19/51 anonim ***** válasza:
62%
Én nem mentem, hamis papírokkal felmentettem magamat 1985-ben.
2009. jún. 24. 09:07
 20/51 anonim ***** válasza:
78%

Legalább "férfiak" lettek,rá férne a mostani fiatalokra!!

Akik még egy rántottát se tudnak megincsálni maguknak,és a hajvasalás veszi el az idejük nagy részét.

2009. jún. 24. 10:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!