Legyőzhette volna a Harmadik Birodalom a Szovjetuniót?
Ma van a támadás 70.-ik évfordulója.Ennek kapcsán gondoltam felvetni a kérdést.
Amikor hét évtizede elindultak a német csapatok, még nemigen sejtették, hogy mekkora ára lesz a Barbarossa-nak.
A hadművelet megítélése erősen eltér. Vannak, akik szerint Hitler csak egy hajszálra állt tőle, hogy legyőzze Sztálint. Két nagyon kritikus időszak is volt, az egyik június vége, amikor a levegőben lógott a bukása, a másik, amikor augusztusban a Vörös hadsereg kezdett szétmorzsolódni.
A másik oldal véleménye szerint soha nem volt reális esély a győzelemre, mert az ország túl nagy és szélsőséges a teljes meghódításhoz, a kommunista vezetés pedig soha nem adta volna fel.
Ti mit gondoltok?
Jó kérdés.
Mindenesetre sokat dobott volna a latban, ha korábban indul a támadás és a szláv népeket a németek nem alacsonyabbrendű rabszolgaként kezelik, hanem elhitetik velük, hogy ők igazából felszabadítók (például egész Ukrajna lakossága így kezelte a németeket), akik igazából nem hódítanak, csak keresztesháborút vívnak a bolsevizmus ellen (mivel ugye a szlávok nagyon vallásosak voltak, így sokan csatlakoztak volna egy zsidóbolsevizmus-ellenes kereszteshadjárathoz, nem beszélve arról, hogy a Szovjetunió mit tett a lakosságával 24 év alatt).
Szóval ha a németeknek sikerült volna maguk mellé állítani a meghódított területek népeit és nem szolgaként kezelni őket, akkor lett volna esélyük. Ha korábban indulnak, akkor elérnek Moszkvához, ugyanis így is csak 60 kilométerre voltak tőle. Ha egy hónappal előbb mennek, akkor beveszik a fővárost, Sztálingrádot és elbukott volna Leningrád is a déli gócpontok felszámolása után.
Azért kérdezem, mert elvileg lett volna rá esélye, amennyiben néhány dolog másképpen történik. Itt egyrészt a támadásra gondolok, ami kezdetben nagyon jól, a tervek szerint haladt, amíg nem kezdtek el rögtönözni.A másik pedig a faji politika, amivel rengeteg "potenciális jóbarátból " csináltak ellenségeket.
Ha ez a kettő másképp zajlik, könnyen lehet, hogy minden másképp alakul.
Míg pl. Japán tehetett volna akármit, az USA ellen soha nem lett volna esélye.
Történelemtanárom az első órán azt mondta, hogy történelemből nem teszünk fel "mi lett volna ha" kérdéseket. Akkor nem értettem, de mostmár kapizsgálom.
Nyerhettek volna ha leszáll Chuck Norris, vagy mondjuk minden német megnégyszereződik, de nem ez történt ezért vesztettek.
"Történelemtanárom az első órán azt mondta, hogy történelemből nem teszünk fel "mi lett volna ha" kérdéseket. Akkor nem értettem, de mostmár kapizsgálom."
Szerintem pedig egyáltalán nem baj, ha megvizsgáljuk az ok-következmény összefüggéseket, hiszen csak így tudunk következtetéseket levonni a múltból. A történelemtanárod úgy néz ki, hogy nem szeret a múltból tanulni, de hát magára vessen. Kinek a pap és kinek a papné. :)
Szerintem nem az a kérdés, hogy legyőzhette volna-e a 3. birodalom a SZU-t, hanem az, hogy legyőzhette volna-e a világot. És erre a kérdésre egyértelműen az a válasz, hogy nem. Mert hát Hitler legalább kétfrontos harcot folytatott: Egyszerre ment neki Nyugat-Európának, és rajta keresztül az USA-nak és a SZU-nak, meg mindenki másnak, akinek csak lehetett. És ezzel létrehozott egy egységfrontot, amit már nem lehetett legyőzni.
Hitler a diktátorok tipikus sikereit érte el, és tipikus hibájába esett. A mindenkit lehengerlő agresszív nyomulás először rém sikeresnek bizonyult. Ha megáll mondjuk Lengyelország, Csehszlovákia, a Benelux országok és Ausztria lerohanásánál, akkor ezzel lehet, hogy akár évtizedekre is tartani tudta volna magát, és ez is kirívó siker lett volna. De ő, elszakadva a valóságtól, a kezdeti sikereket úgy értelmezte, hogy mindent lehet, ami persze sosincs így. Kicsit hasonlít nekem ez a sztori Orbán Viktor mostani nyomulásához, meg a centrális erőtérhez. Ők sem tudják, hol a határ. Márpedig mindennek van határa, még a Szovjetuniónak is, ahogy régen mondták.
Akkor lett volna esélye, ha nem ront nekik fejjel, hanem előtte alaposabban felkészül.
Először mindenképp a briteket kellett volna legyőznie, amivel kipipálta volna az afrikai frontot is, és a nyugati front kialakulását is minimálisra csökkenthette volna.
Így már minden erőforrását keletre irányíthatta volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!