Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Amikor még volt nálunk sorkato...

Amikor még volt nálunk sorkatonaság, akkor miért csak alibizéssel telt az idő, miért nem csináltak valami értelmeset is?

Figyelt kérdés
Például, amiért eredetileg az egészet létrehozták. Na abból ott nem nagyon tanult senki, ellenben italozni, csencselni, lopni - az ment nagyon. Ami ismeretet meg el kellett volna sajátítani, azt nem vette komolyan senki.
2024. máj. 20. 10:46
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
42%
Na ez egy jó kérdés. Katonaviselt ismerősöknek feltettem már a kérdést, hogy ugyan mi az, amit odabent tanultak meg, és utána életük folyamán hasznosítani tudták, csak egy dolgot mondjanak. Mind olyasmit mondtak, hogy ott megtanultak összetartani, meg kiállni a másik mellett, csapatszellemet tisztelni, meg ilyenek. Nem is tudom. Én ezeket már az iskolában és a szülői neveltetés által megtanultam. De az régen rossz, ha valakinek 1-másfél évnyi csicskázás kell hozzá.
2024. máj. 20. 13:00
 22/33 anonim ***** válasza:
86%

Két ok volt:

Nem volt elég pénz a képzésre.

Nem akarták, hogy kiképzett emberek szaladgáljanak az utakon (Lásd: 56).

2024. máj. 20. 13:43
 23/33 anonim ***** válasza:
73%
Speciel, nem érzékeltem alibizésnek orrba-szájba tolni távírászként a hadműveleti szolgálatokat. A harmadába beledöglenél annak, ahogyan a beosztás miatt forgatták a bioritmusunkat - és itt még nem említettem, hogy koncentrálni is kellett, nem csak ücsörögni. És nem csak a hadműveleti területen kellett helytállnunk! De te tudod! -Vagy nem! :DDD
2024. máj. 20. 15:03
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Alakulata válogatta, az első lépcsős alkulatnál és különösen a különleges rendeltetésű alakulatoknál nem alibizést folyt. A díszzázadnál, őrszázadnál szintén nem.

Tény ami tény, a többinél fogalmazzunk úgy, mint a hétköznapokban a kommunizmusban "tegyünk úgy mintha csinálnánk valamit" semmittevés.

2024. máj. 20. 15:59
 25/33 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőlépcsős ezred az kemény volt sajnos én is ott voltam a bajai lövészezred, ezred komendáns alakulatánál, itt volt a legkeményebb a kiképzés és a hétköznapi élet is állandó készenlét elméleti és gyakorlati kiképzések voltak, és ha nyugaton eldördült egy lövés rögtön beriadóztattak bennünket érdekes módon a riadók mindig hajnali 3-4 órakor voltak amikor az ember a legszebb álmát aludta volna. Hát szerencsére vége van.
2024. máj. 20. 17:12
 26/33 anonim ***** válasza:
100%
Elsősorban nem azt tanították hogy mit mikor és hogyan tegyél hanem hogy a parancsnak engedelmeskedj. Akkor is ha számodra ésszerűtlen. A többi az mind ezután következett. Szerintem kizárólag azért meg itt a szájkarate mert ha így folytatódnak a dolgok akkor vissza fogják vezetni valamilyen formában. Érthető a félelem az érintett korosztálytól. Én csaj azt tanácsolom ha ez bekövetkezne (remélem nem) akkor ha van választási lehetőségetek akkor valami keményebb helyet célozzatok meg mert ott nem egymás ba@zogatása megy. Én pl olyan helyen voltam ami nem is létezett, nem tartoztunk az adott laktanyához és néha kaptunk harckocsi alkatrészeket mert még azok sem tudták mi folyik ott akik a helyet biztosították. Egy biztos, harckocsink nem volt :)
2024. máj. 20. 19:45
 27/33 anonim ***** válasza:
100%
Tapolca...
2024. máj. 21. 14:36
 28/33 BécsiFehér ***** válasza:

Mondjuk, ahol én voltam, a légvédelem számára képeztek ki olyan sorkatonákat, akik azután 24 órás szolgálatokban lokátorokkal a légteret figyelték, a légiforgalom résztvevőit azonosították, vagy a rádiókommunikációt biztosították. Egy rokonom volt ún. "lehallgató távírász" neki morzézni is elég jól meg kellett tanulni (én is tudtam, de nem ott tanultam meg), másnak meg tíz ujjal gépelni, gépitávírászként. Azért ezeket nem mondanám alibitevékenységnek, és nem az volt a fontos, hogy ezek hol hasznosíthatók a civil életben, hanem egy esetleges háború esetén kellettek volna.

És igen, a végén már a pénz is számított, 85-ben többször hallottam "odabent", hogy anyag- és energiatakarékosság van, ezért pl. csak korlátozott számú töltényt adtak lőgyakorlaton, no nem 3-4-et, inkább 30-40-et, amit két rövid sorozattal el is lőtt az ember, mielőtt belejött volna. És ilyen indokok miatt maradt ki a kézigránát dobás is.

2024. máj. 28. 08:31
 29/33 BécsiFehér ***** válasza:
100%

" hát szöveget értelmezni nem tanultatok a katonaságban, az biztos."

Nem is az volt a célja. Volt olyan, hogy alkalmassági vizsgálat, értelmi fogyatékosokat nem vittek katonának. Nekem pl. olyanon is részt kellett venni, ahol komplex feladatokat és intelligencia-teszteket kellett megoldani, pszichológussal beszélgetni, a sokrétű fizikális vizsgálat mellett.

"Csúnya halál a szívinfarktus."

De gyors és biztos halál, ellentétben az agyi élőhalottsággal szemben, amivel te élsz :)

2024. máj. 28. 08:38
 30/33 A kérdező kommentje:

"értelmi fogyatékosokat nem vittek katonának"

Mondjuk a VÁP-osok eléggé annak tűntek...

2024. máj. 28. 16:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!