A 45M Árpád lehetett-e volna a II. Világháború legkiválóbb tankvadásza?
Összehasonlításul ->
SZU-100 tankvadász (Szovjet)
1) Súlya: 31 tonna
2) Páncélzata
Front: 75 mm
Oldal: 45 mm
Tető: 20 mm
3) Fegyverzet
100 mm-es D-10 ágyú
1000 méteren, 90 foknál, 185-214 mm-es átütés
4) Sebesség: 43 km/h
5) Hatótáv: 330 km úton
6) Fajlagos teljesítmény: 13 le/T
Jagdpanther tankvadász (Német)
1) Súlya: 45,5 tonna
2) Páncélzat:
Front: 80 mm
Lövegpajzs: 100 mm
Oldal: 45 mm
3) Fegyverzet:
88 mm-es Pak 43 L/71 ágyú
1000 méteren, 30 foknál, 193 mm-es átütés
4) Sebesség: 46 km/h
5) Hatótáv: 160 km úton
6) Fajlagos teljesítmény: 15,4 le/T
M36 Jackson tankvadász (USA)
1) Súlya: 29 tonna
2) Max páncélzat: 108 mm
3) Fegyverzet:
90 mm-es M3 ágyú
1000 méteren, 30 foknál, 195 mm-es átütés
4) Sebesség: 42 km/h
5) Hatótáv: 240 km úton
6) Fajlagos teljesítmény: 15,5 le/T
45M Árpád tankvadász (Magyar)
1) Súlya: 36-37 tonna
2) Páncélzat:
20-50-120 mm
3) Fegyverzet:
88 mm KwK 43 L/71 (a Királytigris ágyúja)
1000 méteren, 30 foknál, 215 mm-es átütés
4) Sebesség: 46 km/h
5) Hatótáv: kb. 220 km úton
6) Fajlagos teljesítmény: 14 le/T
Nos?
"A kérdező roppant intelligens. Ha nem értek vele egyet moderátorral fenyeget."
- Tévedsz, nekem a te állandó zaklatásaidból, szőrszálhasogatásodból, trollkodásodból van elegem.
"44M Tas rohamlöveg változata kapta később a 45M Árpád nevet.
-> Forrás?"
- Ott a forrás, mutattam. Nem fogok minden szavam után magyarázkodni. Te nem a kérdésekre válaszolsz, csak provokálsz, ebből is látszik.
"Mert azok nem tankvadászok, te rohadt nagyon, mindenbe belekontárkodó szakértő...
-> Ezt én is leírtam. Ebből is látszik, hogy nem olvasod végig amit írok."
- De igen. Viszont akkor megint csak miért tetted fel a kérdést, ha te is tudod rá a választ? Mire a kötözködés? Hát csak úgy, mi?:) Mert az neked annyira megy...
"Mert ennyire okos vagy. Épp ezért is nem tartok igényt az idétlenkedésedre.
-> Idétlen kérdés, hogy miért pont ezek? Aha..oké."
- Igen, idétlen, mivel egy tankvadásszal a többi tankvadászt hasonlítjuk össze! Döbbenet, nem?!
"Azt is odaírtam, csak szokás szerint megint felületes vagy és hanyag.
-> Igazad van, mea culpa, mea maxima culpa."
- Nofene, neked olyanod is van?...
"Bocsánat, itt elnéztem. Bonthatod a pezsgőt.
-> Hát bizony, elnézted. (milyen vicces, hogy ezt az oldalt is csak azért ismered, mert vagy 100 alkalommal az orrod alá dugtam"
- Hiszed. Ez az oldal kb. az első google-s találatok között szerepel a harckocsikról lévő leírásokkal kapcsolatban. Azt hiszed, hogy most látom először? Azért ezt használtam, hogy ne tudj belekötni.
(De persze számodra nincs megoldhatatlan, ha kötözködésről van szó...)
"Szegény ember vízzel főz. De ha találsz 30 fokos adatot, oszd meg velünk, kérlek."
- Tudod mit? Akkor ha neked nem felelnek meg, ne válaszolj. Másoknak szerintem megfelel, mert látható belőle a viszonylagos teljesítménye.
",És minden ágyúnál a legnagyobb teljesítményt vettem figyelembe.
-> Ami szokás szerint marhaság. Mert a teszteredmények nem egyenlőek a valós harcértékkel."
- És mint tudjuk, te ott ültél bennük.
"Leszakadna a nyelved, ha egyszer dicsérően szólnál valamiről, ami magyar, igaz
-> Én szidtam volna?"
- És én ezt állítottam? Olvasd talán vissza még egyszer.
"A TAS tankvadász paramétereit nem ismerjük, nem épült ilyen prototípus."
- Érdekes, hogy a szakkönyvek (amikre hivatkoztam) mégis ismernek paramétereket. De te jobban tudod. Ezt is.
"Pár adatot ismerünk csak, és ebből nem lehet következtetni túl sok mindenre."
