Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Aki még volt sorkatona, annak...

Aki még volt sorkatona, annak volt dolga katonai rendésszel (VÁP)? Ha igen mi, és mi lett a következménye?

Figyelt kérdés

2023. jún. 27. 10:17
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Nem annyira a vége felé mert 1991-92 és 2004-ben szűntették meg ha jól tudom. Igaz már messze nem az volt mint a 70-es 80-as években, bár disznóvágás még nálunk is volt. Civil ruhát akkor sem lehetett egyébként bent tartani, időnként nézték is ezért nem a szekrényben volt. Ami az én esetemet még könnyítette a civil ruhával, hogy egy kis anyagraktárban voltam ahol kb 20 sorkatona volt összesen.
2023. okt. 13. 16:04
 12/19 A kérdező kommentje:

Úgy gondoltam a végefelét, hogy a leszerelés előtt, utolsó eltávozáson be kellett hozni a civilruhát. Ez érthetően nagy esemény volt a katona számára.

Disznóvágás gondolom azért volt, mert a laktanyák saját gazdálkodással egészítették ki az élelmezést, Debrecenben, ahol én voltam, a moslékot oda szállították el a konyháról, és gyanítom, hogy a hordóskáposztát is (amit szinte minden étkezéshez adtak) ott csinálták, mert egyszer még kavicsot is találtam benne :-)

2023. okt. 17. 08:50
 13/19 A kérdező kommentje:
Ami a kimenőruhát illeti, 85-ben, az új "kollekció" nem is volt olyan rossz a korábbiakhoz képest, de később, már a rendszerváltás után láttam, hogy nyári viseletnek bevezették a rövidnadrágot is térdzoknival, na, ilyenben nem szívesen mutatkoztam volna utcán.
2023. okt. 17. 08:53
 14/19 anonim ***** válasza:

"Úgy gondoltam a végefelét, hogy a leszerelés előtt, utolsó eltávozáson be kellett hozni a civilruhát.."ja nem, körülbelül félévtől bent volt a civil mikor mi lettünk az öregek és civil pólóban voltunk bent sokszor a hétvégén, meg vittük ki eltávra átöltözni, ahogy írtam.

A "disznóvágás" alatt meg azt a szopatást értettem amikor az öregek feltöltenek vízzel egy kotont és azzal kellet bírkózni és utána leszúrni hadtáppal és tiszta víz lettél. Utána lehetett takarítani. Mert akkor már messze nem volt olyan kemény mint a 70-80-as években, de azért ez még megvolt.

2023. okt. 17. 11:08
 15/19 A kérdező kommentje:
Ja, én nem hallottam ilyen "disznóvágásról", igaz, én nem is "rendes" honvéd voltam. ("Hadtáp" alatt, gondolom azt az evőkészletet érted, amit "kanálgépnek" vagy OLP-nek is neveztek.)
2023. okt. 17. 12:03
 16/19 anonim ***** válasza:
az OLP rőlnem hallottam, de persze a kanálgép az megvan.
2023. okt. 18. 07:44
 17/19 A kérdező kommentje:

OLP vagy óelpé a katonai szlengszótár szerint a légvédelmi alakulatoknál használt név az étkészletre, talán az Országos Légvédelmi Parancsnokság (OLP) miatt. Én odatartoztam, ezért hallhattam.

(Pár éve vettem egyet magamnak, pedig a laktanyában is árulták a kantinban, de akkor nem gondoltam rá, hogy egyszer még akarok ilyet.)

2023. okt. 18. 11:02
 18/19 anonim ***** válasza:
Én is most gondolkodom mert mióta sokhelyen nem adnak műanyag evőeszközöket, (érthető módon) és nem a fém evőeszközre tértek vissza, hanem csak azeket a fa evőeszközöket adják. Azóta rühellek ilyen kisebb helyeken enni, mert nem sima a felülete és rossz a számba venni.
2023. okt. 18. 11:48
 19/19 A kérdező kommentje:
Valahonnan a net-ről rendeltem egy összecsukható gyalogsági ásóval együtt. Szerintem hasznos dolog mindkettő, bár a "gyalásó" mintha nem lenne olyan erős, mint amit annak idején használtunk lövészteknő ásáshoz (pedig kissé fagyos volt a föld, mégis "vitte" :).
2023. okt. 18. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!