Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Sorkatonaságban milyen módszer...

Sorkatonaságban milyen módszerek léteztek, ha valaki el akarta érni azt, hogy leszereljék?

Figyelt kérdés

Tehát ha egy szolgálatot már megkezdett személy ki akarta szuperáltatni magát.

A szappanevésről hallottam. Meg olyat is, hogy valakit azért szereltek le, mert túl sokat önkielégített. (Bár nem tudom, ez tényleg igaz volt-e.)

De mik léteztek még? Én kapásból arra gondolnék, hogy gyakorlatozáskor ájulást vagy rosszullétet színlelni, de ezen gondolom, elég hamar átláttak.

2022. okt. 17. 15:44
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
Munkahely választásnál annak volt jelentősége, hogy ha valaki még sorköteles volt és behívhatták, nem föltétlenül vették föl olyan helyre, ahol hosszabb időt vett igénybe a betanulás, ill. ha valaki olyan helyen szolgált, ahová könnyen visszahívhatták néhány hónapra, az sem volt előny.
2023. nov. 27. 10:30
 42/47 A kérdező kommentje:
41: Hogyhogy visszahívhatták? Voltak ilyen laktanyák? Mitől függött, hogy visszahívhatják-e?
2023. nov. 27. 11:04
 43/47 anonim ***** válasza:

Bizonyos rang fölött és speciális kiképzés esetén megtörtént, hogy valakit visszahívtak két-három hónapra. 2-3 ismerősöm járt így.

A szappanevés miért vezet(het)ett leszereléshez?

2023. nov. 27. 12:42
 44/47 A kérdező kommentje:

43: A tartalékosállományra gondolsz? Az nem helytől függött, ha jól tudom. És nem is volt kötelező elfogadni. Legalábbis feltételezem, ha valaki síma közlegényként akart végig szolgálni, akkor azt nem kényszeríthették magasabb rangba. Aki meg elfogadta, az számolt a visszahívással.

Már nem tartom a kapcsolatot az ismerősömmel, úgy 10 éve összevesztünk. De valahogy úgy mesélte, hogy a gyengélkedőre került, és azt hitték, azért van rosszul, mert egyszerűen nem bírja a terhelést.

2023. nov. 27. 16:44
 45/47 Dongaben ***** válasza:

Valamiért ez rémlett a hitelről, de nyilván nem így volt. :)

A rendőrtiszti főiskola pl.

2023. nov. 27. 19:05
 46/47 Dongaben ***** válasza:

Kicsit "más" Világ volt a rendszerváltás előtt. Minden leszerelt sorkatona "tartalékos" állományba került, akiket elvileg bármikor behívhattak kiképzésre, vagy hadgyakorlat idejére (50, vagy 55 éves korukig? Ezt pontosan nem tudom.) Ezt nem kellett elfogadni, mert törvény volt.

Emlékszem, hogy még a '80-as évek közepén behívták unokabátyámat tartalékosként valamilyen hadgyakorlat miatt. ( Harckocsi vontató vezető volt anno a seregben.)

Akikre te gondolsz, azok a "továbbszolgálók". Ezt valóban nem kellett elfogadni, de anno nagy előnyei voltak a honvédségnél hivatásosnak lenni. Javítsatok ki, ha erre is rosszul emlékszem, de úgy rémlik, hogy 5 vagy 10 év aláírása, és letöltése után saját tulajdonba került a lakás, amit a honvédség utalt ki nekik. Mellette akkoriban elfogadható fizetés+juttatások. Aki nem volt családos, az kajára sem költött, mert simán bement a laktanyába és ette a "tiszti menüt", akkor is, ha csak örmester volt. Sokan bevállalták, és a lakás megszerzése után leszereltek... Ha bele gondolsz, ma mennyi ideig fizetsz egy lakáshitelt...

2023. nov. 28. 05:01
 47/47 Dongaben ***** válasza:
Már javítom is magam...:) Közben beugrott, hogy a lakás, csak a házasoknak járt. A nőtleneknek volt "tiszti szálló". De akkor is... Hány családos küszködik ma azzal, hogy saját lakása legyen?
2023. nov. 28. 05:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!