A britek és amerikaiak tömeges támogatásai (fegyverek, járművek, iparcikkek, stb) nélkül a Szovjetunió összeroppant volna a hitleri Németország 1941-es invázióját (Barbarossa hadművelet) követő 1-2 évben?
A történelemben nincs idegesítőbb kérdés, mint a "mi lett volna, ha ..".
Én nem becsülném alá ennyire a Szoveteket. Szerintem(!) sokkal lassabban, de kiverték volna a Németeket. Az összes európai országban voltak szimpatizánsaik magas politikai körökben, akik segítették őket. A Szovjetúnióban viszont mindenki potenciális ellenség volt, kivétel nélkül. Amíg Sztálin élt volna, addig biztos hogy az utolsó emberig harcolt volna mindenki a nácik ellen. De szerintem ha meg is halt volna, akkor is.
Ha viszont elesett volna a Szovjet, akkor a te verziód a legvalószínűbb.
#3-nak:
És nekem erős a gyanúm hogy ha a nácik feladták volna, és próbáltak volna visszavonulni, a Szovjetek akkor verik xarrá őket, mentek volna utánuk mint a pitbull.
Amúgy is pont ez történt.
'A történelemben nincs idegesítőbb kérdés, mint a "mi lett volna, ha ..".'
Ahhoz képest számos történész felteszi ezt a kérdést...
# 5
Bocs, de nincs igazad.
Az USA egyszerre lépett hadba Japán és Németország ellen, a katonai és gazdasági erőforrásai vagy 80%-át Németország ellen koncentrálta.
Japán végig másodlagos volt az erőforrások elosztásánál, tekintve hogy a németek klasszisokkal erősebbek voltak mind katonailag, mind gazdaságilag a japánoknál.
#6-nak:
Érdekes.
Én ahány történészt nézek, feltételezésről kérdezve őket, mindegyik elhatárolódik az egyenes választól.
Találgatás, jóslás.
Szovjet-Oroszország a Lend-Lease nélkül is életképes volt.
A háború már 1941-ben eldőlt. A moszkvai csata után már nem az volt a kérdés, hogy ki nyer, hanem, hogy mikor.
Az oroszok a Lend-Lease keretében sokféle Nyugati harckocsit tesztelhettek:
- M3 Stuart: könnyű harckocsi, nem szabad tőle sokat várni
- M3 Lee: 6 katona mozgó koporsója
- a Matilda és a Churchill alulmotorizáltak voltak, és gyengének találták a gyári lövegüket, ezért a Matildába a T-34-es F-34-es lövegét szerelték be
- a Valentine elfogadható volt
- az M4-est viszont ténylegesen jónak találták, mind a páncélvédettségével, a túlélőképességével, a kényelmességével és tűzerejével tökéletesen elégedettek voltak.
Eredetileg mindössze 26 példányt kaptak 1942 elején, tesztelték őket, a fentebb soroltaknak tökéletesen megfeleltek, és az M3-as Lee-k helyett M4-eseket kérvényeztek.
Az M4-es az a Sherman, csak maguk az amerikaiak, és az oroszok soha nem használták ezt az elnevezést, az oroszok Emcsának, M-csitirijének hívták.
A Sherman az brit elnevezés volt.
Semmivel sem voltak jobbak az amerikai és brit harckocsik, sőt voltak, amik simán rosszabbak voltak, mint az oroszoké.
Repülőknél is összeszedem a hadisegélyként elpasszolt modelleket.
"A történelemben nincs idegesítőbb kérdés, mint a "mi lett volna, ha .."."
Viszont mi szeretünk ezeken elmélkedni, akkor is ha neked nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!