Hogy érintené a Leopárd 2-es népszerűségét, megítélését, ha olyan gondokba ütközne a harctéri teljesítménye, mint a T-72-eseké ?
" Még egyszer: attól, mert valamire van terv vagy több terv, még nem feltétlenül jó. Továbbra sem igazán mondtál semmilyen érvet, hogy miért rossz a manuális töltő. "
Kézi töltésnél is lehet simán rosszul belökni a lőszert, és bénul meg az egész, addig a gépi mechanika nem fárad, 2 - 3,000 lövésre tervezik ezeket.
"Kézi töltésnél is lehet simán rosszul belökni a lőszert, és bénul meg az egész, addig a gépi mechanika nem fárad, 2 - 3,000 lövésre tervezik ezeket."
Szerintem ezen kár rugózni. Mindkettő rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az az én privát véleményem, hogy az öntöltés előnyei jelenleg nem vetekednek a hátrányaival. No meg a vezető nyugati hatalmak harckocsifejlesztéssel foglalkozó cégeinek is ez a véleménye. Persze, a kézi töltő elfáradhat. De milyen valós harci helyzet az, ahol ez számítani fog? Ha a tank tucatjával lövi gyors egymásutánban a lövedékeket, ott már rohadtul gáz van és el lett cseszve valami.
A K2-es Black Panther, az új üdvöske eleve autotöltős.
A japánok harckocsijai is autotöltősek.
A Leclerc is eleve autotöltős.
A németek csillaga lassan leáldozik, és az utolsó körös KF-51 Black Panther is autotöltős, csak túltervezetten.
És az AbramsX is autotöltős, és a tervezés alatt álló M1A2 SEP v4 is.
Más nyugati nincs, aki harckocsizással foglalkozna.
Én személy szerint örülök, hogy kaphat esélyt a Leclerc.
Ukrajnában mind az orosz, mind az ukrán harckocsizó nyilatkozza, hogy gyalogságtámogató, épület / bunkerromboló feladatkörben használja a harckocsiját, ha normálisan használja, és 22 lövés kevés ahhoz, jobban örülnének egy 30 lőszeres gépnek.
"Az oroszok és az ukránok miért magányosan harcolnak, addig a Leclerc-esek azok IFV-k és MRAP-ek hosszú konvojával, szervezetten ?"
Ez a háború annyiban is új, hogy itt mindkét félnek van valós idejű felderítése, és ezzel integrált tűzvezetése. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy műholdakról folyamatosan figyelik a körzetet, ha bárminemű csoportosulást felderítenek, akkor mennek is a tűzvezető, céllokalizáló UAV-k, majd műholdas kapcsolaton keresztül 3-5 másodpercen belül a tüzérségi eszközben vannak a pontos célkoordináták. Az oroszoknak erre dedikált rendszerük van, az ukik az amcsi műholdakról kapják az elsődleges infót, és a starlinket használják az adatkapcsolatra. Ezzel a módszerrel elérték azt, hogy amennyiben háromnál több technika egy helyen összejött, akkor jó eséllyel perceken belül megérkezett a tűzcsapás. A háború elején a ruszkiveszteségek nagyja abból adódott, hogy szétlőtték a csoportosulásaikat, menetoszlopaikat. Mindenki azon csámcsog, hogy a ruszkik elvesztettek 1000 tankot, közben az ukik is elvesztettek vagy 600-at, csak a lengyelektől kaptak vagy 300 korszerűsített harckocsit, nem beszélve róla, hogy a csehek, szlovákok, meg minden náció küldte nekik a raktárkészletet. Mindkét fél a saját bőrén tanulta meg, hogy nagyobb a túlélési esély, ha szétszóródnak, és állandó mozgásban vannak.
Érdekesség, hogy az ukik megszereztek legalább 4 db T90M-et, ráadásul használják is őket. Kettőt bizonyítottan úgy, az egyikről még a videót is láttam, hogy valami ATGM-el telibe kapták, de a reaktív páncélzat megvédte a harckocsit, viszont a kezelők a nagy robbanástól úgy bexartak, hogy elfutottak. Nem tudom mi ilyenkor az utasítás, de már a II.vh-ban is ki volt adva a németeknél, hogy amennyiben valamilyen műszaki vagy egyéb okokból el kell hagyni a járművet, akkor fel kell robbantani, de legalábbis használhatatlanná kell tenni. Nem tudom hogy van ez a ruszkiknál, de főleg a kezdetekkor, feltűnően sok harcjárművet hagytak hátra használható állapotban. Harckocsiból is százas nagyságrendben került ukrán kézre, elképzelhető, hogy egy jó részük olyan találat után, amit végül túlélt a jármű. Az ukránoknak amúgy is ki van adva, hogy nem csoportosulhatnak, mert az iszkanderek mélységben is odavágnak, valami vasútállomáson is félórára állt meg egy frontra tartó szerelvény, egyből ment is az iszkander, 300 halott lett a vége. Egyedül Harkovnál sikerült titokban tartaniuk az összevonást, de ott is úgy, hogy apránként gyűjtötték össze a városba a sereget, és ott a lakossággal el tudtak észrevétlenül vegyülni.
"viszont a kezelők a nagy robbanástól úgy bexartak, hogy elfutottak. Nem tudom mi ilyenkor az utasítás, de már a II.vh-ban is ki volt adva a németeknél, hogy amennyiben valamilyen műszaki vagy egyéb okokból el kell hagyni a járművet, akkor fel kell robbantani,"
Hát mit várjon az ember egy gyengén kiképzett, alulmotivált hadseregtől, főleg egy támadó háborúban. Egy olyan háborúban, amiről még a szemükbe is hazudják, hogy nem háború, hanem különleges katonai művelet. Az egyszerű orosz katona is érzi, hogy a semmiért hagyja ott a fogát.
A légierő megbénítja az infrát, de valahogy be kell vonulni az adott területre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!