Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Valaki megmagyarázná ezt nekem?

Valaki megmagyarázná ezt nekem?

Figyelt kérdés

Ugye azzal szembesülünk mostanság, hogy zárják be a gyárakat, leépítenek, a gyárak és más foglalkoztatók átköltöznek a világ olyan térségeibe, ahol potom áron lehet foglalkoztatni a munkásokat.

Namármost, miért van az, hogy Nyugat-Európában van munkalehetőség, még azoknak is, akik Kelet-Európából és máshonnan érkeznek, miközben ott sokkal nagyobbak a bérezések, mint itt nálunk, tehát értelemszerűen ide kellene jönniük az ottani alkalmazóknak, mert itt olcsóbban foglalkoztathatnának és még a kedvezmények is nagyobbak, mint nálunk.

Ha innen elmegy keletre a munkaadó, akkor Nyugat-Európában miért van annyi munkalehetőség, tőlük miért nem mennek el?

2010. jún. 13. 17:41
 1/7 A kérdező kommentje:
*mint náluk.
2010. jún. 13. 17:45
 2/7 anonim ***** válasza:
34%
Mert ez Magyarország, reális választ nem tudnék erre adni, de amúgy teljesen jogos az érvelésed. Ez a kormány, a piac stb. befolyásolja szerintem, meg hát tegyük hozzá külföldieknél sosem volt a magyar nyerő.
2010. jún. 13. 17:45
 3/7 anonim ***** válasza:
37%
szerintem ez a szektortól függ. az igazi szakértelmet, tudást igénylő munkákat ha megnézed nem nagyon viszik kelet fele, inkább a betanított munkásokkal végezhető gyárakat, üzemeket. a szolgáltatást nem tudod elvinni, hiszen ott kell nyújtani, ahol van (pl.:felszolgáló, pultos, orvos, informatikus, kamionsofőr). ezzel szemben 1 hét alatt bárkit be tudsz tanítani arra, hogy a gyárban a TV X. paneljét úgy tegye be ahogy. de tervezni mindig a németeknél fogják... már csak azért is, mert az országoknak nem érdekük hogy a tudás alapú munkaerő kivándoroljon.
2010. jún. 13. 17:54
 4/7 anonim ***** válasza:
37%

előző vagyok.

Mo-ról pedig azért mennek el, mert itt a bérek már túl sokba kerülnek nekik. kiszámolják, és kijön az, hogy a nagyobb távolság ellenére is, a szállítási költséggel együtt még mindig megéri messzebb vinni. Az Mo-i szolgáltatást meg értelemszerű módon nem nagyon tudják igénybe venni...

2010. jún. 13. 17:56
 5/7 anonim ***** válasza:
63%
Az csak mese,hogy a nyugati országokban tárt karokkal várják a bevándorlókat! Ott is munkanélküliség van. Csak azok találnak munkát,akik vagy olyan munkát végeznek,amit az ottaniak nem,(pl. köztisztasági munka)vagy magasan kvalifikáltak (pl.orvosok),és szükség van rájuk.
2010. jún. 13. 18:23
 6/7 anonim ***** válasza:

Ahogy én látom:

Csapnivaló a társadalmi együttműködésünk, és ennek mindenki részese. A politikusok is.Pestről a 2. em.-ről kényszerből keveredtem vidékre.Valami megélhetést kellett találnom.A gondolkodásom alapjaiban tért el a vidéki emberétől.Vidékiek Pl. a sertésből csak a felvásárlási árat látták.Ez volt a sertés értéke.Nálam külön értéke volt a karajnak, és a feldolgozott disznónak. Az állatlétszám, amit tartottam, csak töredéke volt a vidékiekének, mégis megéltünk belőle.Persze nem a felvásárlók vitték el az állatainkat. Mi adtuk el feldolgozva a piacon, bolti áron.

Ahhoz, hogy észrevegyük a gazdasági lehetőségeket, többet kell a gazdaságra, megélhetésre figyelnünk.

Kevesebb marakodásra, több összetartásra lenne szükségünk.

2010. jún. 13. 18:49
 7/7 anonim ***** válasza:
23%

"miért van az, hogy Nyugat-Európában van munkalehetőség"

Ott is súlyos munkanélküliség van, bizonyos országokban (Spanyolo., Olaszo.) jóval magasabb az itteninél.

"még azoknak is, akik Kelet-Európából és máshonnan érkeznek"

Ők azért találnak munkát, mert olyasmit is elvégeznek, amit már egy nyugati semmilyen körülmények között nem vállalna, pl. favágás, gyümölcsszedés, kukázás.

"értelemszerűen ide kellene jönniük az ottani alkalmazóknak"

Ez elő is fordul, pl. amikor nemrég bezárt egy francia gyár, és csak a székesfehérvári üzeme működött tovább, ahol nominálisan 1/10 akkorák a bérek, mint a francia üzemben.

"Ha innen elmegy keletre a munkaadó, akkor Nyugat-Európában miért van annyi munkalehetőség"

1) Nem lehet minden munkahelyet külföldre vinni

2) Amit el lehet vinni külföldre, azt sem mindig érdemes

3) Nyugaton a jobb infrastruktúra, jobb termelékenység stb. miatt könnyebb bizonyos munkahelyeket nyereségesen működtetni, mint külföldre vinni.

4) Ott sincs olyan piszkosul sok munkalehetőség, mint egyesek képzelik. Londonnan nincs szüksége annyi mosogatóra és kifutófiúra, Spanyolországnak sem annyi naracsszedőre, mint sokan gondolják. A kivándorlók nagy része rövid időn belül csalódottan hazatér, egy kis részük épp hogy megél, egy még kisebb részük megcsinálja a szerencséjét - ahogy itthon is történt volna.

2010. jún. 13. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!