A Mongol Birodalom meg tudta volna hódítani Európát?
Kivonultak, de amit lehetett, leromboltak, amit lehetett, hazamentettek. Már akkor is.
A kérdés értelmetlen. Az akkori birodalom részlegesen átgázolt Európán. Nem az itteniek, hanem a hatalomöröklési problémák vetettek véget neki.
A mostani birodalom nem gázolhat át a mostani Európán, mert nincs mostani birodalom.
Nem.
Magyarországról is azért fordultak vissza, mert a Dunántúlon kiépült kővárakkal nem tudtak mit kezdeni.
Ázsiában, a végtelen sztyeppén nem valami sok ilyennel találkoztak, és Kelet-Magyarországon, az Alföldön sem, ám amint átkeltek a Dunán, várak tömkelegébe ütköztek, amik sikeresen ellen is álltak. Nyugaton csak még rosszabb lett volna a helyzet.
Ezért fordultak vissza.
Ez hülyeség!!!
Nem azért vonultak vissza, mert sok volt a kővár!
Épp ez az, hogy az országban volt kb. 20 db kővár, de azokat otthagyták ahol van!
Volt az ő vezérük (az a Dzsingisz kán vagy mi a fukk), és amikor az ottani főgóré meghalt ez a kán visszavonult a haderejével, hogy pályázzon a koronáért!
Ha nem halt volna meg az államfőjük akkor simán elfoglalták volna egész Európát!
(Röviden, tömören lefordítva mai nyelvre xD)
Utolsó. Látom, nagyon értesz a témához, csak nem értem, akkor miért szólsz hozzá...
"Nem azért vonultak vissza, mert sok volt a kővár!
Épp ez az, hogy az országban volt kb. 20 db kővár, de azokat otthagyták ahol van!"
1) Magyarországban a XIII. század második felére már több mint 150 vár, és megerődített kolostor állt.
2) Magyarországon a kővárak mind a Dunántúlon, a Felvidéken, és Erdélyben épültek.
A tatárok ezért fordultak vissza. Mert itt már túl erős ellenállásba ütköztek. A sztyeppén nem igen találkoztak kővárral.
Nem mellékesen Muhi emléke is élt még bennük, amikor csak hatalmas áldozatok árán tudtak átkelni a folyón. Nem véletlen, hogy a Dunán csak 8(!) hónap után mertek átmerészkedni, akkor, amikor annak vize befagyott.
"Volt az ő vezérük (az a Dzsingisz kán vagy mi a fukk), és amikor az ottani főgóré meghalt ez a kán visszavonult a haderejével, hogy pályázzon a koronáért!"
- Ebből is látszik, hogy halvány gőzöd sincs az egészről, csak "valami Dzsingisz kán", meg "főgóré", meg az "XD"-k...
Ez egy sokáig élt tévhit volt a történetírásban, de nem igaz. Egyébként Batu kánról van szó (csak ne értem, ha ennyire fogalmad sincs az egészről, miért írsz), és egyfelől a kánválasztás csak évekkel később, 1246-ban esett meg, amire Batu el sem ment!
Szóval az, hogy emiatt vonultak volna ki a tatárok, alaptalan. Már csak azért is, mert mellettünk, orosz földön, évszázadokig ottmaradtak továbbra is.
Én ezt tanultam kb 15 éve!
Amúgy a 13. század első felében voltak itt a tatárok, de m1, és még jó, hogy a 2. felére a századnak megerősítették a várakat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!