Legyőzhette volna a Harmadik Birodalom a Szovjetuniót?
Ma van a támadás 70.-ik évfordulója.Ennek kapcsán gondoltam felvetni a kérdést.
Amikor hét évtizede elindultak a német csapatok, még nemigen sejtették, hogy mekkora ára lesz a Barbarossa-nak.
A hadművelet megítélése erősen eltér. Vannak, akik szerint Hitler csak egy hajszálra állt tőle, hogy legyőzze Sztálint. Két nagyon kritikus időszak is volt, az egyik június vége, amikor a levegőben lógott a bukása, a másik, amikor augusztusban a Vörös hadsereg kezdett szétmorzsolódni.
A másik oldal véleménye szerint soha nem volt reális esély a győzelemre, mert az ország túl nagy és szélsőséges a teljes meghódításhoz, a kommunista vezetés pedig soha nem adta volna fel.
Ti mit gondoltok?
Németországnak nem a háborúra volt szüksége, hanem gyarmatokra, hogy Európa legnagyobb és legjobban fejlődő iparát el tudja látni piaccal és nyersanyaggal.
Ezt viszont csak háborúval lehetett megszerezni. Ergo Németo.-nak kellett a háború és ezt a nagy többség támogatta is (persze nem ilyen végkifejletre számítottak) Ezzel az indokkal viszont nem állíthatta maga mellé a közvéleményt. Kellett neki egy fekete bárány. Erre volt jó a pénzéhes zsidók képét a köztudatba vetíteni majd később a bolsevizmust is melyek szerinte megakadályozzák Németország kibontakozását
"Hát nem tudom ki rohanta le Lengyelországot..."
Hát nem tudom ki üzent hadat majd bombázta először a német városokat..Valahogy nem Hitler neve ugrik be hanem Churchill..de az amerikaiknak se Hitler üzent hadat úgyhogy ennyit erről hogy mindenért Hitler a hibás.
"A szovjetek előtt az Európa belsejébe vezető kaput szintén Hitler nyitotta ki."
Persze különben biztos eszükbe se jutott volna ugye? Sztalin éppannyira szeretett volna terjeszkedni mint Hitler. Különben minek ment volna bele mindjárt az elején a Molotov-Ribbentrop paktumba?
"Erre volt jó a pénzéhes zsidók képét a köztudatba vetíteni majd később a bolsevizmust is melyek szerinte megakadályozzák Németország kibontakozását"
Viszont ez hülyeség. Ha kíváncsi vagy rá miért utálták a zsidókat (nemcsak a németek hanem mindenhol a világon ahol megfordultak) olvass utána az 1800-as évek korabeli antiszemita művekben. Pl:
Egyáltalán nem egy véletlenszerűen generált ellenségképről volt szó, hanem nagyon is érthető okai voltak a zsidóellenességnek.
Arról hogy a bolsevizmustól való félelem sem volt alaptalan, azt gondolom, az elmúlt 40 év uralma után ma már nem kell különösebben bizonygatni.
Nem azt vitatom hogy jogos volt-e félelem a zsidó pénzemberektől vagy a bolsevistáktól (az egy másik kérdés) hanem csak azt mondtam, hogy ebbe lehetett kapaszkodni és fel lehetett vele tüzelni a közvéleményt.
nem vagyok sem zsidóbarát sem zsidóellenes. Sztem egy népirtást nem igazol semmi. van egy pár zsidó ismerősöm és nem illik rájuk egyik sztereotípia sem amivel általában illetik őket.de ez már tényleg egy másik tpic lenne..ne offoljuk ezt, mert nekem tetszik az eredeti kérdés és én is kíváncsi vagyok arra, hogy ezt mások hogyan látják.
09:40
"Lengyelország lerohanása??? "
A lengyel vezetés idióta volt, szó se róla. De az áldozatok akkor is a lengyelek voltak, az agresszorok pedig a németek és a szovjetek.
"Még valami, ami Hitler gengszterizmus-elméleted ellen szól. "
Hitlernek nem volt semmiféle előre kidolgozott stratégiája, hosszútávú cselekvési programja. Rögtönzésekre épült az egész politikája. Nem politikus volt ő, hanem egy gengszter és egy hazardőr keveréke.
09:46
"Németországnak nem a háborúra volt szüksége, hanem gyarmatokra, hogy Európa legnagyobb és legjobban fejlődő iparát el tudja látni piaccal és nyersanyaggal. "
A háború után az NSZK méretűre összezsugorodott, gyarmatok nélküli Németország Európa legdinamikusabban fejlődő gazdasági hatalma lett. Az állításod tehát nem állja meg a helyét. A németek egyik versenyelőnye az angolokkal, franciákkal szemben éppen az lett, hogy nem kellett költséges és értelmetlen gyarmati háborúkat vívniuk.
11:03
"de az amerikaiknak se Hitler üzent hadat"
Éppen fordítva történt. Neked kéne törit tanulnod.
11:05
"Sztalin éppannyira szeretett volna terjeszkedni mint Hitler. "
Szeretett. Ehhez kellett neki Hitler szövetsége. Addig még a balti államokhoz sem mert hozzányúlni.
11:08
"Tehát ez a háború mindenképp kirobbant volna, akár van Hitler akár más van helyette. "
Legenda. Hitleren kívül senki sem akadt, aki egy világháborút megkockáztatott volna.
11:13
"Arról hogy a bolsevizmustól való félelem sem volt alaptalan, azt gondolom, az elmúlt 40 év uralma után ma már nem kell különösebben bizonygatni."
Köszönjük Adolf! :D Ha nincs Hitler, nincs az az elmúlt 40 év uralma sem.
"Sztem egy népirtást nem igazol semmi."
De ha utánanéztél volna, tudhatnád, hogy tervek szerint SZÓ SEM VOLT népirtásról. Ki akarták telepíteni a zsidókat a háború sikeres befejezése után a birodalom keleti határain kívülre. Komplett, kidolgozott tervek voltak erre.
Csak aztán nem úgy alakultak a dolgok, és ez a kitelepítési lehetőség meghiúsult, a háború vége felé pedig nagy éhezés nyomorgás lett ezért torkollott vérfürdőbe az egész. Ami sajnálatos esemény és tényleg nem igazolja semmi, max az hogy a háború borzalmai közben történt. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a zsidók ártatlanok voltak a kezdetektől fogva mind egy szálig, és nem igazolja a zsidók szemétkedéshez való jogát sem.
"Hitlernek nem volt semmiféle előre kidolgozott stratégiája, hosszútávú cselekvési programja. Rögtönzésekre épült az egész politikája."
Ez hülyeség. Igen is voltak kidolgozott háborús stratégiái hiszen készült a háborúra. Csak nem minden haladt a terveknek megfelelően (pl Szu-t augusztusra érte el) és akkor kezdett rögtönözni.
"Hitleren kívül senki sem akadt, aki egy világháborút megkockáztatott volna."
Magaddal vitatkozol. Mondtam már hogy Hitler NEM akart világháborút NEM is készült rá. Ez egész egyszerűen csúsztatás. Az igaz, hogy rosszul taktikázott, ezért szélesedett ki a háború. De ez nem ugyanaz, mintha mindenkit őt rángatott volna bele ahogy te feltételezed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!