Ha a sorkatonaságban fegyelmet tanult az ember, akkor a 136 év alatt, amíg érvényben volt, miért nem ürültek ki a börtönök Magyarországon?
Butaság. Nem tartozik bele. A fegyelem alatt a katonaságnál azt értették, hogy a parancsokat, a tanult mozdulatsorokat kérdés és gondolkodás nélkül kell végrehajtani. Az a katona, aki harci helyzetben szavazósdit akar játszani, vagy meghal, vagy miatta hal meg a bajtársa, vagy nem sikerül elérni a kitűzött célt. Ezért meneteltetnek, mert valamilyen szinten képesnek kell lenni az összehangolt mozgásra, az individumnak föl kell oldódnia a közösségben, alá kell rendelnie magát a parancsnak.
Ez nem azt jelenti, hogy a mi Néphadseregünk ebben kifejezetten sikeres lett volna, de arra jó volt, hogy látszólag értelmetlen dolgok miatt ne rinyáljunk mint egy primadonna, hanem ha kell összeszorított szájjal viseljük el és várjuk a holnapot. Én igazából azért tartottam jónak (persze utólag!), mert olyan emberekkel szolgáltam együtt, akikkel a való életben soha nem találkoztam volna. Itt megtanultam, hogy egyszerű parasztgyerekbe is több gerinc szorulhat, mint egy elkényeztetett pösti ficsúrba. Ma azért lenne értelme, mert bizonyos alap dolgokat lenne értelme megtanulni, hogy ha egyszer beüt a krach (mert ugye a történelem mégsem ért véget) ne akkor kelljen már megtanulni, hogy melyik a gépkarabélyod eleje
1: Márpedig ahogy emlegetik, abból nekem az jön le, hogy úgy gondolják, hogy a mai elkanászodott fiatalság ott meg lenne fegyelmezve, és a leszerelés után már visszafogottabban viselkednének. Ez szerintem alapvetően zagyva elgondolás. Attól, hogy a bent töltött idő alatt a kicsapongó alkatúak rákényszerülnek a fegyelemre és a zokszó nélküli parancsvégrehajtásra, miért maradnának utána a mindennapi életben is ilyenek?🤔 Örülnek, hogy vége van, és jöhet újra a duhajkodás. Legalábbis én ezt láttam azon link típusú ismerőseimnél, akik voltak katonák. Valaki még linkebb lett, mint előtte.
Ilyen hatást inkább a börtönbüntetés gyakorolhat az emberre. Mivel oda visszakerülhet, ha nem tanul a fogságból, és újra bűnözni kezd.. De a katonasághoz nem kerülsz vissza azért, mert nem engedelmeskedsz a munkahelyen a főnöködnek, rendszeresen elkésel, vagy rendetlenül tartod otthon a szobádat.
Ha beüt a krach, akkor ott vannak a hivatásos katonák.
"úgy gondolják, hogy a mai elkanászodott fiatalság ott meg lenne fegyelmezve, és a leszerelés után már visszafogottabban viselkednének."
Nézzél végig a mai 50+ korosztályon aztán döntsd el mennyire hatott rájuk a fegyelmezés úgy általában
"A fegyelmet ott bent megtanították vagy rád kényszerítették."
Persze Pityu...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!