Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ha a sorkatonaságban fegyelmet...

Ha a sorkatonaságban fegyelmet tanult az ember, akkor a 136 év alatt, amíg érvényben volt, miért nem ürültek ki a börtönök Magyarországon?

Figyelt kérdés
Mert ugye sokan azért akarnák vissza, mert hogy a mai fiatalok ott fegyelmet tanulnának. De ha ott tényleg fegyelmet tanítottak, akkor 1868-tól kezdődően -amikor bevezették Magyarországon- miért nem ürültek ki fokozatosan a börtönök vagy legalábbis csökkent le nagyon minimálisra a fogvatartottak létszáma?🤔 Lehet hogy én vagyok rosszul összerakva, de nálam a fegyelembe az is beletartozik, hogy az illető nem követ el bűncselekményt.

dec. 9. 22:29
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
A történelem nem ért véget, mert most is azt éljük meg. Mi közünk az ukránokhoz? Szerinted ha nálunk történne valami, őket érdekelné?
dec. 10. 15:47
 12/20 anonim ***** válasza:
43%

Hát de te írtad:"nem katonai szemléletű társadalomban élünk"

Egy: Amit én írtam, az a 40 évvel ezelőtti néphadsereg elmélete volt. Tehát a múlt. Nem azt írtam, hogy ez nekem mennyire tetszett, mert, hogy mi tetszett mégis, azt külön fogalmaztam meg. Akkor mi köze ennek ahhoz, hogy nem katonai szemléletű társadalomban élünk? Ami természetesen egy infantilis megközelítés, mert ugye régóta tudjuk, Si vis pacem, para bellum de majd te megoldod, hogy ne kerüljünk bajba, hiszen ez csak attól függ, hogy TE mit akarsz.

Kettő: Az infantilis jelző azért is jogos, mert csakis nyeretlen kétévesek hiszik azt, hogy ami most van, az mindig úgy is lesz.

Mert még nem láttak karón varjút

dec. 10. 15:57
 13/20 anonim ***** válasza:
44%

"mi köze ennek ahhoz, hogy nem katonai szemléletű társadalomban élünk"

A kommunista érában sem volt katonai szemlélet, csak akkor mindenkire nézve kötelező volt a katonaság, tehát kevés kivételtől eltekintve mindenki átesett rajta. Azért ennek így komoly presztízse nem volt.

"ami most van, az mindig úgy is lesz."

Nyilván nem, de ha alapvetően békés helyzetre törekszel, az azért nem olyan nagy probléma...

dec. 10. 16:01
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Azért nem következetes amit írsz mert a sorkatonaság 136 élve alatt ugyanúgy volt katonai fogda ha valamelyik katona nem bírt magával és nem viselkedett és ugyanúgy volt katonai bíróság ha a katona fegyelmi vagy valmi súlyosabb bűnt követett el. Hülye emberek akiket nem tudtak sehogyan sem megfegyelmezni mindig is voltak és vannak ezt a katonaság sem tudta megváltoztatni se most se régen. A katonaság inkább a normálisabb emberek pszichéjét változtatta meg és tanította fegyelemre. Bár én már nem voltam sorkatona de idősebb ismerőseimtől például sokat hallottam hogy egyes kisebbségekhez tartozó sorkatonáknál sokkal sőrűbben előfordult (a többséghez képest) hogy nem nagyon lehetett megfegyelmezni őket és elég sűrűn a katonai fogdába csücsültek.

dec. 10. 16:10
 15/20 A kérdező kommentje:

14: De szerintem a normálisabb emberek sem váltak fegyelmezettebbé a leszerelés után a további életükre a bevonulás előtthöz képest. Odabent muszáj volt fegyelmezettnek lenniük, mert nyilván nem akartak kimenő vagy eltávmegvonást vagy fogdára kerülni. De amikor vége lett, nyilván örültek, hogy megint jöhet a lazulás.

Alapvetően a megfogalmazás a hibás. "A sorkatonaság fegyelemre tanította az embert." helyett inkább az "A sorkatonaság idejére az ember fegyelemre kényszerült." a helyes.

dec. 10. 16:52
 16/20 anonim ***** válasza:
37%

Igen, de amíg a ma élők közül azok akik atélték a sorkatonai szolgálatot egyrészt nem vették komolyan, csak annyira, hogy kiengedjék őket a laktanyából, másrészt az egésznek semmi köze nem volt a leszerelés utáni bűnelkövetői vagy tisztességes életvitel folytatásához. Amit ott megtanultunk, hogy nem mi vagyunk a világ közepe, nem mindig azt esszük amit szeretnénk, anyukánk nem tud mindig a védelmünkre kelni amikor igazságtalanság ér, nem mindenki akar jót neked aki mosolyog és el kell viselni olyan emberek közelségét, akik elől a civil életben odébb sétálnál.

Nem kell ebbe olyan dolgot belemagyarázni, ami nem volt benne oszt jónapot

dec. 10. 22:37
 17/20 progizo ***** válasza:
56%
Akkor állítsuk vissza a halálbüntetést és csináljunk országunkból egy katonaállamot, mint Spárta volt vagy mint talán ma Izrael.
dec. 13. 13:48
 18/20 anonim ***** válasza:
#17 Demagóg hülyeség. Csúsztatás, belemagyarázás, a valóság meghajlítása. Nem biztos, hogy tehetsz róla, mert az egyéni képességeknek vannak határai, lehet, hogy egyszerűen csak tapasztalatlan fiatal egyed vagy, de örüljünk neki, hogy így is jogod van butaságokat beszélni. Mitől csúsztatás? Azért mert ha megemlítem, hogy hú de csinos az a lány, arra nem épeszű reakció az, hogy jóhogy nem már megerőszakolod! Nem ismeretlen kommunikációs technika, számosan művelték már a történelem során (hallottál már ilyenről, hogy történelem?) például Goebbels vagy Suslov, de nem ilyen óvodás szinten mint te.
dec. 13. 17:44
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
16: ott megtanították a piálást, a lopást és a simliskedést.
dec. 14. 19:04
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
#19 Erre nehéz lenne azt mondani, hogy nem igaz, de ennek oka maga a Néphadsereg létezésének hazug, álságos létezése volt. Ha nem is tudtuk pontosan, de azt érzékeltük, hogy amit mondanak nekünk a politikai oktatáson abból valószínűleg egy szó sem igaz
dec. 14. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!