Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Amíg volt sorkatonaság,...

Amíg volt sorkatonaság, mennyire volt gyakori, hogy híres zenekarok és előadók laktanyákban léptek fel?

Figyelt kérdés

Akár zenekarok, akár zenészek, akár humoristák.

Emlékszem, egy ismerősöm '97-ben volt Orosházán (civilként) egy Edda-koncerten, ami a helyi laktanyában volt tartva. Azt tudom, hogy a Tankcsapda az Irigy Hónaljmiriggyel közösen '98-ban csinált egy laktanyaturnét kifejezetten csak a katonáknak, egyik ismerősöm katonaként ott is volt az egyiken, azt hiszem Szabadszálláson.

Maksa Zoltánról tudom, hogy lépett fel laktanyákban is.

De általánosságban mennyire volt ez gyakori? Akik voltatok katonák, és a kérdést olvassátok, nálatok volt ilyen?

2023. okt. 7. 16:01
1 2 3
 21/28 Alex Fly ***** válasza:
77%
@29: ennek mondjuk oka lehet az is, hogy a laktanyákban a katonák számára tiltott dolog volt a hang- kép- és egyéb adatrögzítő eszközök birtoklása és használata. Ezek nélkül pedig elég nehéz lett volna a videofelvétel, amit 20g30 évvel később megoszthatnának az említett platformon...
máj. 9. 05:03
 22/28 A kérdező kommentje:

21: Ezt gondolom a 19-esemre szántad válasznak, csak elírtad a számot.

Igaz, akkoriban a fényképezőgép csak fotózni tudott, az meg amúgyis ritkaság számba ment, hogy valakinek kamerája legyen. De ez mit sem számít, mert amúgy sem lehetett volna bevinni, ez igaz.

De én nem is úgy képzelem el, hogy a katonák videóztak volna. Hanem mondjuk megbíz vakakit a laktanya, mondjuk egy hivatásos fényképészt, hogy videózzon a rendezvény alatt. Úgy, ahogy például esküvőkre, ballagásokra és hasonlóakra is fel lehetett így bérelni valakit, hogy kamerázzon.

máj. 9. 07:55
 23/28 anonim ***** válasza:
77%

Ahol legalább ezred állomásozott laktanyában, ott volt a városban helyőrségi művelődési otthon is.

Ezekben rendeztek koncerteket is, de tipikusan kisebb zenekarok léptek fel párszáz fő előtt. Sorkatona vihette a csaját, megihattak pár alkoholos italt is.

máj. 9. 15:24
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

A félreértések abból adódnak, hogy ki melyik időszakról beszél. A rendszerváltás környékétől kezdve a sorkatonaság megszűnéséig (2004 utolsó bevonulás) az már egyre inkább a vicc kategóriájába tartozott. Hogy ott, akkor mi volt, arról nem igen érdemes beszélni, mindenki azt nézte, hogyan tudná kibekkelni az időt, és mivel olcsóbb volt néhány előadóművészt fizetni, mint mondjuk tartani egy lőgyakorlatot, vagy egy gépesített egységgel körbejárni a helyőrséget, ezért inkább ilyesmivel múlatták az időt.

Viszont a 80-as évek közepéig biztosan nem tartottak sehol semmilyen koncertet civil művészek a laktanyákban. Ha jó fej volt a századparancsnok, akkor esetleg évente egyszer-kétszer szervezett egy színházlátogatást, vagy elvitte a társaság értelmesebbik felét az operába. És ennyi. Nem szórakoztatni vitték el az embert katonának...

máj. 10. 01:13
 25/28 A kérdező kommentje:

24: Attól, hogy a rendszerváltás után lazább volt, még ugyanúgy sorkatonaság volt, be kellett vonulni, ha alkalmasnak találtak, ha tetszett, ha nem. Rajtam kívül az ismerőseim 90%-a nem úszta meg, pedig sokan probálkoztak különféle módokon.

És igen, ahogy látom itt a kommentekben sokan abból indulnak ki, hogy ahol és amikor ők voltak katonák, ott és akkor nem voltak soha ilyen rendezvények, akkor biztos másutt maskor sem. Némelyikük úgy reagál, mintha valami totálisan irracionális, mesébe illő dolgot kérdeznék. De hát az átlag magyarra jellemző, hogy a saját tapasztalatát szereti általános tényként beállítani, nem csak a katonaságot illetően, hanem úgy általában.

máj. 10. 11:30
 26/28 anonim ***** válasza:
68%
"Némelyikük úgy reagál, mintha valami totálisan irracionális, mesébe illő dolgot kérdeznék." Na ők voltak a rendszerváltás előtti sorkatonák. Csak úgy mellékesen megjegyzem, ez volt az az időszak, amikor még a szovjet csapatok is itt állomásoztak. És valóban, a két korszak között tényleg mesébe illő különbség volt.
máj. 10. 12:14
 27/28 anonim ***** válasza:

Én 90-ben szereltem de tényleg nem lehet azt a korszakot összegasonlíttani a rendszerváltás utánnival. Megfordultam a másfél év alatt több laktanyában de sehol nem halottam hogy előadóművészeket vittek volna a katonák szórakoztatására (max a katonaság rézfúvós zenekara mehetett). Két egymással szemben lévő laktanyában is nehézségekbe ütközött az átmenetel pedíg csak vendégként voltam ott (nem ahhoz az álományhoz tartoztam). Egy másik laktanyában az eltört olajvezeték cseréjéhez több papírmunkára volt szükség (vendégként) mint amennyi időt effektív igénybe vett a javíttás. Mobiltelefon csak elvétve létezett az sem egy sorállományúnak. Alkoholt soha nem lehetett bent kapni, különös ügyesség kellett a beviteléhez is. Akkor is kevés volt a pénz, de az utánna következő időszakról már olyanokat halottam amiről mi nem is álmodhattunk.

-lehetett bent civil ruha és abban lehetett hazamenni (nem koptatod a kimenő ruhát)

-12, majd 6 hónapra csökkentették a hadkötelezettséget és azt is ki lehetett váltani polgári szolgálattal ahol ha jó helyre kerültél akkor leadtad a főnöknek a béred felét, te meg ott dolgoztál feketén ahol akartál.

-szinte minden nap haza mehettél (addíg sem bent eszel)

Abban az időszakban már lehet hogy volt koncert is de szerinte az akkori csóri állapotokat figyelembe véve max karitatív alapon mentek az előadók (erre miből lett volna pénz?)

jún. 21. 17:50
 28/28 anonim ***** válasza:
1973 - 74 - ben töltöttem 11 hónapot a MNH-ben. Nem voltak ott híres előadók, csak egyszer tartott ott bemutatót a Szegedi Egyetem Szinpad.
okt. 11. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!