- Azért itt lennék párak, akik mégis megpróbálják, utólagos engedelmeddel.:)
,,- Tévedsz, nekem a te állandó zaklatásaidból, szőrszálhasogatásodból, trollkodásodból van elegem. "
Tehát aki nem ért veled egyet, az troll. Érdekes.
,,Ott a forrás, mutattam. Nem fogok minden szavam után magyarázkodni. Te nem a kérdésekre válaszolsz, csak provokálsz, ebből is látszik. "
Nem mutattál semmit. Honlap? Könyv? Szakmunka? Hol írják ezt ,hogy 45M Árpád?
,,De igen. Viszont akkor megint csak miért tetted fel a kérdést, ha te is tudod rá a választ? Mire a kötözködés? Hát csak úgy, mi?:) Mert az neked annyira megy... "
A kérdésem arra irányult, hogy önkényesen miért ezeket hasonlítod össze. Szerintem egyszerű kérdés.
,,Hiszed. Ez az oldal kb. az első google-s találatok között szerepel a harckocsikról lévő leírásokkal kapcsolatban. Azt hiszed, hogy most látom először? Azért ezt használtam, hogy ne tudj belekötni. "
Hogyne. Azért hivatkoztál korábban mindig a wiki-re szerintírásként, mközben a [link] adatait egyszer sem ismerted el, sőt határozottan állítottad, hogy ami ott van az úgy nem jó. Érdekes.
,,",És minden ágyúnál a legnagyobb teljesítményt vettem figyelembe.
-> Ami szokás szerint marhaság. Mert a teszteredmények nem egyenlőek a valós harcértékkel."
- És mint tudjuk, te ott ültél bennük. "
Nem, de szoktam olvasni. Tudod, szakkönyveket, ahol nem csak a mm-tereken és számokon ugrálnak hanem a valós teljesítményt elemzik. Ajánlottam neked, magyar szerzők közül Turcsányit.
,,Érdekes, hogy a szakkönyvek (amikre hivatkoztam) mégis ismernek paramétereket. De te jobban tudod. Ezt is. "
Tervadatokat ismerünk. Nem épült meg.
-" Azért itt lennék párak, akik mégis megpróbálják, utólagos engedelmeddel.:)"
Na és mire következtetsz?
Például kezdjük ott, hogy a 88 L/71-et nem túl valószínű hogy megvettük volna. Ötlet szinten felmerült, de a 75 mm L70-et se vettük meg a Tas harckocsihoz.
Na akkor? Egy meg nem épült prototípusról van szó, amihez nem licencelték a tervbe vett ágyút.
Ha te ennyiből tudod hogy milyen lett volna, akkor nagyon ügyes vagy. Nem gúnyolódom, komolyan.
"Tévedsz, nekem a te állandó zaklatásaidból, szőrszálhasogatásodból, trollkodásodból van elegem.
-> Tehát aki nem ért veled egyet, az troll. Érdekes."
- Belinkelhetnék ide egy rakat vitát, egyikükkel sem volt ilyen. Mert az vita volt. Te meg csak veszekedni jársz fel a gyk-ra.
"Ott a forrás, mutattam. Nem fogok minden szavam után magyarázkodni. Te nem a kérdésekre válaszolsz, csak provokálsz, ebből is látszik.
-> Nem mutattál semmit. Honlap? Könyv? Szakmunka? Hol írják ezt ,hogy 45M Árpád?"
- De mutattam. Ha neked nem felel meg, ez van. Mit képzelsz magadról?.. Nem tartozok neked elszámolni valóval.
"De igen. Viszont akkor megint csak miért tetted fel a kérdést, ha te is tudod rá a választ? Mire a kötözködés? Hát csak úgy, mi?:) Mert az neked annyira megy...
-> A kérdésem arra irányult, hogy önkényesen miért ezeket hasonlítod össze. Szerintem egyszerű kérdés."
- A válasz is pont ilyen egyszerű: mert a különböző nemzetek tankvadászait vonultattam fel - amit te magadtól is tudsz, de nem bírod, hogy ne köss bele minden apró részeltbe. Ez nálad zsigerből jön.
"Hiszed. Ez az oldal kb. az első google-s találatok között szerepel a harckocsikról lévő leírásokkal kapcsolatban. Azt hiszed, hogy most látom először? Azért ezt használtam, hogy ne tudj belekötni.
-> Hogyne. Azért hivatkoztál korábban mindig a wiki-re szerintírásként, mközben a [link] adatait egyszer sem ismerted el, sőt határozottan állítottad, hogy ami ott van az úgy nem jó. Érdekes."
- Nem érdekel a véleményed. Leírtam, azért másoltam ki mindent, és azért erről az oldalról, és hasonlítottam össze még a legapróbb részleteket is, hogy te se tudj belekötni. De - ahogy látható - ilyen téren számodra nincs megoldhatatlan.
