Aki a sorkatonaság alatt hónapokra kórházba kényszerült, annak ez beleszámított a szolgálati idejébe?
Nem mindegy? Sorkatona akarsz lenni?
Mit érdekel mi VOLT a múltban?
"Gondolok itt olyan esetekre, hogy teljes menetfelszerelésben kellett gyalogolniuk mondjuk ilyen 50 kilométereket. 30-40 kilóval a háton azért megvan a sérülésveszély."
Ilyen nem volt.
"De pl. azt hogyan oldották meg, amikor a jeges vízben kellett átúszni egyik lékből a másikba"
Ilyen sem volt.
3.: Hogy-hogy nem volt? Ez kevésnek számított, sokkal többet mentek?
1.: Miért ne érdekelhetne? Én már nem hiszem, hogy sorkatona leszek valaha is, bár ki tudja. Lassan 30 éves leszek. Én csak néha gyalogolok 25km-nél többet. Jó minőségű túrabakancsban, és nagyon könnyű táskával és bőséges mennyiségű vízzel, étellel. Durva belegondolni, hogy a rossz minőségű surranóban, erősen limitált mennyiségű vízzel, alvás nélkül egyszerre legyalogolhattak 3-4-szer annyit, mint én. Azért az nem semmi, amire akkoriban minden férfi kötelezve volt. Túl kényelmes lett az életünk, néha ha sokat megyek, akkor nekem is megfordul a fejemben, hogy jó lenne már hazaérni.
Magyarországon max a felderítőknek volt hasonló terhelés, de abban sem vagyok biztos.
Nálunk 8-10 km gyalogmenetek voltak könnyített menetfelszerelésben, éleslövészettel kiegészítve.
Kisebb sérülést elláttak a gyengélkedőn, tartós sérüléssel (komolyabb törés) leszereltek (nálunk volt rá példa). Aztán később ha felgyógyult akkor berángatták letölteni a fennmaradót (erre is volt példa).
Amikről te írsz az az SAS menetgyakorlata 65 km, hegyi terep, teljes menetfelszerelés (25 kg hátizsák) és fegyverzet, 20 órás szintidő. És ez nem a kiképzés hanem a kiválasztás része.
A másik amiről írsz az nem tudom mi, a fókák kiképzésén sincs talán ilyen. Lékek közt átúszni? Hideg vízben ücsörögnek esetleg egy gerendával a kezük közt de nem az északi sarkon :)
Nem tudom te hol halottál ilyen kiképzésről a magyar honvédségnél de biztos sokat ivott aki ilyet mesélt :)
Persze beleszámított.
Egy lábtörés másfél hónap beteg szabi volt.
6.: "A másik amiről írsz az nem tudom mi, a fókák kiképzésén sincs talán ilyen. Lékek közt átúszni? Hideg vízben ücsörögnek esetleg egy gerendával a kezük közt de nem az északi sarkon :)"
Ezt egy történelmi filmben láttam, a többit pedig kikövetkeztettem. Rengetegen arról számolnak be, hogy mennyire kemény a katonaság, ott váltak igazi férfivá. Ehhez meg ugye az kell, hogy brutálisan megerősödjenek testileg és lelkileg. Úgy képzelem el a beszámolók alapján, hogy a nap felében edzettek, a másik felében pedig gyakorlatoztak. Vagy például őrségadással tréningezték a fegyelmet, koncentrációt, kitartást. 24 óráig állni egy helyben, nem mehetnek el wc-re, nem ehetnek, nem ihatnak, és egy centit sem mozdulhatnak el a helyükről, de gondolom ez alap volt mindenkinél, egy minimum szint.
Kérdező ilyenek max az SAS-nél meg Navy Seal-nél vannak, sorozat seregeknél sehol sem.
A magyar sorkatonák javarésze semmilyen brutális megerősödésen nem esett át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!