A Mongol Birodalom meg tudta volna hódítani Európát?
Ha közrejátszott a tatárok kivonulásában a kánválasztás, akkor az orosz területekről miért nem vonultak ki, csak innen?...
Elmondom: mert itt erős ellenállásba ütköztek, masszív kővárak láncolatával találkoztak, nem sikerült elfogniuk a királyt és megsemmisíteni a haderőt (a tatárjárás után nem sokkal IV. Béla már sikeres hadjáratokat vezetett).
A kánválasztás csak évekkel később esett meg, és Batu el sem ment rá!
"Én ezt tanultam kb 15 éve!"
- Mint mondtam, ez egy régi tévhit.
"Amúgy a 13. század első felében voltak itt a tatárok, de m1, és még jó, hogy a 2. felére a századnak megerősítették a várakat..."
- 1241-42. Szerinted ez nem a XIII. század második fele?
Sokaknak nem fog tetszeni, de Kína tele volt kőből épített várakkal és a hvárzemi birodalom sem szűkölködött benne de egyik sem tudta meghátrálásra kényszeríteni őket. Szóval ha rákészülnek akkor az ostrom gépeikkel és némi kiéheztetéssel viszonylag könnyedén átgázoltak volna egész európán.
Viszont Batu közel sem volt olyan jó hadvezér mint amilyennek tartják, egyszerűen nem vitt magával kellő ostrom felszerelést és sáska módjára hagyta, hogy emberei végigpusztítsanak mindent. Valószínűleg azért is fordul vissza mert már nem tudta ellátni a seregét. Ugyanis ő sose akart kán lenni. Ha emlékezetem nem csal vagy három évig nő volt a kán, igaz jelképesen.
És elegem van abból is, hogy Muhinál úgy állítják be, mintha totál idióták lettünk volna, hogy szekérvárral védekeztünk a mongol horda ellen. Nem lehetett az olyan rossz taktika ha maguk a mongolok is átvették pár évvel később.
Az, hogy kikaptunk az akkori világ alighanem legjobban militarizált népétől pedig aligha lehet szégyen. Igenis a lehetőségekhez mérten derekasan védekezünk, többször megfutamítottuk őket.
Valószínű mint Kínában itt is egy új dinasztiát adtak volna. Mongol császárra lett volna a Mongolbirodalomtól független Európának.
Amúgy Kán választás miatt hagyták félbe a - középkori tévedés miatt tévesen - tatár járásnak nevezett mongolok által végzet szokásos népirtást.
"Amúgy Kán választás miatt hagyták félbe a - középkori tévedés miatt tévesen - tatár járásnak nevezett mongolok által végzet szokásos népirtást."
- A tatárjárás megnevezés valóban téves, de az is, hogy a kánválasztás miatt vonultak ki. Mint írtam korábban: a kánválasztás csak évekkel később történt, és Batu el sem ment rá. Illetve orosz földön eztán is maradtak. Azaz: a Magyar Királyságot nem tudták meghódítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!