",És minden ágyúnál a legnagyobb teljesítményt vettem figyelembe.
- És mint tudjuk, te ott ültél bennük.
-> Nem, de szoktam olvasni. Tudod, szakkönyveket, ahol nem csak a mm-tereken és számokon ugrálnak hanem a valós teljesítményt elemzik."
- Ahol egy ütközet kimenetelét olyan tényezők dönthetik el, minthogy melyik félnek van több üzemanyaga, kinek van jobb felderítése, hogyan használják ki egymással szemben a terep adottságait, milyen felszereléseket vonultatnak fel, mekkora a számbeli fölény, milyen a kiképzés, stb. Persze, komplex dolog.
Itt a lényeg, hogy a tankok közül face-to-face melyik indul nagyobb eséllyel a harcba. Nehéz ezt megérteni, elhiszem...
"Érdekes, hogy a szakkönyvek (amikre hivatkoztam) mégis ismernek paramétereket. De te jobban tudod. Ezt is.
-> Tervadatokat ismerünk. Nem épült meg."
- Úgy vártam, hogy ha nem tudsz belekötni a teljesítményekbe, akkor belekötsz ebbe. Valamibe muszáj.
Egyébként DE, ki lehet számítani mind a fajlagos teljesítményét, mind a hatótávot, mind a sebességet! Tudják, milyen erős motorja lett volna, tudják, mekkora súlyú lett volna, és mekkora üzemanyagkapacitása (ezek már a tervezőasztalon eldőlnek, tudod??) így a fentiek kiszámolása már adja magát!
A 44M Tas teste, futóműve és motorszerkezete megépült, csak a lövegtorony nem. A 45M Árpádnak ugyanezen részei készültek el - és mivel tornya eleve nem volt, így gyakorlatilag a legnagyobb része elkészült.
"Azért itt lennék párak, akik mégis megpróbálják, utólagos engedelmeddel.:)
-> Na és mire következtetsz?"
- A válaszolók véleményére vagyok kíváncsi. (Nem a provokátorokéra, mielőtt magadra vennéd.)
"De mutattam. Ha neked nem felel meg, ez van. Mit képzelsz magadról?.. Nem tartozok neked elszámolni valóval."
Nem tartozol semmivel, és nem kell dühöngened. Semmi okod nincs rá. Forrást kértem. Az nem forrás, hogy bemásolsz egy angol szöveget. Hol olvastad? Ki írta? Interneten? Akkor hol a link?
Könyvben? Akkor író, könyvcím?
Ezt így szokás. De tégy amit akarsz, ezzel csak azt bizonyítod ,hogy te milyen ember vagy. Bizonyítás helyett dühöngsz.
A google-vel két honlapot találtam ahol szerepel a 45M Arpad( lehet több is ettől még persze) Abből az egyik ez.
A másik egy fórum. [link]
Ez a fórum pedig...hát nekem nem úgy tűnik ,hogy egy hiteles dolog volna
Mindegy, várom továbbra is hátha akad bizonyíték arra 45m Árpádra...
A 44M Tas Rohamlöveg (EZ a neve és kész - Assault gun=rohamlöveg) a legjobb rohamlöveg lett volna - magyar viszonylatban. A mellső terepszöge nagyon kicsi, és mivel megfelelő motor nem volt hozzá, 2 Turán motor volt a Tasban. Jó eséllyel ezek még okoztak volna problémákat terepen (lásd: Tigris). A külső rugózású futőm is elég elavult volt már 44-ben.
Kilövési arányai jók lettek volna, lévén a Turán pontatlan lövegéhez szokott magyarok amit becéloznak, ki is lőtték volna, mint a Tigriseknél. Ha jól szerepelt volna, az inkább a kezelőknek lett volna köszönhető.
A rohamlövegeknek, önjáró lövegeknek más volt a feladatuk: tűztámogatást adni a csapatoknak.
A tankvadászok kifejezetten az ellenség harckocsijainak megsemmisítésére lettek kitalálva. Ez a kiváló, aprólékos páncélkialakítását figyelembe véve inkább tankvadásznak tűnik, nem rohamlövegnek (mint pl. a Zrínyi I-es).
Kérdező. Továbbra is várjuk, hogy mégis hol nevezik 45M Árpád (tankvadásznak)
Mert mindenütt 44M TAS rohamlöveg.(bár van ahol tankvadász, de mindegy) Szóval?
Hogy van ez a 45M Árpád?
Ja, és válaszul nem dühöngeni kell, meg moderátorokkal fenyegetni. Tanuld meg, a normális vitához a normális hangnem is hozzátartozik. No meg hogy elismerjük ha tévedtünk, forrásokkal, adatokkal bizonyítsuk mondandónkat.
Ezt a normális emberek így csinálják.
A többi rajtad áll. De tőlem aztán vergődhetsz tovább, szidhatsz, jelents fel, bannoltass ki...rád bízom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!