Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » 155-ös howitzer lőszert...

155-ös howitzer lőszert tüzelő gatling gun-t kilehetne fejleszteni? Olyat, amit repülőgépen is lehetne hordozni?

Figyelt kérdés
2022. jún. 19. 18:43
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Nem is lenne annyira elképesztően nagy, csak 4-5-ször nagyobb tömegű, mint egy ac-130. Az An-225 még ennél is kétszer nagyobb, 600 tonnánál is több.
2022. jún. 19. 22:39
 12/21 anonim ***** válasza:
Oké, de még mindig nem válaszoltál arra, hogy erre mi szükség lenne?
2022. jún. 19. 22:48
 13/21 A kérdező kommentje:
12.: Nem tudom. Én nem értek a témához. Feltételezem, hogy ti igen, máskülönben minek írnátok válaszokat? Azért nem válaszoltam, mert nem tudok rá válaszolni... Erre voltál annyira kíváncsi? Miért volt ez annyira fontos?
2022. jún. 19. 22:51
 14/21 anonim ***** válasza:
Hát azért fontos, mert olyan dolgok fejlesztésére kültenek amiről remélik, hogy haszna lesz. Ebben rajtad kívül még senki nem látott semmi lehetőséget, gondoltma csak van valami oka hogy ez megfordult a fejedben :D
2022. jún. 19. 22:54
 15/21 A kérdező kommentje:

14.: Igen, van oka, eszembe jutott.

De hogyha nem tudok valamit több 100 oldalas hiteles tanulmánnyal alátámasztani, akkor már meg sem lehet kérdezni? :D

2022. jún. 19. 22:56
 16/21 A kérdező kommentje:
Egyébként honnan vagy ennyire biztos abban, hogy ebben még senki sem látott lehetőséget? Lehet, hogy látott már valaki, csak nem jutott el olyan szintig, hogy eljusson hozzád.
2022. jún. 19. 22:58
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Onnan gondolom, hogy "Gunship" már van 60 éve, de senki nem épített komolyabbat, mint az AC-130. Az amerikaiak sem.

Szerintem ennek az az oka, hogy nettó hülyeség ágyút pakolni egy repülőre, semmi értelme nincs az irányított fegyverek korában. Az AC-130 is egy különleges bevetéstámogató repülőgép, azt sem használják általánosan mindenhol.

A te ötletedben lévő repülőgép az úgy néz ki, hogy van egy gép egy qrva nagy ágyúval és néhány tíz másodpercnyi tüzelésre elegendő lőszerrel. Minek viszed fel a 155-ös löveget egy repülőre, ha annál a lőszernél vannak jobbak és pontosabbak más üzemben repülőgépeken? Minek felvinni, ha egyszerűbb 155-ös önjáró vagy vontatott lövegről 30-40-60km-ről a földről tüzelni, ami gyors, mozgékony és nehezen kilőhető.

Egy 600 tonnás repülő se nem gyors, se nem mozgékony és a radaron is világít már 3-400km-ről. Azért a 150-200km-es hatótávolságú légvédelmi rakéták korszakában ez khm..

Ott van a klasszik B52 vagy a B1. Utóbbira fel tudsz hányni 80db lézer vagy GPS vezérelt 225kg-os bombát. Gyors, hatékony, kisebb a radarkeresztmetszete mint egy baxom nagy 600 tonnás gépnek, képes hangsebességgel repülni földközeli magasságban, de ha kell akkor 15-20 órát járőrözni nagy magasságban. Ha meg pont erre a képességre nincs szükség akkor rakhatsz rá bármilyen más fegyvert.

Na ezzel szemben mit tud felmutatni egy 600 tonnás repülő ágyú? Pontosabb? Minek lőnél egy adott pontra egy forgócsöves 155mm-essel többször egymás után? Már eleve ennek mi értelme van? A Vulcan és a GAU esetében még érthető, mert kis, könnyű lőszerek nagy célpontok ellen. De 155mm-es lőszerrel mire akarsz másodpercenként több tízet vagy több százat lőni? :D

Nem kell alátámasztani több száz oldalas tanulmánnyal, hogy miért jutott eszedbe csak jó lenne érteni mi az elképzelés mert én (mi) semmi helyét és szükségét nem látjuk a világon hadrendben lévő fegyverrendszerek mellett, de ha te látod akkor avass be minket is :)

2022. jún. 19. 23:33
 18/21 anonim ***** válasza:

A fegyvert elvileg ki lehetne fejleszteni, de nem 30x hanem 50-100x lenne a tömege a hőelvezetés és az adagolás miatt. Első blikkre olyan 400-450 tonna lenne pár rövid sorozatnyi lőszerjavadalmazással + gép súlya. Ekkora repülőgép jelenleg nincs. Lehetne építeni mondjuk úgy 12-20 brutál nagy hajtóművel, de akkora lenne hogy a normál kifutópályák hossza szélessége, teherbírása kevés lenne hozzá. Szóval egy úttal máris reptereket is kellene építeni egy csilló dolláros árú, k.rva nagy (=hatalmas célpont), macerás, nehezen kezelhető fegyverrendszerhez.

Elvileg lehetne, de totálisan értelmetlen. Pont olyan mint a szárazföldi vasúti ágyúk. Jó nagyot szól, de alig lehet mozgatni, több száz fő kell a kezeléséhez olyan lövések leadásához amit egy bombázóraj is simán megcsinál - sokkal olcsóbban, kisebb kezelőszemélyzettel, jóval nagyobb mobilitási rugalmassággal.

2022. jún. 22. 13:48
 19/21 A kérdező kommentje:

18.: Csak körülbelüli értéket számoltam. Wiki szerint a 155-ös howitzernek 30-szor akkor a kinetikus energiája, tehát arra alapoztam, hogy kb. 30-szor akkora kell mindenből. A-10 max felszálló tömege 23 tonna, akkor ennek a 30-szorosa 790 tonna. De persze az A-10-en bombák is vannak, erősített páncélzat (mivel közelharcra tervezték), és hihetetlenül nagy kezdősebességű fegyver, ami kinetikus energiával operál. Szóval a mai modernebb technikával és kisebb kezdősebességű lövedékkel (mert mi értelme is lenne egy 155-ös howitzernek méterekre a földbe fúródnia??) simán lehetne 500 tonna alatt is.

És nem úgy képzeltem el, mint ahogyan az A-10 csinálja (közel repül a célhoz, aztán jól megsorozza), hanem megközelít egy várost 10-20 kilométerre, és max. 20 másodperc alatt szétterít ezer 155-ös lövedéket. Azért ennek milyen durva pszichológiai hatása lenne már, gondoljunk csak a Sztálin orgonára. Az ehhez képest semmi, mégis ptsd-t kaptak tőle.

Ráadásul olyan távolról tudna tüzet nyitni, hogy a csöves légvédelemnek esélye nem lenne. Mondjuk a több száz km hatótávolságú rakétákat nem vettem számításba :D De a világháborúba nem lett volna rossz egy hasonló repülőgép. Egyébként a p.108-nak 102 mm-es fegyverzete volt, de csak 50 skullóval. Akkoriban nem lett volna olcsóbb a városokat bombázni hatalmas gépágyúkkal?

2022. jún. 22. 14:33
 20/21 anonim ***** válasza:
A katyusának is csak a tvben van pszichológiai hatása illetve olyan ellenféllel szemben aki nem vagy korlátozottan tud visszalőni.
2022. jún. 22. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!